Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Петров: Данните за нарушения в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" са атака срещу болницата

Д-р Васислав Петров - директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен.
Снимка: Стоян Радев

Изнесените от здравните власти констатации  на „Медицински надзор“ за установено нечовешко отношение и измъчване на новородени деца, чрез връзване за леглото в детското отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен, директорът на здравното заведение д-р Васислав Петров определи като атака срещу него като председател на Сдружението на областните болници.

Според него, след опитите му да алармира в Народното събрание и Министерство на здравеопазването, че водената към момента политика е пагубна за областните болници, атаката не закъсняла. Той не отрече, че в правилника за работа в Детско отделение има разпореждане за фиксиране на децата, но това се  е правило само по време на венозни манипулации.

Д-р Петров коментира, че след направените проверки и установени няколко нарушения от този тип началникът на отделението, дежурния медицински и обслужващ персонал е наказан, а болницата е изготвила нов правилник за фиксиране на дете. 

"Трябва да внимаваме и психическото състояние на детето и за това ние сме предприели всички тези мерки, за да не се случва повече. Поне да ги минимизираме до минимум грешките в това детско отделение и там да се изчисти този проблем веднъж завинаги".

По повод нарушенията, касаещи обществените поръчки, управителят на болницата обяви, че има констатирано само едно  - през 2016 година. 

"Нямаме актове за последните четири години от АДФИ". 

Дежурната медицинска сестра  в Детско отделение  Димка Шопова отрече обвиненията към колегите и.

"Никой не е връзвал децата така жестоко, както ни обвиниха".


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Скъпо лекарство за диабетици почти изчезна от аптеките в Бургас

Скъпоструващо лекарство за диабетици почти изчезна от аптеките в Бургас. Медикаментът от няколко месеца почти не може да се намери в аптечната мрежа не само в Бургас, но и в почти цялата страна. Той се купува от хора, които искат бързо да отслабнат, застрашавайки своето здраве, но и на тези които наистина имат нужда от лекарството. Лекарството..

публикувано на 10.08.22 в 12:17

Детски неотложен кабинет в Бургас

Детски неотложен кабинет вече функционира в ДКЦ „Бургасмед“, съобщават от лечебното заведение. Той работи от понеделник до петък от 14:30 до 18:30ч. В него педиатрите oсигурява т  консултативна помощ при всички неотложни състояния, свързани с детските болести . Прегледите в кабинета се осъществяват на деца от 0 до 18г. възраст. „ За..

публикувано на 10.08.22 в 09:19

Пациентски организации искат лечението на атопичния дерматит да се заплаща от НЗОК

Информационна кампания под надслов „Атопичният дерматит е АД“ ще се проведе в Бургас пред сградата на общината. Инициативата се организира от Федерация „Български пациентски форум“ и „Асоциация на хората с псориазис и псориатични усложения“. Представители на пациентските организации, ще провеждат анкети , а всеки желаещ може да се включи в подписка,..

публикувано на 06.08.22 в 08:14

Организират среща в подкрепа на кърменето в Бургас

Среща за кърменето ще се проведе днес в Бургас. Поводът е Световната седмица на кърменето, която предвижда  разнообразни събития в редица градове в страната. Тя се организира от Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“. Инициативата има за цел да представи оптималното хранене и развитие на бебетата и малките деца, като..

публикувано на 02.08.22 в 09:00
Елена Гвоздейкова - консултант по кърмене към Ла Лече лига

Седмица на кърменето се провежда в Сливен

Тревогата дали детето получава достатъчно количество кърма кара много млади майки да не кърмят директно детето си. Това обяви Елена Гвоздейкова, консултант по кърмене към Ла Лече Лига по повод Седмицата на кърменето, която се провежда в област Сливен под мотото „Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“. Целта на инициативата е подпомагане на..

публикувано на 01.08.22 в 15:35
Снимката е илюстративна.

Направлението за хоспитализация ще се издава електронно от днес

Направлението за хоспитализация вече ще се издава електронно от 1 август . На изпълнителите на медицинска помощ беше осигурена възможност  да тестват системата. Екипи „Информационно обслужване“ през първите дни на август ще присъстват на място в самите лечебни заведения, за да оказват съдействие. Сред болниците, осъществили реални хоспитализации тестово,..

публикувано на 01.08.22 в 08:38

Бургаски студенти по медицина започват платен стаж в училищата

Стартират дейностите по новата общинска програма „Студенти за детско и училищно здравеопазване в Община Бургас“. Тя няма аналог в страната и беше подкрепена единодушно по време на заседанието на местния парламент.  В нея възможност за участие ще получат студентите по специалностите "медицина", "медицинска сестра" и "лекарски асистент",..

обновено на 31.07.22 в 10:06