Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Туристическият сезон по Южното Черноморие започна плавно

Туристическият сезон по Южното Черноморие започна плавно. Завърнаха се пазари като Великобритания, Израел, Чехия и Полша, но отсъстват руснаци и украинци, каза Христина Славова от Туристическата камара в Бургас. Инфлацията и поскъпването на стоки и услуги води до по-къс престой на българите, коментира Славова

 „Цените на всичко растат по тази причина предполагаме, че българите ще си позволят по-малки и по-кратки почивки. Разбира се Гърция и Турция също са на туристическата карта поради липсата на ограничения за пътуване тази година. Виждаме основните ни пазари, с които работим Чехия и Полша, те са се завърнали тази година. Румъния, Русия, Украйна и отчасти Молдова разбираемо отсъстват тази година, но се надяваме да компенсираме във високия сезон с активните ни генериращи пазари“,добави тя.

Все още кадровият проблем в бранша е актуален. Освен българи и украинци, в хотели и ресторанти е ангажирана работна ръка от Турция, Молдова и от бившите социалистически страни, допълни Христина Славова.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Бургас ще кандидатства за нова работилница на лодкостоянката в "Крайморие"

Община Бургас ще кандидатства с проект за изграждане на нова работилница за ремонт на лодки, както и осигуряване на съоръжения за почистване на морското дъно от микропластмаса и ледогенератор за лодкостоянката в „Крайморие“. Решението да се кандидатства за финансиране беше прието от Общинския съвет. С модернизацията на пристана и развитието на..

публикувано на 08.08.22 в 13:57

Репортерска проверка на БНР: Колко струва почивката на морския бряг?

Цените по морето и колко ще ни струва почивката до морския бряг са тема №1 в сезона на летните отпуски. Мит ли е цената от 12 лева за минерална вода на плажен бар, каквито постове периодично се появяват в социалните мрежи. След повишението на цените от 10 до 30% в хотели и ресторанти през месец юли, сега от бранша по Южното Черноморие заявяват, че ново..

публикувано на 08.08.22 в 12:58

И дървата за огрев поскъпнаха драстично

300 лева за тон дърва плати бургазлийка. Ваня Габровска недоумява за това огромно увеличение. Миналата година тя е плащала 170 лева за тон. „За целия отоплителен сезон купуваме обикновено 6-7 тона дърва. Ние сме 4-членно семейство, живеем в къща в центъра и единствения вариант за отопление ни е с дърва. Тази година през юни наши..

публикувано на 08.08.22 в 09:30

Морско дъно или плаж? Летният казус с чадъри и шезлонги в Несебър продължава

Шест дни след като изтече крайният срок за премахването на чадърите и шезлонгите от малкия плаж до Ветроходния клуб в Несебър - плажните съоръжения още са там. Те са поставени за безплатно ползване от хотелиера на почивната база до плажа, но от Областната управа в Бургас заявиха, че за действията му няма правно основание. Междувременно на плажната..

публикувано на 07.08.22 в 17:14

Взривиха противопехотна мина на плажа край Царево

Екипи на Военноморските сили в Бургас взривиха противопехотна мина на Централния плаж в Царево. Опасният боеприпас е открит от туристи около 15.30мин. вчера. До взривяването на мината мястото е оградено и охранявано от полицията.  В 9.18 часа тази сутрин след като пристигналите около 20 туристи на плажа бяха отведени на безопасно разстояние екипи..

публикувано на 07.08.22 в 12:29

Община Бургас обяви обществена поръчка за фотоволтаици край Българово

Община Бургас е обявила обществена поръчка за проектирането и изграждането на мрежова фолтоволтаична централа в района на Българово. Предвижда се инсталираната мощност от нея да бъде до 800 киловата.  Целта на проекта е да се увеличи енергийната ефективност. Това ще доведе до намаляване на енергийното потребление и косвено до намаляване на..

публикувано на 07.08.22 в 09:26

Хранителните отпадъци от самолетите се обезвреждат в Сарафово

Остатъчните отпадъци от самолетите, които кацат на летище "Бургас", се обезвреждат в база в квартал Сарафово. Това става ясно от изискан по Закона за обществена информация отговор от РИОСВ по повод слушателски запитвания.      Храната, която остава от кетъринга по време на полет, се обезврежда първоначално в Сарафово, информират след наше..

публикувано на 07.08.22 в 09:22