Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холивудският режисьор Мартин Кембъл с почетна награда от „Свети Влас Филм Фест“

Легендарният холивудски режисьор Мартин Кембъл получи почетната награда на „Свети Влас Филм Фест“ за изключителен принос към жанровото екшън кино. Това стана на официална церемония в амфитеатър „Арена“ в курортния град. Почетната статуетка му беше връчена от Даниела Неделчева, организатор на фестивала.

"Много благодаря на организаторите за тази награда, за вниманието и топлото посрещане. Направил съм три филма в България и ми предстои още един. Сигурен съм, че ще остана по-дълго тук“, заяви Кембъл.

Режисьорът бе специален гост на дебютното издание на фестивала и откликна с ентусиазъм  на всички свои почитатели. В негова чест на финалната вечер бе излъчен емблематичният му филм – „Казино Роял“.

Безспорен фаворит на фестивала стана филмът „Смъртта може да почака“ от поредицата за Джеймс Бонд, който беше определен от професионалното жури като Най-добър филм. Лентата бе оценена и в още няколко категории – Даниел Крейг за главна мъжка роля, за монтаж за Том Крос и Елиът Грахам и за блестящата режисура на Кери Фукунага. Журито определи Елизабет Олсън като най-добра актриса за ролята си на Уанда в „Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта“, а Грейг Фрейзър бе оценен като най-добър оператор за „Дюн“. Фрейзър спечели първия си Оскар за работата си върху филма, наградата BAFTA, както и голямата награда ASC на Американското дружество на кинематографистите.

Сред официалните гости на фестивала беше и Ярив Лернер, изпълнителен директор на Ню Бояна Филм Студиос. По време на церемонията бе връчена наградата Danny Lerner Award за най-добър сценарий. Чекът за 50 хил. евро отиде при Алекс Монолидис за сценария „Doughter of Ares“. В конкурса участваха млади сценаристи, които трябваше да предадат сценарий за късометражен филм.

„Изключително съм благодарен на Мартин Кембъл, че ни обучава по време на снимките. Това, което ме впечатлява най-много в него е страстта, с която работи, той знае как да забавлява публиката, когато стъпва зад камерата и аз изключително много го уважавам и ценя“, заяви Ярив Лернер.

От своя страна Кембъл сподели, че в момента работи с 14 студенти и това е първото му обучение. „Доставя ми огромно удоволствие да работя с толкова талантливи и ентусиазирани хора“, допълни той.

В рамките на фестивала бяха показани едни от най-емблематични екшън филми за 2022 г. с огромен боксофис.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Пейзаж от спомени“ за 90-годишнината от рождението на Христо Фотев

85 снимки и 12 емблематични стихотворения на Христо Фотев представя изложбата „Пейзаж от спомени“, посветена на 90 години от рождението на поета. Тя ще бъде открита на 19 март от 17 часа пред Дома на НХК. Биографичната експозиция е част от кампанията на БНР-Бургас „Не е измислица морето и щастието съществува!“ и се реализира със съдействието..

обновено на 18.03.24 в 16:51

Обявиха петима автори, включени в тясната номинация на Националния конкурс "Христо Фотев"

5 автори, включени в тясната номинация на Националния конкурс за поезия на името на Христо Фотев, вече са ясни. Авторитетното жури с председател Аксиния Михайлова обяви претендентите за наградата тази година и творбите, с които участват в конкурса.  Това са Виолета Кунева с „Кучето на Персефона“, Георги Николов с „Както се отваря небе“, Едвин Сугарев -..

публикувано на 18.03.24 в 15:51

Танцова школа "ДЮН" представя благотворитен концерт преди състезание

Танцова школа "ДЮН" организира Благотворителен Концерт преди състезание. В него ще се включат представителните формации на школата. Те ще участват в няколко престижни танцови състезания в България и чужбина. Нужна им е обаче финансова подкрепа и този концерт е формата, чрез която да се помогне в осигуряването на средствата, съобщи Петя..

публикувано на 18.03.24 в 10:50

"С песните на Златка Ставрева" за втори път в Бургас

Предстои Вторият национален фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева". Той ще се проведе на 13 и 14 април в Културния дом на НХК. Трудна е характерната странджанска песен, с богата орнаментика и специфичен фолклорен диалект, обясни за БНР Бургас организаторът на конкурса Златка Ставрева: „Безкрайно съм удовлетворена от това, че..

обновено на 17.03.24 в 14:31
Кукерландия

"Кукерландия" продължава днес

В Ямбол продължава  25-тото издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Групи от цялата страна ще представят характерни за регионите ритуални игри, пресъздадени ще бъдат и обичаи, свързани със Сирни заговезни.  Близо 50 кукерски групи ще представят ритуалите "засяване" и "заораване" на две сцени в градския парк на Ямбол, като..

публикувано на 17.03.24 в 08:50

Бял кукер ще прогони злото и зимата от Малко Търново

Автентичните обреди „Бял кукер“ и „Пали кош“ ще бъдат пресъздадени тази неделя в Малко Търново. Те са характерни само за Странджа.  Кукерът тук е без маска и е облечен в кожух от агнешки кожи. Той гони злото и зимата със своята свита и носи благоденствие, здраве и плодородие, разказа Милена Дренчева, секретар на читалището „Георги..

публикувано на 17.03.24 в 09:15

Петя Стойкова провежда "Работилница за осъзнато движение"

Петя Стойкова, хореографът и основател на танцова формация ДЮН, провежда „Работилница за осъзнато движение“ . Събитието ще е в Младежкия международен център в к-с „Меден рудник“, в три поредни петъка – 15 –ти, 22-ри и 29-ти март. Участниците ще открият един нов начин за свързване с тялото, щ е изследват движението като..

публикувано на 15.03.24 в 09:20