Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българчета и украинчета създадоха "кораб на мира" в БургасЗаедно българчета и украинчета твориха "кораб на мира". Това се случи в Морското казино на Бургас, където всяко едно от децата имаше възможност да разгърне таланта си самостоятелно и да разкаже с молив и бои как изглежда мирът и къде би отишъл неговият кораб. Представите им, разбира се, са различни: 

"Да няма самолети по него, да няма военни, трябва да се нарисува с топли цветове, да има и спасителни пояси. А ако му сложим име, то да е "Мир"  (...) Трябва да е голям кораб, може на него да има басейн и пързалка, за да се забавляват всички (...) Аз бих го кръстил "Непотъващият кораб. (...) Корабът плува към Украйна, носи сладки и полезни неща, а на него има надпис, че трябва да спре войната, да бъде мир и спокойствие", разказаха децата. 

„Да направим корабчето на мира“ е инициатива, част от Лятната академия за деца, на филиала на Националната художествена академия в Бургас. За нея обясни главният организатор Мария Ландова.

"Днес екипът и децата, участници в Академията, сме поканили наши гости - група украински деца, и правим за тях един празник. Първо, заедно бяхме в експозицията на корабомоделистите - традиционна изложба за Бургас. Там децата попаднаха в рая на корабите, рисуваха ги, за да влязат в детайлите, в характеристиката и конструкцията им, а след това си направиха свой проект на тема "корабчето на мира". Всички ме изненадват с това колко различни и красиви творби създадоха. А сега нямам търпение да видя как ще украсят един хубав кораб заедно, който ще наречем "кораб на мира".  Радостни сме, че Общината в Бургас и цялата общност в града прие много радушно нашата инициатива - Лятна академия за деца, която  провеждаме за 4-ти път. С всяка следваща година имаме все повече деца, които взимат участие. Преди обед те рисуват в ателиетата на Акедемията - на Магазия 1, а с тях работят студентите. Контактът между тях е прекрасен", посочи Мария Ландова. 

Днес започва втората седмица от Лятната академия за деца, а до края ѝ, който ще бъде на 22 юли, са предвидени още събития и забавления за участниците - посещение в Археологическия музей в Дебелт, в Авиомузея, на Фестивала на пясъчните скулптури и много други. Новото тази година е въвеждането на ателие по компютърна графика. 

 В творческите занимания могат да участват деца и младежи от 6- до 18-годишна възраст. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Клуб "Млад преводач" ще бъде учреден в Бургас

Клуб "Млад преводач" към Бургаска писателска общност ще бъде учреден край морето. Събитието е  утре от 16.00 часа. Мястото е Домът на писателя. Инициативата за учредяването на клуба е на председателя и зам.-председателя на БПО – Роза Боянова и Наталия Недялкова. Активно я подкрепя Съюзът на преводачите в България. За събитието се очакват негови..

публикувано на 11.08.22 в 16:54

90 години от рождението на Тончо Русев ще бъдат отбелязани в Бургас

90 години от рождението на Тончо Русев ще бъдат отбелязани в Бургас, съобщиха от Общината.  Тончо Русев е емблематична личност не само за град Бургас. Той остави трайна следа в българската музикална култура. Ще го запомним като диригент и автор на музиката за повече от 1000 шлагерни песни. „Топъл дъжд“, „Наше лято“, „А дали е така?“,..

публикувано на 11.08.22 в 10:37

"Джаз в Бургас" продължава

Днес и утре продължава втората част от фестивала "Джаз в Бургас".  Билети се продават на каса „Часовника“ и в експоцентър „Флора“, където се провеждат и концертите.  Концертите започват в 20 часа, а групите днес са: TB4 „TKO(Reborn)” и  STOMP SOCIETY INT. Утре на бургаска сцена ще се качат CMF и  NO - MAT SPIRITS

публикувано на 10.08.22 в 12:55

Международен-етно джаз фестивал "Братимене" предстои на 17 август в Бургас

Международен-етно джаз фестивал „Братимене” - с 3 концерта във Варна, Бургас и Исторически парк, съответно на 17, 18 и 19 август и клубен джем сейшън.  Стартът на Братимене 2022 ще бъде на 17 август от 21.00 часа в Летен театър, гр. Бургас.   Виртуозни музиканти от няколко европейски държави, заедно с Теодора Броди –  джаз изпълнител с..

публикувано на 10.08.22 в 12:21

Изложба "Фрагменти от едно пътуване" – усещане за Италия на Георги Щърбев

Изложба на пловдивския художник Георги Щърбев  е представена в галерия „Неси“ в Бургас. Експозицията е под надслов „Фрагменти от едно пътуване“ и включва 16 живописни пана създадени специално за гостуването на твореца в морския град. „Това е едно пътуване към себе си, през времето и преживяното и в един момент събиране на..

публикувано на 10.08.22 в 09:30

Започва бургаският фестивал "С книга на плажа" (програма)

От днес до 14 август експоцентър „Флора“ ще е домакин на традиционното изложение „С книга на плажа“. Централната алея пред Центъра ще бъде оформена като книжен базар, където всички четящи ще имат възможността да контактуват директно с представители на издателствата, а също и с някои от любимите си автори. Близо 20 издателства от цялата..

публикувано на 10.08.22 в 09:00

Елисавета Дачева и театърът между Бургас и Лондон

Режисьор, театрален педагог и кореняк бургазлийка, Елисавета Дачева ръководи театрална работилница в Лондон, където живее от 17 години. Корените й са от артистично семейство. Тя е дъщеря на оперната певица Лилия Дачева и заслужилия артист Цако Дачев-този август отбелязваме 90-годишнината от рождението му и това е един от поводите, който връща..

обновено на 09.08.22 в 15:22