Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Илиян Янчев: Турците правят още две ленти на ГКПП-то, ние защо чакаме


Въпросът за разширението на граничния пункт в М. Търново трябва да бъде поставен на дневен ред. Само така ще се облекчи трафикът, смята кметът на общината Илиян Янчев. В момента при пиково натоварване преминаването през границата отнема между 3 и 6 часа.

Граничният пункт в М. Търново все още не е отворен за товарни коли до 5 тона, но движението е все така натоварено, казва кметът Илиян Янчев

„Реално на влизане и излизане от България и от Турция имаме само една лента. Така че като се смесят автобуси и леки коли хората чакат повече на 6 чеса, дефакто тази граница е почти неизползваема, защото никой не иска да чака толкова време

От турска страна в момента се работи за разширение на граничния пункт с още две ленти. Това няма да отнеме повече от два месеца и за нашата част, смята Янчев

„Това не е невъзможно, ако има желание, не знам защо се чака водещи да са турците, все едно че това не е границата на България  и входна граница на Европа. Има да се направят две ленти, като проектът трябва да бъде огледален, както от страна на Турция, така и на България, иначе тапата ще си остане“  

Работи се и по проект за четирилентов път от Бургас към М. Търново,  но процедурите изискват отчуждаване на терени, каза Янчев. Той призова за среща между областните управители на Къркларели, на Бургас и шефовете на граничните пунктове, на който да се изготви план за бъдещите проекти, засягащи граничната зона.

Повече чуйте в звуковия файл: 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РИОСВ провери сигнал за мъртва риба в река Ахелой

Вчера експерти от РИОСВ в Бургас, Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда – София провериха сигнал за наличие на измряла риба и наличие на фекална маса в река Ахелой. За това БНР Бургас сигнализира още вчера (петък, 12 август) Мъртва риба в р. Ахелой, хора се опасяват от..

публикувано на 13.08.22 в 15:34

Почина Кръстю Тодоров (ОБНОВЕНА)

Емблематичният бургаски художник Кръстю Тодоров е починал на 63-годишна възраст, съобщи днес съпругата му в социалните мрежи.  Кръстю Тодоров-Кеца за рождения си ден през юни подреди изложба, която бе в галерията на Дружеството на бургаските художници. Най-новите си картини - масло и акварел представи Кръстю Тодоров-Кеца  Ной по бургаски от..

обновено на 13.08.22 в 13:38

Внимавайте, шофьори: Изключително натоварено е на изхода на Бургас в посока Созопол

Тапи се образуват периодично на изхода на Бургас, в посока  Южното Черноморие. За това сигнализират слушатели на радиото. Натоварено и в обратна посока, при влизане в града, по улица "Тодор Александров".  Шофирайте внимателно и спазвайте дистанция!

обновено на 13.08.22 в 12:13

Днес стартира маратонът "На вълнáта на Поморие"

В 16.00 ч. в Поморие ще започне вторият плувен маратон „На вълнáта на Поморие“. Записването продължава и в днешния ден,  на място преди началото на маратона,  от 13.00 ч. до 15.00 ч. на Стария кей в Поморие, но при представяне на необходимите документи за участие. Маратонът включва дистанциите:2000 метра, 1000 метра - свободно избираема дистанция,..

публикувано на 13.08.22 в 10:42

Четвърти ден продължава гасенето на пожара в Ямболско

И днес продължава борбата е пожара, пламнал в горист терен между ямболските села Малко Кирилово, Голям Дервент и Вълча поляна. Огънят се разраства и е обхванал около 5000 дка широколистна гора и ниска растителност. Продължава пожарът между ямболските села Раздел, Малко Кирилово и Голям Дервент Втори ден продължават опитите да бъде ограничен..

обновено на 13.08.22 в 09:53

Открива се новият ловен сезон

Днес се открива новият ловен сезон у нас. По данни на Съюза на ловците и риболовците в България , 160 хил души в България имат право на лов , като 130 хиляди  от тях заверяват ловните си билети всяка година. По традиция ловът в България стартира втората събота на месец август. Първият ловен излет е за  пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас..

публикувано на 13.08.22 в 09:05

"Ден до пладне" на 13 август:

Гореща августовска седмица, не само заради летните температури, пожарите, политиката, а и откъм смяната на ръководни постове в държавните институции и структури.  Една от тях е и последната рокада в Областната администрация в Бургас. За заместник областен управител бе назначена Мария Ценова, на мястото на Тодор Иванов. На такава длъжност Ценова бе и в..

публикувано на 13.08.22 в 08:33