Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лято 2022: Поморие се пълни с туристи

Плажовете и цените привличат летовниците, паркирането им е проблем

| обновено на 06.07.22 в 16:14


Добър старт на летния сезон обявиха от община Поморие. Очертава се постепенно възстановяване на туристически сектор като реализираните нощувки се очаква да достигнат между 60 и 80% от тези през силната 2019-та година, сочи още анализът на морската община. Освен на българи, курортът този сезон ще разчита на поляци и румънци. Кметът Иван Алексиев посочи:

"На фона на останалите ни конкурентни морски градове в Поморие в момента има най-много туристи. Индикациите са за един хубав, силен сезон. Българи има и чужденци. Също така и руснаци, което за нас е добре. Нищо че са собственици на имоти, те са гости на този град. Идват за месец-два, оставят си парите тук и си заминават. Идват повече да почиват, отколкото да живеят тук."


Имаме платени паркинги с определени цени, ако туристите искат да си оставят автомобилите, но има паркоместа и за свободно паркиране, добави градоначалникът. 

Зоните за кратковременно платено паркиране са обособени пред Община Поморие, Райнния съд, ВиК, до пансионата, стадиона и историческия музей. Зоната работи от 8:00 ч .- 18:00 ч., шофьорите са с право на паркиране до 2 астрономически часа, на цена от 1,00 лв./час. Платените паркинги  струват 2 лева на час и 12 лева за 24 часа. Всички свободни за паркиране места в града са разграфени, а тези, които са с платено преференциално паркиране са обозначени с надпис „Платен абонамент“, уточняват от общината. На територията на града работи и „Паяк“. Нарушителите ще бъдат извозвани на Паркинг „Нео Анхиало“ - пред сградата на общината. За всеки час от престоя там собствениците ще заплащат по 2 лева и  50 лв., за да си я вземат. Освобождаване на блокиран автомобил от скоба ще струва 25 лева. Безплатните паркинги за туристите са до бившия Лимонаден цех на улица "Княз Борис I" и до манастира „Свети Георги“ по улица „Железничарска“.


Въпреки това паркирането остава проблем за летовниците, показа анкета на БНР-Бургас. В същото време Поморие запазва профила си на семеен курорт, а туристите са привлечени от спокойствието, красотата на плажовете и добрите цени на местата за настаняване и в заведенията. Мнозина почиват за поредна година в града, а не малко са и хората, които след подобен престой са избрали да закупят имот в курорта. 

Повече чуйте в звуковите файлове.  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Удължават срока в който, пчеларите могат да кандидатстват за кредити за реализиране на проекти

Държавният фонд „Земеделие“ удължава до 31 юли срока в който, пчеларите могат да кандидатстват за кредити от Фонда за реализиране на одобрените им проекти по интервенции в сектор „Пчеларство“ от Стратегическия план. С новото продължаване се дава възможност на още повече пчелари да осигурят финансов ресурс за проектите си. Приемът на заявления се..

публикувано на 28.07.24 в 16:13
Централният бургаски пазар

Повечето зеленчуци и плодове поевтиняват на борсите у нас тази седмица

Повечето зеленчуци и плодове и някои основни хранителни стоки поевтиняват на тържищата у нас през седмицата, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се понижи..

публикувано на 28.07.24 в 09:39

Ръст в интереса към детските и ученическите пътувания

Между 15 и 20 % увеличение на интереса към детските и ученическите пътувания в страната, отбелязват туроператори. Ръстът на екскурзиите в чужбина е почти двоен.  Записванията за детските лагери тази година са започнали много рано, посочи Свидна Динева – управител на туроператор, който предлага такива пътувания. Има увеличение на цените на пакетите..

публикувано на 27.07.24 в 10:17

Марин Киров: В наредбата за свободно къмпингуване има неясноти, но Община Царево я подкрепя

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване. Те посочват, че предишната версия е събрала над 600 отрицателни становища. Според тях тя няма роля на регулация, а на индиректна забрана на къмпирането в страната. От..

публикувано на 26.07.24 в 14:30

НС: До края на годината бизнесът ще получава компенсации заради високите цени на тока

До края на годината бизнесът ще продължи да получава компенсации заради високите цени на тока. Те ще са 100% при цена от над 180 лева на мегаватчас на борсата, независимо в коя мрежа крайните небитови потребители са присъединени. Това решение беше подкрепено от 185 депутати от всички парламентарни групи и независими, само петима от ПП-ДБ се въздържаха...

публикувано на 26.07.24 в 14:12

Плажовете в Приморско са препълнени от туристи

Северният плаж на Приморско беше препълнен от туристи преди дни. Кадрите с летовниците разпространи в социалните мрежи хотелиерът от морския град Здравко Василев. Според него, подобен наплив от туристи този плаж не помни от десетилетие.   „Израснал съм на този плаж и го помня в този вид. Винаги е бил в този вид. Винаги е бил..

публикувано на 26.07.24 в 13:42

Прави се опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата за къмпингуването

Прави се опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата за къмпингуването. Това заяви председателят на Българското кемпер общество Йордан Ибришимов. Той алармира, че представители на общността не са поканени на работната среща на междуведомствената група тази седмица, която излезе със срок до 1 август да бъдат обобщени предложенията и..

обновено на 26.07.24 в 11:59