Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Зелен остров в центъра на БургасАнкетни карти попълваха бургазлии на ул. "Иван Богоров". В тях те отговорят на въпроси, свързани с превръщането на терена до наказателния паркинг на  на ул. " Оборище" в зелена паркова зона. Предложението е на общината, а хората, които работят и живеят в района, го одобряват, показа анкета на БНР Бургас.Те са на мнение, че е по-добре да бъде изградена зона за отдих с детски кът, отколкото паркинг, въпреки че намират трудно паркоместа.

Хората имаха възможността да попълват анкетите, даваха предложения и задаваха въпроси  как ще изглежда бъдещият парк. Бургазлийка, която живее в Хамбург, е написала, че кошчетата за боклук трябва задължително да са с капаци, за да не разхвърлят боклуците гларусите. Друго предложение е да бъде съобразена зелената зона изцяло с достъпа на инвалидни колички. Това е препоръка на жена, чиято внучка е човек с увреждане и която трудно се придвижва в района.

Ако всичко върви по план, би трябвало паркът да е готов пролетта, обясни Ивайло Трендафилов, главен експерт в отдел" Международно сътрудничество и интегрирани териториални инвестиции". След общественото обсъждане, предстои пускане на обществена поръчка, уточни той. Паркът ще бъде разположен на терен от 2 декара и половина. Всички интериорни съоръжения ще бъдат направени от естествени материали. Паркът е именуван  Остров, защото ще бъде такъв в тази  гъсто застроена градска част, обясни още Трендафилов:

"Дейностите предвиждат много озеленяване, алеи, които са допустими по норматив, ще бъде разделен на отделни зони.Гимнастика, ще има подиумна площадка, детски кът, ще има и музикален кът с интересни съоръжения, пейки."
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голям пожар в карнобатското село Деветинци, изгорели са три къщи

Голям пожар в карнобатското село Деветинци. Изгорели са три къщи и има евакуирани хора,  съобщи за БНР - Бургас кметът на Карнобат Георги Димитров, който е на място.  Пожарът е започнал от полето в близост до къщите.  Възникнал е в 15.35 часа, съобщи директорът бургаската пожарна гл. инсп. Николай Николаев.  На място има два противопожарни..

публикувано на 08.08.22 в 16:59

Бургазлийката Мария Добрева върна изгубена сума от 2 250 лева

Сумата от 2 250 лв., изгубена в градския транспорт от възрастен мъж, бе намерена и предадена на полицията от бургазлийката Мария Добрева, съобщиха от ОДМВР-Бургас.  Жената работи като кондуктор в общинския превозвач „Бургасбус”. При приключване на поредния курс по линията Б2 на 12 юли т.г. Мария Добрева открила найлонова торбичка със сумата..

публикувано на 08.08.22 в 17:45

Доставката на дърва в Руен отново се бави

Проблем с доставката на дърва се очаква и за предстоящия зимен сезон в община Руен. Миналата година фирмите, спечелили обществените поръчки за сечта, обясниха, че забавянето се дължи на липсата на работници. Община Руен няма горско стопанство и се снабдява от това в Айтос. От 39 населени места, то доставя дърва на 36. Изключение правят селата..

публикувано на 08.08.22 в 16:20

Гори растителност по пътя Слънчев бряг – Обзор (обновена)

Временно движението по пътя Бургас – Варна в участъка Слънчев бряг – Обзор (при км 202) се осъществява двупосочно в една лента поради горяща крайпътна растителност, съобщиха от АПИ.  Трафикът в района се регулира от "Пътна полиция".  Пожарът е възникнал в 13.50 часа днес в района под „Ханска шатра“, запалили са се сухи треви в широколистната гора,..

публикувано на 08.08.22 в 16:11

Булевард Демокрация на 8-ми август

Днес ви предстои да слушате: Продължила тема от сутринта за драстичния скок на дървата за огрев. Къде има, къде няма, песимистични или оптимистични са прогнозите. Какви мерки ще вземат в Германия, за да се справят с енергийния недостиг, очертаващ се през и след есента – в коментарната ни рубрика. На концерт, на изложба или..

публикувано на 08.08.22 в 14:53

ВиК дружествата да се разформироват и да се създадат общински

ВиК дружествата трябва да бъдат разформировани и да бъдат създадени общински дружества, които да са бенефициенти на проектите. Идеята лансира кметът на Поморие Иван Алексиев, който втвърди позицията си по темата след като в курортния град се стигна до напрежение сред местни хора и туристи заради непрекъснати ВиК аварии в продължение на две..

обновено на 08.08.22 в 14:08

Дървата за огрев ще скочат в Бургас до 350 лв за тон

Недостиг на дърва за огрев отчитат през последната седмица тържищата в Бургас. Според Красимир Батилов, дългогодишен търговец в пункт за дърва причината за това е, че лесофондът е намалял не само в Странджа, а като цяло в България. Също не достигат и дървосекачи, твърди той: „300 лева за тон е цената в момента, като след понеделник се очаква..

публикувано на 08.08.22 в 13:21