Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Община Тунджа тегли заем за модернизация на уличното осветление

Снимката е илюстративна.

Заем от близо два милиона лева ще изтегли община Тунджа за подмяна на уличното осветление в 33 населени места. В останалите села на общината се предвижда модернизацията да бъде извършена със средства от Плана за възстановяване и устойчивост.

Средствата ще бъдат използвани за цялостна подмяна на старото и енергоемко осветление с LED  тела. Заемът трябва да бъде върнат за петгодишен период, уточни кметът на общината Георги Георгиев. 

"Средствата ще бъдат осигурени от реализирането на икономии от консумация на електрическа енергия от системата на уличното осветление, от местни приходи и обща изравнителна субсидия до окончателно погасяване на дълга." 

За модернизация на уличното  осветление на останалите 11 села, общината има одобрен проект по Норвежката програма още преди две години, който е на стойност близо 900 хил. лева.  

"Тогава не достигна ресурсът за финансиране и  впоследствие, когато държавата разработваше Плана за възстановяване и устойчивост, гарантира че на тези общини, на които не е достигнал финансовият ресурс, ще бъдат финансирани през този план", каза още Георгиев.

Идеята е до края на следващата година във всички 44 села на общината уличното осветление да бъде подменено. За изтеглянето на кредита е предвидено обществено обсъждане на 12 юли. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голям пожар в карнобатското село Деветинци, изгорели са три къщи

Голям пожар в карнобатското село Деветинци. Изгорели са три къщи и има евакуирани хора,  съобщи за БНР - Бургас кметът на Карнобат Георги Димитров, който е на място.  Пожарът е започнал от полето в близост до къщите.  Възникнал е в 15.35 часа, съобщи директорът бургаската пожарна гл. инсп. Николай Николаев.  На място има два противопожарни..

публикувано на 08.08.22 в 16:59

Бургазлийката Мария Добрева върна изгубена сума от 2 250 лева

Сумата от 2 250 лв., изгубена в градския транспорт от възрастен мъж, бе намерена и предадена на полицията от бургазлийката Мария Добрева, съобщиха от ОДМВР-Бургас.  Жената работи като кондуктор в общинския превозвач „Бургасбус”. При приключване на поредния курс по линията Б2 на 12 юли т.г. Мария Добрева открила найлонова торбичка със сумата..

публикувано на 08.08.22 в 17:45

Доставката на дърва в Руен отново се бави

Проблем с доставката на дърва се очаква и за предстоящия зимен сезон в община Руен. Миналата година фирмите, спечелили обществените поръчки за сечта, обясниха, че забавянето се дължи на липсата на работници. Община Руен няма горско стопанство и се снабдява от това в Айтос. От 39 населени места, то доставя дърва на 36. Изключение правят селата..

публикувано на 08.08.22 в 16:20

Гори растителност по пътя Слънчев бряг – Обзор (обновена)

Временно движението по пътя Бургас – Варна в участъка Слънчев бряг – Обзор (при км 202) се осъществява двупосочно в една лента поради горяща крайпътна растителност, съобщиха от АПИ.  Трафикът в района се регулира от "Пътна полиция".  Пожарът е възникнал в 13.50 часа днес в района под „Ханска шатра“, запалили са се сухи треви в широколистната гора,..

публикувано на 08.08.22 в 16:11

Булевард Демокрация на 8-ми август

Днес ви предстои да слушате: Продължила тема от сутринта за драстичния скок на дървата за огрев. Къде има, къде няма, песимистични или оптимистични са прогнозите. Какви мерки ще вземат в Германия, за да се справят с енергийния недостиг, очертаващ се през и след есента – в коментарната ни рубрика. На концерт, на изложба или..

публикувано на 08.08.22 в 14:53

ВиК дружествата да се разформироват и да се създадат общински

ВиК дружествата трябва да бъдат разформировани и да бъдат създадени общински дружества, които да са бенефициенти на проектите. Идеята лансира кметът на Поморие Иван Алексиев, който втвърди позицията си по темата след като в курортния град се стигна до напрежение сред местни хора и туристи заради непрекъснати ВиК аварии в продължение на две..

обновено на 08.08.22 в 14:08

Дървата за огрев ще скочат в Бургас до 350 лв за тон

Недостиг на дърва за огрев отчитат през последната седмица тържищата в Бургас. Според Красимир Батилов, дългогодишен търговец в пункт за дърва причината за това е, че лесофондът е намалял не само в Странджа, а като цяло в България. Също не достигат и дървосекачи, твърди той: „300 лева за тон е цената в момента, като след понеделник се очаква..

публикувано на 08.08.22 в 13:21