Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов начин за измерване на телесната температура показаха в Бургас


Термохромен индикатор, който отчита температурата при човека, но без да използва устройство, беше представен в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас. Технологията е вписана в българското патентно ведомство и е резултат на научна работа в условията на публично-частно партньорство. 

Този иновативен метод може да се окаже от съществено значение, когато е налице повишена заболеваемост от вирусни инфекции, обясни доц. Светла Желева, зам.-ректор по научноизследователската дейност. 

"Индикаторът е разработен на основата на микрокапсулиран пигмент, който реагира на телесната температура чрез промяна в цвета. С поставянето му - един слой от него, върху определените подходящи зони на кожата може да се установи дали телесната температура е завишена, или не е. Едната зона е в областта на шията - зад ухото, а другата е на китката - на разстояние от 1 см от сгъвката на дланта. Тези са подходящите места, защото там с най-голяма точност може да бъде отчетена съответната промяна в температурата", обясни доцентът. 

Изходният цвят на индикатора е черен и остава такъв до 37°C. Ако температурата се е повишила на 37.5°C, след няколко секунди цветът се променя на виолетов, а след 38°C става розов. Доц. Желева обясни, че промяната в цвета е индикация за необходимостта от използване на обикновен термометър и консултация с лекар. 

"Индикаторът може да е приложим в болниците, в детските градини, яслите, училищата, граничните пунктове, летищата и административните сгради, за да се установи кой може да бъде допуснат в тях. Напълно безвреден е за човешкото здраве. Може да се носи постоянно върху кожата и отчита в продължение на 24 часа. Може и лесно да се и премахне - със суха кърпа или вода", посочи още тя. 

Употребата му е предпоставка за регистриране на общо или локално инфекциозно заболяване, както и за необходимостта от ограничаване на контакти. Сред екипа, разработил индикатора, са зам.-ректорът на университета доц. Светла Желева, д-р Антон Танев, доц. Ивайло Танков, д-р Анифе Вели и д-р Радослава Николова. По време на презентацията присъстваха кметът Димитър Николов, директорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров" проф. Магдалена Миткова, директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров, медици и фармацевти от Бургас и региона. 

Може да чуете повече в звуковия файл. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пепи Примова изработва плетени играчки с техниката амигуруми

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 26.05.24 в 17:30

Директорът на Бургаския музей Милен Николов сготви пролетна гозба от Котленско

В кулинарната ни рубрика "Сготвено с любов" в предването "Ева в неделя" днес ще обърнем внимание на зеленолистните зеленчуци, които когато са пресни и прясно набрани съдържат в себе си големи количества желязо. Затова са незаменим помощник на тялото при борба с анемията и пролетната умора. Те съдържат в отлични дози и много други полезни вещества..

публикувано на 26.05.24 в 14:00

Деси Димитрова, "Мисис Бургас 2024" : Нека помогнем да се роди нов живот!

"Мисис Бургас 2024" Десислава Димитрова организира благотворителна кампания „Нов живот“. Тя ще се проведе на 1 юни и ще включва забавления за деца и благотворителни базари на 4 локации. Целта е със събраните средства да бъдат подкрепени семейства с репродуктивни проблеми.  Събитието е организирано от „Мисис Бургас“ в партньорство с Мола в к-с..

публикувано на 26.05.24 в 13:00
Мария Бакалова

Мария Бакалова на фестивала в Кан с рокля, рисувана от българка

Актрисата Мария Бакалова предизвика възхищение при появата си на тазгодишния Международен филмов фестивал в Кан. Българката присъства лично на премиерата на най-новия филм с нейно участие "Стажантът", определен от западните медии като едно от най-очакваните събития на фестивала и включен в състезателната програма на форума. Бакалова..

публикувано на 22.05.24 в 10:57

Кино фестивал в Бургас дава шанс на младежите да бъдат жури

За девета поредна година Международен филмов фестивал Бургас /   Burgas  Internationa l Film Festival  ще даде уникалната възможност на младежите, изкушени от седмото изкуство, не само да се насладят на селектираната програма, а реално да участват в оценяването на филмовите продукции, като част от Младежко жури...

публикувано на 21.05.24 в 13:02

В Созопол идва комисия от МК след находките на терена за новата автогара

Приключва първият етап от разкопките на мястото, където ще бъде построена новата автогара в Созопол. Археолозите слязоха на повече от 6 метра дълбочина и ровът трябва да се укрепи, преди да продължат надолу. Директорът на археологическия музей в Созопол и един от ръководителите на разкопките Димитър Недев обобщи откритото до момента. Разкрит е..

публикувано на 20.05.24 в 15:38

Центърът по подводна археология продължава с проучванията на пристанището на Созопол

Център за подводна археология започна новият археологически сезон в акваторията на о. Св. Св. Кирик и Юлита, Созопол. Проучванията там се провеждат за трета година, защото  пристанището там е многослоен археологически обект с материали от историческите периоди и залети от морето праисторически селища от ранна бронзова и късно халколитна епохи. Мястото..

публикувано на 20.05.24 в 13:19