Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рубриката "Радиомагазинче Надежда" представя:

Лора Мартинова създава картини със сатенени панделки



ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.


Лора Мартинова е от София, майка е на две  деца - Георги на 11 години и Дея на 3 години. Гого е с епилепсия и често придружаващи я дефицити. Той се е родил нормално, но на две години се оказва че има неврологичен проблем. С лекарства пристъпите са овладени, трудно му е да говори, но е социален и посещава училище. 


Майка му изработва картини с ръчно изрязани, оформени и апликирани  или бродирани сатенени панделки. По този начин тя прави макове, божури, лавандула. Цветята са поставени върху текстилна основа и поставени в рамки. 

"Тези картини са характерни като техника в Русия и съседните й страни, както и в арабските, но там повече шият. Аз промених техниката и картините ми се получиха повече като 3Д.  Аз започнах да бягам от ежедневието с рисуване на картини по номера, след това видях в ю туб и други неща, които ми харесаха и общо взето от тях се самообучих и започнах да творя."   


Лора разказа, че в групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане" попада първо като купувач, след това решава да покаже какво е направила. Представя се с малки картини на макове и лавандула. Сега има поръчки от цялата страна, изпращала е картини и за клиенти от Испания, Германия, Белгия и др.
  
"Групата е страхотна и много помага на майки като нас! Нашето време е много разпокъсано заради грижите към децата, които трябва да се водят при лекари и специалисти по различно време на деня, и не можем да работим друга работа. А така всеки изработва нещата си, когато има свободно време. Освен, че помагам финансово на семейството си, аз изпитвам и удовлетворение от това, което правя!"    
още може да видите на нейната фейсбук страница -  Сатенени картини от Лора
повече може да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Монументът на цар Иван Александър на крепостта Русокастро ще бъде открит на 1 септември

Монументът на Цар Иван Александър вече е монтиран на крепостта Русокастро, това съобщава в своята фейсбук страница кметът на община Камено Жельо Вардунски.  „Радостен съм и изпълнен със задоволство от този важен момент. Величественият монумент ще бъде трайно свидетелство за ролята на Цар Иван Александър в българската история.Това е събитие, което..

публикувано на 16.08.24 в 13:50
Розови фламинги в Атанасовското езеро.

За първи път в България се излюпиха розови фламинги

За първи път в България орнитолози наблюдаваха три излюпени у нас бебета розови фламинги в бургаското Атанасовско езеро. „Става въпрос за първия случай на гнездене на розовото фламинго въобще в България – каза д-р Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците пред БНР Бургас. - До преди 15-ина години розовото фламинго беше един..

публикувано на 14.08.24 в 14:00

платена публикация
„Лятното Mi турне“на Xiaomi пристига в курортите в района на Бургас

Първото по рода си лятно турне на Xiaomi в България – „Лятното Mi турне“ стартира своята обиколка и гостува в над 10 града в цялата страна. Вълнуващото роуд шоу е прецедент за бранда в България и ще зарадва феновете на технологичния лидер. Те ще имат възможността да се потопят в необятния свят на технологиите и да се докоснат до повече от 60..

публикувано на 12.08.24 в 14:51

Над 50 падащи метеора на час очакваме в днешния пик

Звездопадът - ежегодният метеорен поток, активен от юли, днес ще достигне своя пик. Спектакълът е един от най-лесните за наблюдаване с невъоръжено око, като хората могат да наблюдават изобилие от ярки сини метеори.  Тази година се очакват над 50 падащи метеора на час, а потокът ще продължи до 1 септември. Източникът на Персеидите е отломка от кометата..

публикувано на 12.08.24 в 13:22

Балерина стана "Мис Созопол" 2024

20-годишната Йоана Великова бе коронована за "Мис Созопол" 2024 на церемония в замъка "Влюбен във вятъра" в Равадиново.  Красавицата е завършила класически балет, а в момента е студент по дентална медицина в Медицинския университет във Варна. Докато й слагаше лентата, организаторът на конкурса "Мис България" - Гаел Санчез, пожела на Йоана да преследва..

публикувано на 12.08.24 в 11:17
Атанасовско езеро

Преди 44 години Атанасовското езеро е обявено за поддържан резерват

Навършват се днес 44 години от обявяването на любимото Атанасовско езеро за поддържан резерват, а от 2000 г. Българска фондация „Биоразнообразие и Регионалната инспекция по околна среда и води - Бургас отбелязват празника с различни събития, но винаги с голяма торта. Циркулацията на морската вода и управлението на Атанасовското езеро..

публикувано на 12.08.24 в 08:50

Йордан Караджов: Рок приказката за "Сигнал" продължава и то с пълна сила!

Йордан Караджов и група „Сигнал“ ще гостуват с концерта си „Сигнал Symphonic“ тази вечер в Летния театър. Той е съвместен с Русенската филхармония и е посветен на 45 годишнината на групата.  А знаете ли, че Данчо Караджов , както го наричат всички учи като дете в софийското училище „Максим Горки“, където е и първата му сценична..

публикувано на 11.08.24 в 13:00