Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстравагантните артисти Дора Славова и Дарина Пеева се събират в „Имитация”

Първата съвместна изложба на екстравагантните артисти Дора Славова и Дарина Пеева показва въздействащи арт инсталации в Дружеството на бургаските художници. В центъра на размислите, които водят до концепцията ѝ стои темата за имитацията. Самите авторки я свързват с властта, религията и парите, а всичко това е разгледано през призмата на днешния ден.

Изложбата ще очаква посетители на 12 юли, вернисажът е от 17 до 20.00 часа. Входът е свободен.

Конфигурациите, които ще провокират гостите са запланувани и създадени в период от половин година. Те са вдъхновени от пространството на залата на ул. „Александровска” 22. Именно различните функции на сградата през годините провокират Дарина Пеева, която имитира социалистическия режим. Той, като колективен, а не само индивидуален феномен, носи със себе различни проблематики, които авторката засяга. Обектът на Дора Славова е инспириран от религиозния кич. Рефлексите върху религията са представени, като „райска градина”, която се намира в центъра на залата. Съдържанието на произведенията е толкова въздействащо, че сякаш формите придобиват нови измерения, които ни приближават още по-истински към значението на темата.

Специален гост на изложбата ще бъде доц.д-р Атанас Тотляков. Преподавателят във Великотърновския университет пристига специално в Бургас, за да открие експозицията, а всички присъстващи ще могат да прочетат подробната му рецензия.

Експозицията ще може да се разгледа до 23 юли.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНР Бургас с номинация за наградите „ПроКултура"

БНР Бургас е сред номинираните за националните награди „ПроКултура". Те се връчват  за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура. Наградите са в няколко категории: „Държавен културен институт“, „Общински културен институт“, „Културна организация“, „Читалище“, „Община“, „Училище“, „Детска градина“, „Гражданска организация“,..

публикувано на 09.08.24 в 11:52

Рок легендите от „Конкурент“ ще имат островен концерт днес

Една от най-разпознаваемите български рок групи - „Конкурент“ е част от културния календар на Лято 2024. Концертът ще бъде на остров „Света Анастасия“, съобщи Общината.  Събитието ще бъде днес от 21.00 ч. Той е част от представянето на новия десети албум на групата "По трудния път". Включва 11 студийни версии и 3 бонус изпълнения на живо, които са..

обновено на 09.08.24 в 08:14

Празник на японската култура ще се проведе в Бургас

Празник на японската култура - „Бункасай“ ще потопи бургазлии във фестивалните традиции на Страната на изгряващото слънце. Събитието се организира от филиала на Софийския университет и катедра „Японистика“ към Факултета за класически и нови филологии /ФКНФ/. Цветният сценарий и атрактивните демонстрации за събитието са подготвени и ще бъдат реализирани..

публикувано на 09.08.24 в 08:13

Група Б.Т.Р. с концерт "30 години на сцената" в Бургас

Б.Т.Р. отбелязва 30 години успешна музикална кариера с турне в страната.  В Бургас рок групата ще гостува на 9 август, петък в Летния театър.  „За нас тези 30 години минаха неусетно, това е голям период от спомени и имаме толкова много спомени, оставяме страхотно наследство след нас! Минаха бързо, уверено крачихме с работата си през времето..

публикувано на 08.08.24 в 09:10

Галина Шехирян представя „Споделени пространства“ в галерия „Пролет“

Бургаската галерия „Пролет“ представя изложба на художничката Галина Шехирян.   "Тя е  измежду малкото български художници, които непрекъснато експериментират с материали.  Завършила специалност „Текстил“, в първата си самостоятелна изложба през 1987 г. тя показва пластики от дърво. Това са необичайни за времето си, авангардни, провокиращи творби...

обновено на 08.08.24 в 08:23
Кадър от филма

Предлагат актьора Васил Банов за орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на Президента на Република България да издаде указ за награждаването на Васил Банов с орден „Св.Св. Кирил и Методий" огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството. Васил Банов е един от най-обичаните български актьори, който оставя ярка черта в..

публикувано на 07.08.24 в 16:11

Бургас ще се потопи в цветовете и ритъма на индийския танц

Бургас ще се потопи в ритъма на индийската култура с въздействащите изпълнения на едни от най-известните и утвърдени изпълнители на индийски класически танци. Програмата Rasa-Nishpatti ще предложи палитра от избрани представления от репертоара на Бхаратанатям, постановка създадена, за да предизвика човешките емоции. Събитието ще се случи на 14  август..

публикувано на 07.08.24 в 14:14