Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес до 24 юли

Започва "Арт поток 2022" в Царево и Лозенец

Това е седмото издание на фестивала


Фестивалът „Арт поток“ се открива днес и ще продължи до 25 юли в Царево и Лозенец. По традиция, фестивалът ще поднесе на своите гости многообразие от интересни събития, сред които театрални постановки, изложби, концерти, литературни премиери, разказваческо шоу, кинопрожекции и дори нетуъркинг среща за предприемачи.

"Фестивалът се провежда за седма поредна година от HaciendaBeach и Община Царево. Откриването ще е тази вечер от 19.30 мин. с ново издание на изложбата „ Слон “, която може да се види в Исторически музей гр.Царево и ще остане там до края на сезона. В изложбата ще има произведения от различни образни изкуства", разказа инициаторът на формата Димитър Тодоранов. 

Той посочи, че седем ще са театралните представления по време на „ Арт Поток “2022. Фестивалът ще бъде открит с премиера на „ Веселата карета “ от Елин Рахнев, режисура на Хасковския трагичен спектакъл, с участието  на: Димитър Баненкин, Тончо Токмакчиев, Мая Бежанска, Димитър Ковачев-Фънки и други. Един от гвоздеите в програмата на фестивала ще е моноспектакъла на Христо Шопов „ Не е за телефон “ от Лиза Шопова и Елин Рахнев. Финалът на фестивала ще бъде подложен с моноспектакъла на Христо Мутафчиев „ Плач на ангел “ от Стефан Цанев на режисьора Стоян Радев, режисура на Народен спектакъл „ Иван Вазов “. Всички представления ще се играят на сцената на локалното читалище в Царево от 21:00ч.

Традиционно по време на „ Арт Поток “ ще има и представяне на нови книги, посочи още Тодоранов.

"За първи път на „ Арт Поток “ ще бъде показана новата книга на Мария Касимова „ Монолози “. Тв публицистът и продуцентът Георги Тошев ще взе участие на фестивала с второто допълнено издание на биографичната книга за Георги Парцалев „ Хамлет от гр.Левски (Книгомания). Той ще показа и своя документален филм за артиста „ Рицар на смеха “. Най-продаваната българска писателка Мария Лалева идва в Лозенец за премиерата на последната си книга „Пасиансът на архангелите“. След миналогодишното си присъединяване на „ Арт Поток “ край морето се завръща и Иво Сиромахов с книгата „ Певицата взема властта “ . Премиера по време на фестивала ще има и драматурга и публицист Яна Борисова с най-новата си книга, която следва да излезе на книжния пазар."

Предвидено е и представяне на два български филма, ще се проведе и лятна арт академия за деца, ще има и NFT галерия.

повече може да чуете в звуковия файл:

ПРОГРАМА НА АРТ ПОТОК 2022

15 ЮЛИ /ПЕТЪК/ 

19:00 ч. Галерия на Исторически музей, гр. Царево – Откриване на II Международна изложба "Слон", представяща около 30 произведения на визуални артисти и художници, сред които млади таланти, утвърдени имена и живеещи в чужбина артисти. Сред участниците във формата ще бъде френският актьор, модел и скулптор Пол Ами, номиниран за "Сезар" за първата си филмова роля в "Suzanne" от 2013 г., играл рамо до рамо с Жерар Депардийо в "Диванът на Сталин" (2016 г.).   

21:00 ч. Читалище „Г. Кондолов“, гр. Царево – „Веселата карета“ от Елин Рахнев, постановка на Елин Рахнев, с участието на: Димитър Баненкин, Тончо Токмакчиев, Мая Бежанска, Николета Малчева, Добриела Попова, Стелиян Николов, Емануил Костадинов и Димитър Ковачев-Фънки

16 ЮЛИ/СЪБОТА/ 

Бар „Джипси“, Централен плаж, Лозенец – Иво Сиромахов представя романа „Певицата взема властта“, издателство „Сиела“

21:00 ч.  Читалище „Г. Кондолов“, гр. Царево –- „Не е за телефон“ от Лиза Шопова и Елин Рахнев, постановка на Лиза Шопова, моноспектакъл на Христо Шопов

Hacienda Beach, Лозенец – NFT изложба

17 ЮЛИ/НЕДЕЛЯ/ 

21:00 ч. Читалище „Г. Кондолов“, гр. Царево - „Джими с бялата фланелка“ от Людмила Сланева, режисьор: Емил Бонев, с участието на: Людмила Сланева и Ташо Колев (JEREMY?)

18 ЮЛИ/ПОНЕДЕЛНИК/

21:00 ч. Читалище „Г. Кондолов“, гр. Царево –– „Свободно падащи истории“, разказваческо шоу на Мария Касимова-Моасе

19 ЮЛИ/ВТОРНИК/

By The Way, Лозенец – Мария Лалева представя романа си „Пасиансът на архангелите“, издателство „Книгомания“

20 ЮЛИ/СРЯДА/

Бар „Джипси“, Централен плаж, Лозенец – Георги Тошев представя второто допълнено издание на биографичната книга за Георги Парцалев – „Хамлет от гр. Левски“, издателство „Книгомания“ и прожекция на документалния филм „Рицарят на смеха“ 

21 ЮЛИ/ЧЕТВЪРТЪК/

By The Wey, Лозенец – Ивайло Нойзи Цветков чете откъси от бъдещата си книга

22 ЮЛИ/ПЕТЪК/

Бар „Джипси“, Централен плаж, Лозенец – „Дизайнът на нещата“ – мини конференция, Блок чейн на плажа, Silicon Drinkabout - нетуъркинг за предприемачи

By The Wey, Лозенец – Яна Борисова представя новата си книга, издателство „Книгомания“

21:00 ч. Читалище „Г. Кондолов“, гр. Царево –-  „Мъжът ми е виновен“ от Лиза Шопова, с участието на: Силвия Лулчева 

23 ЮЛИ/СЪБОТА/

21:00 ч. Читалище „Г. Кондолов“, гр. Царево –-  „Петък 13-ти“ от Жан-Пиер Мартинез, режисьор: Георги Кадурин, с участието на: Мария Сапунджиева, Христо Гърбов и Мариана Миланова

24 ЮЛИ/НЕДЕЛЯ/

21:00 ч. Читалище „Г. Кондолов“, гр. Царево –-  „Плач на ангел“ от Стефан Цанев, режисьор: Стоян Радев, моноспектакъл на Христо Мутафчиев


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Еврохор" с концерт на "Солинария" в Созопол

Най-добрите хористи от Европа излизат на сцената на „Солинария“ в Созопол. Концертът на „Еврохор“ е тази събота на 13 юли от 21.00 ч. Еврохорът предлага възможност на млади певци в рамките на две седмици да репетират предизвикателна програма с двама известни диригенти, да подобрят вокалните си умения и да представят резултатите от работата си на..

публикувано на 12.07.24 в 10:57

Фестивалът "Арт поток" започва в Лозенец и Царево

За девета поредна година жителите и гостите на Лозенец и Царево ще станат свидетели на различни изложби, спектакли и премиери. Те ще бъдат част от превърналия се в традиция фестивал "Арт Поток", който ще се проведе от 12 до 22 юли. За първи път в него се включва и Приморско, където предстоят две музикални събития - на откритата сцена на..

публикувано на 12.07.24 в 09:10

Над 40 филмови заглавия влизат в програмата на BIFF'24

Международният филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития и ще се проведе от 19 до 25 юли. Над 40 филмови заглавия и съпътстващи модули се включват в програмата на събитието. Входът е свободен, а локациите са Културен дом НХК и Културен център „Морско казино”.  Част от гостите, които ще преминат през фестивалната седмица са: Константин..

публикувано на 11.07.24 в 14:53

Д-р Иванка Делева: Бежанците носят нова енергия за изтерзаната ни държава след Първата световна война

Историкът Иванка Делева ще представи днес в Бургас монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Това е докторската дисертация, която тя защити през март тази година в  Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“...

публикувано на 11.07.24 в 14:25

Шедьовърът на Пучини „Тоска“ - на сцената на Летния театър на Бургас

Шедьовърът на Джакомо Пучини „Тоска“ ще се играе тази вечер от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Бургас.  Събитието е втората изява от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024. Трагичния сюжет на „Тоска“ ще бъде пресъздаден п од диригентството на Иван Кожухаров.  В ролята на красивата примадона Флория Тоска, публиката..

публикувано на 11.07.24 в 13:22

Топ професионалисти от Италия идват за конкурса "Бургас и морето" за млади изпълнители

Новият формат на „Бургас и морето“ за млади изпълнители привлече български и италиански участници в състава на журито. Към Михаела Маринова, Дарияна Куманова, Стефан Илчев, Антонио Вандони, Христин Стрижлев, които участваха като жури още на кастингите на формата, се присъединяват Давиде Локатели, Николо Фраджиле и Рита Перота. Ролята на журито..

публикувано на 11.07.24 в 11:40

Вокалната акапелна формация „Спектрум“ с концерт на „Солинария“

Фолклорни обработки и съвременна музика ще представят вокалната акапелна формация „Спектрум“ по време на младежкия арт фестивал „Солинария“ в Созопол. Групата е създадена от четирима младежи през пролетта на 2012-та година и е първата по рода си в България.   Съставът на „Спектрум“ сега се състои от Ивелина Цонева, Весела Морова, Даниел..

обновено на 11.07.24 в 10:16