Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьор с награда от Кан идва за кинофестивала в Бургас

| обновено на 16.07.22 в 10:17
Емил Ованесов, директор на Burgas International Film Festival’ 22

Международният филмов фестивал в Бургас се открива в събота и ще продължи до 22 юли  с безкомпромисна селекция, нови модули и международни гости . Събитието се организира от Фондация "Модерат" с партньорството на Община Бургас. Входът на всички прожекции е свободен.

Филмовият маратон ще бъде открит с номинирания за „Оскар” филм „След зимата”, който е миналогодишният черногорски кандидат за 94-ите награди "Оскар" в категорията за най-добър чуждестранен филм. Лентата е копродукция на Черна гора, Сърбия, Хърватия и Франция.

Тазгодишното издание предлага на публиката общо 35 заглавия, като повечето от филмите идват от големите европейски кино фестивали, пояснява директорът на фестивала Емил Ованесов.

"На втория ден, на откриването в залата на НХК, там ще присъства актрисата Лаура Лоунър. Тя е актриса от филма "Слънце", който тази година спечели една от наградите на Берлинале. Въобще, всичките филми, които сме селектирали са преминали ситата на големи фестивали, като Берлинале, Ротердам, Карлови Вари, така че зрителите ни наистина ще имат възможност да гледат филми, които имат сериозно международно присъствие".

Един от акцентите в бургаския филмов фестивал това лято е селекцията от късометражни танцови филми от България. Тя се реализира за първи път и е подготвена от хореографа Яница Атанасова и актрисата Мартина Апостолова.

Сред журито, което ще оцени и отличи най-добрите предложения са унгарският режисьор Дьорд Палфи, който ще представи и последния си филм “Вечност”, френският актьор Пол Ами, както и българските режисьори Елица Петкова, Еди Шварц, Йордан Петков и актрисата Симона Теохарова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Deep Zone Project с музикално шоу на остров Света Анастасия

Музикално шоу на остров Света Анастасия са подготвили от Deep Zone Project на 19 юли (петък). Те ще представят “Златни БГ Хитове” в ремиксирани модерни версии. На сцена под звездите публиката ще се забавлява с DJ Dian Solo, Eva Maria (vocal), Danny Dimitroff (guitar). Организаторите обещават  танци под звездите с едни от най-обичаните български песни...

публикувано на 16.07.24 в 10:49

Мария Статулова ще е първият гост в нова иницитива на Международния филмов фестивал в Бургас

Над 40 заглавия събира програмата на Международния филмов фестивал Бургас тази година. Деветото издание е от 19 до 25 юли. Прожекциите ще са с вход свободен в културния дом на НХК и на откритата сцена Охлюва. Фестивалният директор Емил Ованесов съобщи в студиото на БНР-Бургас: "Приготвили сме богата програма от заглавия..

обновено на 15.07.24 в 14:08

Мащабният спектакъл „Корсар“ очаква почитателите на балета в Летния театър

Спектакъл на най-новото заглавие на балетната трупа на Бургаската опера – „Корсар“, ще бъде представен  от 20:30 часа на сцената на Летния театър. Представлението е третото от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“. Те се осъществяват за седемнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и  Община Бургас. Балетът е по музика на..

публикувано на 15.07.24 в 13:47

Светослав Лобушки: Рецептата за шлагер е хубава мелодия с текст, който докосва

Композиторът Светослав Лобушки участва с две песни в конкурса „Бургас и морето“, чийто финал е на 28 юли в Летния театър. Това са “На татко“ по текст на Мариета Ангелова и в изпълнение на Яница Кънева и „Просто любов“, която ще представят „Дует Аморе“ по текст на телевизионния водещ Костадин Филипов. Композиторът каза: "Залагам на две песни,..

обновено на 15.07.24 в 11:53

В Бургас предстои и Cinema&Beer Weekend

Предстои тематичен уикенд Cinema&Beer Weekend, от 19 до 21 юли, който ще обедини Международния филмов фестивал Бургас (BIFF`24) и Metalhead Beer Fest. Международен филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития, което среща публиката със свежи таланти и утвърдени имена от киноиндустрията. Събитието стартира на 19 юли и ще продължи чак..

публикувано на 15.07.24 в 10:54

"Танцът Живот" - музикално-театралният спектакъл на Диана Дафова в Бургас

"Танцът Живот" е новият музикално-театрален спектакъл на Диана Дафова. Той включва музикални изпълнения, артистично поднесен текст и хореография в различни жанрове, допълнени от оригинални костюми и специални ефекти. Спектакълът ще бъде представен тази вечер в Дома на културата НХК от 19.00 часа. Режисьор на постановката е Борис Радев, хореографията е на..

публикувано на 15.07.24 в 08:32