Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 години от атентата на бургаското летище

Снимка: Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България

10 години от атентата на бургаското летище се навършват днес. 

С възпоменателна церемония, запалени свещи и поднасянето на венци и цветя ще бъде почетена паметта на загиналите петима израелски граждани и българския шофьор Мустафа Кьосов.

С религиозен ритуал и молитвата "Бог е изпълнен с милост" пред мемориала на бургаското летище отново ще бъде почетена паметта на жертвите на атентата. 

Точно в 17.20 минути на 18 юли 2012 година беше извършен първият в най-новата история на България терористичен акт.

Днес 10 години по-късно си спомняме за невинните жертви, каза почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов.

Засилена охрана, полиция и специален пропускателен режим ще има на бургаското летище. След 8 години разследване и съдебно производство, през 2020 години, българският съд присъди 2 доживотни присъди без право на замяна.  На съучастниците и помагачите на атентатора Милиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан беше наложено и обезщетение от общо над 100 млн. лв. за близките на загиналите.

Те бяха осъдени задочно като от 9 години са обявени за международно издирване с червена бюлетина като особено опасни престъпници.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Избирателна активност към 11 часа

РИК, 11 часа: 8,03% са гласували за НС, 7,94% за ЕП

С технически проблем в няколко избирателни секции започна изборният ден в област Бургас. До момента има постъпили две жалби  от сутринта във връзка с нарушения на изборния процес. Едната е препратена от Централната избирателна комисия, а другата е по сигнал от пълномощник на коалиция. Към 11 часа избирателната активност в областта за..

публикувано на 09.06.24 в 12:28

В Сливен слаб интерес към гласуването за изборите 2 в 1

Слаб интерес към изборите за Народно събрание и Европейски парламент отчитат секционните избирателни комисии в Сливен. Рекордно нисък интерес се отчита в секциите, в които гласуват жителите на квартал „Надежда“. Там в някои от секциите бяха гласували само членовете на избирателните комисии.  Избирателите коментираха, че нямат проблем с двата типа..

публикувано на 09.06.24 в 12:01

8.03% е избирателната активност за Народно събрание за Бургаска област към 11 часа

8.03% е избирателната активност за Народно събрание за Бургаска област, а за Еворапрламент е  7,94 %. Данните са към 11 часа. Най-много и за двата избора са гласували в община Бургас, а най-малко  в Малко Търново - едва 307 за НС и 301 за ЕП.    В община Приморско са гласували 699 души за НС и 694 за ЕП. В община Камено за НС са гласували 793, а за..

публикувано на 09.06.24 в 11:56

Двойно се увеличава активността и за двата избора към 11 часа

Двойно се увеличава активността и за двата избора към 11 часа, показват предварителните данни от Екзит пул на "Галъп интеренешънъл", агенцията с която работи БНР. 10% е избирателната активност за Парламентарните избори и 10,4%% за Европарламент.

публикувано на 09.06.24 в 11:29

Без сигнали за нарушения протичат изборите в Ямболско

Спокойно протича изборният ден в Ямболска област, до момента няма постъпили сериозни сигнали за нарушения, както и сигнали за проблем с машините. За четирите мандата в района кандидатите за Народно събрание са 155, а до урните имат право да отидат: "По последни избирателни списъци 105 216, за Европейски парламент -103 990", уточни председателят на..

публикувано на 09.06.24 в 10:27

Забавянето в обработката на протоколите идва от неглижиране, смята член на СИК

Николай Янакиев е член на СИК за 4ти път. Въпреки че избора днес е по-сложен според мнозина, той не вижда особени проблеми които биха затруднили членовете на комисиите при броенето и отчитането на вота.  Според него проблемите с надрасканите протоколи и забавянето в отчитането на резултата идва от неглижиране. "Стоят и не водят записки, а..

публикувано на 09.06.24 в 10:15

Гласуването в две от секциите в Истанбул протича спокойно

Гласуването в двете секции в училище "Амбаарлъ"в квартал "Авджълар" в Истанбул протича изключително спокойно. Има възможност за гласуване с машина. За момента активността е слаба и има периоди, когато в секциите няма никакви избиратели. Ето какво казаха две от първите гласували: "Да стане всичко по-хубаво. Всичко е лесно казват хората, които вече са..

публикувано на 09.06.24 в 10:01