Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кино тур в Бургас: А ти знаеш ли къде е сниман "Опасен чар"?

| обновено на 19.07.22 в 16:09

Филмовите кино турове се завърнаха в Бургас с нов маршрут. За втора година Burgas International Film Fest в партньорство с Burgas Free Tour прави обиколки за киномани и туристи на местата, където са снимани култови български ленти в морския град.

В дните на фестивала до 22 юли всеки ден в 18.30 от Часовника гидовете Петя Русинова и Милена Георгиева посрещат желаещите  да разберат историята на старите бургаски кина, да научат повече за бургазлиите, прославили родното кино или да чуят интересни истории около заснемането на филмови класики. И двете са студентки, но всяко лято се връщат, за да показват красотата и забележителностите на Бургас на туристи като доброволци към инициативата Burgas Free Tour.


Първата спирка е бившето кино "Модерен театър", а сега клуб за арт събития на улица "Милин камък". Нашите гидове разказват, че то е проектирано през 1913 година от знаменития италианец Рикардо Тоскани,  дал облика на центъра на града след Освобождението, работи от 1927 година и тук са давали хитови за времето си ленти. 

Следващата спирка е ж.п. гарата, която влиза в една от най-култовите български ленти. Част от младите посетители на тура не са гледали "Опасен чар", затова се налага да бъде преразказан и част от сюжета: 

"Главната роля играе Тодор Колев, който се представя като архитект, урбанист, еколог, банков инспектор, другар от милицията, но всъщност е измамник, който омайва жени за собствена облага. Това налага да се мести от град на град и да сменя името си. Избира имена на птици. Историята има паралел в реалността. Тодор Колев се е срещал с прототипа на образа Илия Илиев-Баровеца. На ж.п. гарата е една от сцените, в която героят на Тодор Колев пристига в Бургас и гладен влиза в една закусвалня."


Декор на снимките е сградата на Природо-математическата гимназия, където обектът на новото му ухажване-в ролята Невена Коканова, е учителка. Кадри има и от пристанището, поясняват още от  Burgas Free Tour.  

Семейство Трендафилови са туристи в морския град, а Весела Георгиева е местен човек. Защо се включват в кино обиколката:

"Ние сме от Варна, на почивка сме тук, била съм на времето студентка в Бургас. Посещавали сме тези кина, но ето сега ни се обръща внимание по друг начин, свързан с фестивала. Адмирации за инициативата! Много е интересно. Разтоварващо е за нас. Пък и да си припомним българските филми." 

"Познавам Бургас, но не знам кои са местата, където са снимани тези толкова известни филми. Липсват ми старите кина в Бургас. В мола атмосферата не е същата."

Кино маршрутът минава и покрай домовете, където някога са живели актьорите емблеми Нейчо Попов и Стоянка Мутафова, както и Апостол Карамитев. На балюстрадата до Казиното е време и за среща с най-новите продукции, снимани в морския град. 

Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изработват триметрова пластика на Иван Александър, ще я поставят на крепостта Русокастро

В началото на юли започва работата по изработването на монументалната пластика на  български цар Иван Александър. Това ще се случи в град Камено, в творческата база на мецената Руси Куртлаков. Той е осигурил камъка за пластиката – врачански варовик с тежест 8 тона. Автори на монумента са Даниел Кънчев и Атанас Стоянов.  Идеята е да се изработи..

публикувано на 19.06.24 в 16:41

Бургаският музей набира доброволци за разкопки на крепостта Русокастро

Разкопките на крепостта Русокастро през тази година се планира да започнат на 1 юли. Задачата на археологическият екип е да допроучи северозападната крепостна стена на средновековния град, с прилежащите ѝ кули. Разкопките за поредна година са финансирани от Община Камено и се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас. Поради огромното..

публикувано на 19.06.24 в 10:32

Бургаският музей плете венец от 77 билки и половина за Еньовден

Поредицата от интересни събития предстоят в бургаския Етнографски музей по случай Еньовден.  Началото на етно уикенда, ще бъде дадено още на 21 юни (петък), от 17:30 часа, с интересна тематична лекция в Етнографската експозиция на улица „Славянска“ 69.  Росица Топалова – уредник в отдел „Етнография“, ще представи лекцията с презентация „Билки омайни“...

публикувано на 17.06.24 в 15:08

Бургаска ученичка ще започне курс по моден дизайн в Милано

Велизара Карайотова, която е възпитаник на Център за млади таланти в Бургас спечели първо място на състезанието “Ревю в кутия" - социален проект на Асоциацията на българските модни дизайнери. Наградата осигурява участие на бургаската ученичка в курс по моден дизайн в университет NABA (Nuova Academia di Belle Arti) в Милано, Италия. Велизара от пет..

публикувано на 17.06.24 в 12:17

Снежи Кежева: Да изработвам картички е моето всичко в живота

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 16.06.24 в 17:30

В събота Esteo открива обновения с графити блок във "Възраждане"

С импровизиран коктейл ще бъдат открити графити рисунките, които  преобразиха части от фасадата на блок 16 в бургаския комплекс „Възраждане“. Те са дело на твореца Иван Янков - Esteo. Събитието ще се проведе в събота (15 юни) от 19:00 ч., пред жилищния блок. Всеки желаещ да се присъедини ще има възможност да се срещне с авторите на инициативата от..

публикувано на 14.06.24 в 15:35

Първокласник от София събра 18 печата в книжката „Опознай Бургас“

Седемгодишният Георги Георгиев от София, ученик в 1. клас, се включи в общинската инициатива „Опознай Бургас“. За кратко време, докато гостува на своята баба от Бургас, Георги събра всичките 18 печата в книжката с най-разпознаваемите местни обекти с туристически потенциал и нареди пъзела „Аз обичам Бургас“. След като удостовери това в основната сграда..

публикувано на 13.06.24 в 12:45