Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Примабалерината на Софийската опера и балет

Марта Петкова: Балетът ме научи на търпение, самодисциплина и любов

В свободното си време тя обича да кара колело и да се разхожда

Марта Петкова е примабалерина на Софийската опера и балет. Тя е в трупата й вече 20 години. Марта влиза в балетната зала едва когато я приемат в балетното училище – на 9 години. Първоначално е отхвърлена поради липса на данни, но по стечение на обстоятелствата все пак я приемат, за да допълни класа. 


Грациозна, елегантна и въздействаща е днес Марта Петкова на сцената. Позната е с всички водещи роли, които представя през годините – Одета, Жизел, Аврора, Китри, Силфида. Европейската публика също се е срещала с изкуството й. Марта е танцувала в Русия, в Палермо и Неапол, в Кралската опера в Лондон и др. 

Балетът е моя живот, сподели Марта, в откровен разговор за предаването на БНР – Бургас „Ева в неделя“:

„Никога не съм се замисляла за това с какво бих се занимавала ако го нямаше балетът. На по късен етап открих удоволствието от снимките, актьорската работа, но като дете бях насочена от моето семейство към това изкуство. За разлика от много други момичета аз не мечтаех да ставам балерина, но се влюбих в него и продължавам да го правя! Това изкуство ме научи на всичко и фокусът ми винаги е бил в него! “

повече може да чуете в звуковия файл:


Примабалерината Марта Петкова сподели, че е работохолик и спи спокойно когато си е свършила работата по най – добрия начин. Любимата й сцена е родната и тя е категорична, че в България се чувства най – свободна и най – щастлива.  

Марта е майка на 13-годишна дъщеря, обича да кара колело и да се разхожда, да похапва пица и шоколад /колкото и да не ви се вярва/.  Слуша поп и рок музика, но и също хип-хоп и техно.

„Не обичам да робувам на никакви стилове и чета всякакви книги и гледам всякакви филми. Много обичам да се разхождам и го правя с часове. След спектакъл така си почивам!“


Примабалерината вярва, че доброто винаги побеждава и мечтае да изиграе Жулиета от „Ромео и Жулиета“. На бургаска сцена тя гостува през юни в балета „Дон Кихот“ще може да я видим отново през август в същия спектакъл.  

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Канят на Яньовден в странджанското село Стоилово

По стара традиция и тази година ще бъде отбелязан Еньовден в Странджа. В региона празникът се нарича Яньовден. Програмата ще е в два дни - 23 и 24 юни и ще се проведе в местността „Чадъра“ над село Стоилово.  Програмата ще започне в неделя, 23 юни от 18.00 ч., когато момичетата ще наберат китки от поляните около село Стоилово, както е било едно..

публикувано на 20.06.24 в 13:45

Първи "Палеоуикенд" в Бургас от 28 до 30 юни

След традиционния за Бургас уикенд на тема "Етно" и мидени деликатеси, следва Палеоуикенд. Акцентът в него ще бъде организираният от Регионален исторически музей - Бургас и Националния природонаучен музей при БАН Палеофест 2024. Лекции, изложби и открити уроци по рисуване ще пренесат всички жители и гости на града с машина на времето хилядолетия..

публикувано на 20.06.24 в 11:43

В Несебър предстои събор на The Hells Angels Motorcycle Club

В Община Несебър ще се проведе ежегодният мото събор на рокерите от мотоклуб Hells Angels. В Свети Влас, Слънчев бряг и Ахелой се събират от началото на седмицата стотици рокери от цял свят. На 22 юни е предвидено мотошествие на членовете на Hells Angels. То ще се проведе от 14.00 до 15.00 часа по маршрута Свети Влас–Слънчев бряг до кръговото кръстовище..

публикувано на 20.06.24 в 09:10

Изработват триметрова пластика на Иван Александър, ще я поставят на крепостта Русокастро

В началото на юли започва работата по изработването на монументалната пластика на  български цар Иван Александър. Това ще се случи в град Камено, в творческата база на мецената Руси Куртлаков. Той е осигурил камъка за пластиката – врачански варовик с тежест 8 тона. Автори на монумента са Даниел Кънчев и Атанас Стоянов.  Идеята е да се изработи..

публикувано на 19.06.24 в 16:41

Бургаският музей набира доброволци за разкопки на крепостта Русокастро

Разкопките на крепостта Русокастро през тази година се планира да започнат на 1 юли. Задачата на археологическият екип е да допроучи северозападната крепостна стена на средновековния град, с прилежащите ѝ кули. Разкопките за поредна година са финансирани от Община Камено и се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас. Поради огромното..

публикувано на 19.06.24 в 10:32

Бургаският музей плете венец от 77 билки и половина за Еньовден

Поредицата от интересни събития предстоят в бургаския Етнографски музей по случай Еньовден.  Началото на етно уикенда, ще бъде дадено още на 21 юни (петък), от 17:30 часа, с интересна тематична лекция в Етнографската експозиция на улица „Славянска“ 69.  Росица Топалова – уредник в отдел „Етнография“, ще представи лекцията с презентация „Билки омайни“...

публикувано на 17.06.24 в 15:08

Бургаска ученичка ще започне курс по моден дизайн в Милано

Велизара Карайотова, която е възпитаник на Център за млади таланти в Бургас спечели първо място на състезанието “Ревю в кутия" - социален проект на Асоциацията на българските модни дизайнери. Наградата осигурява участие на бургаската ученичка в курс по моден дизайн в университет NABA (Nuova Academia di Belle Arti) в Милано, Италия. Велизара от пет..

публикувано на 17.06.24 в 12:17