Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Рубриката "Радиомагазинче Надежда" представя:

Светослава Лекова - за меда, пчелите и цветята

Тя е майка на 23 - годишния Борис с рядко генетично заболяванеДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Светослава Лекова е майка на Борис, който има рядко генетично заболяване - артрогрипоза. Семейството им има малка семейна пчелна ферма на екологично чисто място и предлагат мед и пчелни продукти. Светослава се занимава и с аранжировка на цветя /изкуствени и естествени/, предлага и интересни подаръчни сетове. Един от любимите е пчелна пита, аранжирана със салвия, лавандула, невен и теменужка.


„Борис буквално се роди в стойка лотос. В долната си част опорно – двигателният му апарат е увреден, той има  Пес еквиноварус двустранно, множество контрактури и операции ( 17 тежки и няколко по-леки.)  Нагоре и ментално е съхранен, за заболяването няма лечение в цял свят. В момента Борис е на 23 години.Рядко показва, колко много му е трудно, никога не се оплаква и винаги е готов да помогне на някой друг“, разказва Светослава Лекова.

Тя научава за групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ от своя приятелка и месеци наред събира смелост, за да представи това което прави.


Цветята и пчелите са взаимно свързани и двете неща се допълват. Ние с моя съпруг започнахме с няколко кошера, вече имаме малка пчелна ферма с 37.  Много искам децата да научат повече за пчелите и да не се страхуват от тях, за това създадохме пчеличка и дизайнерски кошерчета, за да може да ги опознаят. Стремим се да разказваме на хората повече за ползите от меда и медните продукти и правилната им консумация.“


Светослава е благодарна на групата, защото в нея майките си помагат. Благодарение на вниманието и поръчките на клиентите тяхната работа е оценена, а те могат да подпомогнат финансово семействата си.  

Повече може да чуете в звуковия файл:

А за работата на Светослава Лекова може да научите от нейната лична страничка:

https://www.facebook.com/LiArtDecorations


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Станимир от „Игри на волята” се включва в спортната зона на TEEN BOOM FEST

Спортният инфлуенсър Станимир Георгиев от „Игри на волята” ще бъде част от TEEN BOOM FEST’ 22 – Бургас. 29-годишният предприемач не винаги е изглеждал така. Само допреди няколко години той е бил с над 40 кг по-тежък, но с правилен режим на хранене и много спорт превръща излишното тегло в мускули.  Георгиев ще се срещне с деца и младежи в..

публикувано на 16.08.22 в 11:40

Мими Иванова: Много обичам лятото и обожавам морето

Мими Иванова е една от българските поп певици, чиито песни са любими на поколения българи. Всеки знае хитовете й „Петнадесет лалета“, „Майчице свята“, „ „Хора и улици“ – в дует с Борис Гуджунов, „Вече свърши хубавото време“, „Вълкът и седемте козлета“, „Зелената стара чешма“ и др. Автор на значителна част от най-успешните ѝ песни е нейният..

публикувано на 14.08.22 в 16:30

Диана Тодорова изработва картини с естествени материали

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В..

публикувано на 14.08.22 в 15:00

Ростислав Траянов - биологът, който отглежда охлюви и колекционира вкаменелости

Изложба на живи гигантски охлюви гостува в Експозиционен център "Флора". В зала 1 са представени над 15 вида, като сред тях особено атрактивни са най – големите - „ахатини“. Интересните гиганти са на биолога Ростислав  Траянов, който отглежда над 60 вида представители на мекотелите.   „ Най – големите са около 1 кг и дължина на..

публикувано на 14.08.22 в 14:00

Световната звезда Джейсън Деруло с концерт тази вечер в Бургас

Джейсън Деруло идва за своя първи концерт в България и той е тази вечер на Морска гара - Бургас. Участието е част от европейското турне на американския изпълнител за 2022. Деруло е истински музикален хамелеон, който стои еднакво добре в класически колаборации със Stevie Wonder и Keith Urban, така и в дуети със съвременни поп звезди като Demi Lovato,..

публикувано на 14.08.22 в 08:55

Шеф Валентина от Hell's Kitchen твори кулинарни шедьоври на Северния плаж и на Ченгене скеле

Шеф Валентина Вълкова, големият победител в четвърти сезон на Hell's Kitchen България, ще покаже кулинарен майсторлък на едно от заведенията на Северния плаж в Бургас. С изявата тази вечер миналата през кухнята на Ада бургазлийка иска да популяризира стрийт фуд храната. Тенденцията е световна и дори в тази храна има прецизна изработка, категорична е..

обновено на 11.08.22 в 17:08
Атанас Димитров, финалист в

Финалист в "Последният печели“: Там трябва да си малка енциклопедия

„В „Последният печели“ трябва да си малка енциклопедия“, сподели бургазлията Атанас Димитров, стигнал преди няколко месеца до финалния кръг на предаването. Той разказа за БНР-Бургас механизма на заснемането и темпото на играта. „Времетраенето е час, но на практика се заснема за около два часа. Заради новите играчи, които се объркват при..

публикувано на 11.08.22 в 14:14