Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ромската интеграция: стъпка по стъпка община и медиатори

| обновено на 25.07.22 в 09:10
Снимка: Община Бургас

"Маргинализирани етнически групи", "уязвимо социално положение", "ромско интегриране"-все клишета, на които сме се наслушали през последните 30 години. Има ли резултат от действията в тази посока, облечени в планове и стратегии и подплатени с финансиране? Въпросът излиза на дневен ред с приемането на нов Общински план за равенство, приобщаване и участие на ромите за периода до 2023г., който местният парламент трябва да одобри. 

Планът е по Националната стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите до 2030, според която следва да се осъществи областно планиране и съответно общинско. Общинското предвижда работата в няколко приоритетни направления като акцент за "образование" и "здравеопазване". Заместник-кметът Йорданка Ананиева посочва:  "Имаме много политики в тази област. Например, свързаната с достъпа до предучилищно образование в някой квартали, където няма детски градини, като квартал "Победа" и ползването на услугата на друго място."

От общината анонсираха и предстоящата кампания за пропуснати ваксинации. А съветниците повдигат логичния въпрос желано ли е приобщаването: 

"Правим някакви усилия да разработим всичко това. Има ли интерес от тяхна страна, срещаме ли съдействие? Има ли масовост, има ли смисъл?"

Йорданка Ананиева отговори: "Няма как да кажа, че 100% правим интеграция и осигуряваме равни възможности, но се опитваме те да бъдат съобразени със спецификата на общността. Като цяло процесът на приобщаване при малките в училищна среда е на 100% с малки изключения, които се опитваме да овладеем. Трудности срещаме при учениците, които завършват основни образование. Насочвахме ги към професионалните гимназии, но срещнахме съпротива по отношение на пътуването в града, в друго училище и затова тръгнахме по пътя да им предложим обединени училища до 10 клас да придобият професия. Такива са училищата "Васил Левски" в Горно Езерово и "Климент Охридски" в Рудник."  

Заместник-кметът признава, че е процесът е труден и с променлив успех, на всичко си струва заради история като тази:

"Когато започнахме да извозваме децата от квартал "Победа" в една от детските градини трябваше да има медиатор, който да ги придружава. Тогава взехме едно младо момиче като детегледачка. Тя се мотивира, завърши предучилищна педагогика и сега е учител, което пък дърпа от тяхната общност като възможност да израстване професионално."

Затова с ромската общност работят медиатори, хора от техните среди, които са имали смелостта да разширят хоризонта си и да подплатят това с образование. А след това от първо лице  да говорят за ползите. Такива медиатори има в кварталите "Победа", "Горно Езерово" и квартал „Рудник“. 

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас се включва в Европейската Нощ на учените

С няколко инициативи Бургас се включва в Европейската Нощ на учените на 30-ти септември. Програмата включва срещи и лекции с преподаватели в университет "Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас, поясни заместник ректорът проф. Д-р Инж. Сотир Сотиров. Какво означава киберсигурност и как да се държим в социалните мрежи и онлайн пространството са..

публикувано на 29.09.22 в 13:43

Откриха новия корпус в бургаското училище „Св. св. Кирил и Методий“

Бургаското училище „Св. св. Кирил и Методий“ вече разполага с нов учебен корпус с физкултурен салон. Новата придобивка беше официално открита днес. Тя ще се ползва от над 1150 ученици, които се обучават в момента в най-старото бургаско училище. Новата сграда е изградена изцяло с общински пари, като инвестицията е за близо милион и..

публикувано на 29.09.22 в 12:53

Бургаско хоро днес в НБУ "Михаил Лъкатник"

Началното базово училище "Михаил Лъкатник" в Бургас организира поредица от еко инициативи под надслов "България бъди активна" (BG BE ACTIV). Сред акцентите са маратони, надиграване с народни танци, стрийбол и др.  Днес  в двора на централната сграда стартира инициативата " Най-дългото бургаско хоро ". Точно в  9,40 там ще се съберат както ученици и..

обновено на 29.09.22 в 09:10

Еврокомисарят Мария Габриел даде старт на инициативата "Пирати на пластмаса" в Бургас

Мария Габриел, комисар на ЕС по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, посети БСУ и даде старт за България на европеизацията на инициативата за гражданска наука (citizen science) „Пирати на пластмаса – напред в Европа!".  В проекта участват БСУ и ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията"...

публикувано на 23.09.22 в 18:13

Откриха STEM център за космически изследвания в ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“

Обучителен STEM център за космически изследвания откриха днес в ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ в Бургас. Създаването на иновативния център е по националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“.  На събитието  присъства българският еврокомисар Мария Габриел, кметът на Бургас Димитър Николов, началникът на РУО – Бургас..

публикувано на 23.09.22 в 14:49

Нов клуб по фотография ще обучава ученици от Бургас

Нов клуб по фотография в ЦПЛР Бургас събира ученици, които проявяват интерес към снимането. Лекционните часове ще бъдат разделени на теория и практика, а обучението ще е основано на иновативни и интерактивни методи. В рамките на курса фотографията ще се разглежда като част от изобразителното изкуство, ще се премине през основните моменти от историята..

публикувано на 23.09.22 в 12:24

Обучителен STEM център за космически изследвания ще бъде открит в ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ в Бургас

Обучителен STEM център за космически изследвания открива днес от 11.30 часа ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ в Бургас. На събитието ще присъства и българският еврокомисар Мария Габриел. Пред еврокомисаря и кмета  Димитър Николов децата ще представят своите досегашни проекти в областта на STEM -наука, технологии, инженеринг и математика,..

публикувано на 23.09.22 в 08:44