Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поколение Z в социалните мрежи

снимката е илюстративна
Снимка: freepik

Поколение Z са младежи с визия, цел и посока. Те са различни, търсещи, скептични. Успешно съчетават своето самоусъвършенстване със забавлението.  Те са умни, индивидуалисти, ценят многообразието и равенството. 

В това е категорична Десислава Радева. Тя е психолог и работи с младежите от Поколение Z от 5 години. 

„Поколението е изключително добро. Наистина е поколението на различните хора. Младите, които се опитват да търсят решение на конкретен проблем. Имат добра интуиция. Имат интерес към новото, към истинската информация, проверяват я от различни източници. Поне според мен, търсят някакво усещане  за удоволствие сега в този момент." 

Това ги отличава от предните поколения, при  които забавлението е отложено някъде напред във времето.

Амели Фьорстер от Германия, която представя  предното поколение Y, е на мнение, че младежите вземат решения относно потреблението на социалните медии много по-конкретно, отколкото нейните връстници.

"Поколение Z смята, че няма живот без социалните мрежи. Facebook има голямо влияние върху техния живот, за това как общуват с хората, как правят снимки, как се справят с поверителността, как намират модели за подражание."

Типични представители на тази генерация са изпълнителите от вокален ансамбъл „Фортисимо“ Ина Мархолева, Кристиан Грънчаров и Стефан Куманов. 

Те потвърждават, че са израснали на границата между реалните игри с приятелите от квартала и пред компютърните виртуални светове. 

„Ние сме от поколението, което влиза в социалните мрежи, за да загубим малко време, да погледнем нещо смешно, нещо, което те ободрява. Може би поколението преди нас (не искам да казвам по-възрастните) влизат именно с цел да научат нещо. Но по-скоро се впускат в клюките, в търсенето на жълтите статии, които доста често са напълно неверни новини", разсъждава Стефан. 

Но и младежите вече осъзнават, че са все по-зависими от социалните мрежи. Все по-трудно им е без Facebook, Instagram, Twitter, а вече и  TikTok.

„Социалните мрежи притъпяват всякакви чувства. Защото ние живеем във виртуален свят. Дори по празници, по семейни сбирки, вместо да отделяме по-голямо внимание на семейството си, на хората, които обичаме и да го показваме това нещо, ние гледаме да се снимаме за Facebook, за Instagram. Нека показваме колко сме щастливи. Това разеденява хората и това е огромен минус на социалните мрежи", допълва Стефан.

Това наблюдава и детският психолог Десислава Радева. Тя е мнение, че онлайн общуването не води до сближаване между хората, а точно обратното. 

"Изключително важно е да бъдат във връзка. Но да бъдат в тази виртуална връзка. Хората стават все по-отдалечени едни от други, все повече (особено младите хора) през своите устройства се опитват да докарат всичко, което искат до дома си и до себе си. Вместо да излязат и да отидат някъде и да се срещнат някъде. Това води до ограничаване, отколкото до сближаване, до връзка между хората. Води до една невъзможност за поставяне на граници – къде съм аз, къде е другият.  Може би е добре по някакъв начин да бъдат ограничени", споделя психологът.

Друг проблем е, че младежите представят себе си в социалните мрежи по един много различен начин. Опитват да изживяват своите фантазии, своите желания, своята по-добра или желана част от себе си. Но не се опитват да го правят в реалния живот, а в това дигиталното пространство. Според психолога, тази виртуална реалност може да доведе до такива обърквания на мозъка, че човек действително да не знае кое е реално и кое въображаемо.

Сърбинът Йован Дукич наблюдава и друг проблеми при използването на социалните медии. Инфлуенсърите налагат стереотипа, че са щастливи и успешни. А това не винаги е така. Това обаче кара обикновените младежи да се фокусират върху това, което нямат, вместо да са доволни от това, което притежава.

Психологът Борис Савов алармира, че дигиталната среда и стоенето пред екрани е изключително вредна за децата в ранна детска възраст. Научно доказано е, че крият рискове за психическото развитие, а и за физическото. 

"Оказва се, че тази среда, която е т.нар. „дигитална“ е доста вредна за децата в ранна детска възраст. Вече е научно доказано, че крият рискове за психическото развитие, а и за физическото.

Тези рискове могат да са свързани с нарушения на развитието на когнитивните функции. Това, което наблюдавам в работата си, е общо изоставането в развитието", споделя Савов.


Но Савов уточнява, че няма такава опасност за младежите от Поколение Z, които вече са с оформена психика и мислене. 


Кристоф Швайгер от Нидерландия не е по-различен от връстниците си в България. Той се притеснява от проблема с поверителността. 

"Поколение Z също могат да бъдат захранени с дезинформация в социалните медии. Всички знаем какво бе по време на пандемията от коронавирус. Така че всички знаем, че следването на грешни съвети, може да доведе до последствия."

Кристиан Грънчаров обаче е категоричен, че неговото поколение е много по-скептично за неистинските новини в социалните мрежи. И генерацията на неговите родители са много по-склонни да четат жълтите истории, подлъгани от заглавията. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Село Воден след пожара.

Сдружение"Усмивка" организира кампания в помощ на пострадалите във Воден

Кампания в помощ на пострадалите във Воден организира сдружение „УСМИВКА“. То е инициатор на няколко подобни акции и сега отново призовава гражданиет да дарят различни продукти, вещи и материали. Председателят на организацията Митка Георгиева препомни, че това е поредната тяхна инициатива в помощ на хора,пострадали от природно бедствие- от..

обновено на 23.07.24 в 11:30

Ефектите от горещите вълни – повишена заболеваемост и смъртност

През последните седмици наблюдаваме високи температури, които на места достигат и надхвърлят 40 градуса. България е обхваната от гореща вълна, която постепенно започва да намалява, но все още са в сила предупреждения да не се стои на слънце дълго време и да се приемат повече течности. Горещата вълна в България започна на 8 юли, когато беше..

обновено на 23.07.24 в 09:46

Паднали клони и наводнени улици след дъжда в Бургас (ВИДЕО)

Интензивният дъжд, който за 40 минути се изсипа над Бургас, наводни улици и затрудни трафика в града.  Наводнено е кръговото кръстовище на "Трапезица" и подземната улица.  Има изтръгнати дървета, а паднали клони нанесоха материални щети върху автомобили. Екипи на пожрната и общинските фирми режат и отстраняват дървета из целия град...

публикувано на 22.07.24 в 18:48

Към момента пожарът в община Болярово е овладян и локализиран

Към момента пожарът в крайграничната община Болярово е овладян и локализиран. На място остават десетки дежурни екипи, които ще следят за обстановката. Вече са монтирани и първите фургони за хората, останали без домове. За трайното решение на жилищния проблем  местната власт ще настоява за отпускане на  средства  от държавния бюджет.   Пожарът, който..

публикувано на 22.07.24 в 17:33

В сряда тръгва от Бургас нов бус с дарения за Воден

Бургазлии продължават да събират храна, вода и техника за пострадалите във Воден. В сряда ще тръгне нов бус към боляровското село, обясни за БНР Бургас  Делчо Карабялов, който е израснал  във Воден и познава тези, които са пострадали. В неделния ден той лично занесе първите дарения. Към момента хората имат достатъчно храна, поясни той. Имат нужда..

обновено на 22.07.24 в 16:43

Удължават до края на годината проекта "Грижа в дома в община Болярово"

С още пет месеца се удължава проектът „Грижа в дома в община Болярово”.  Предоставянето на здравно-социални услуги на включените потребители  ще продължи до 1 януари 2025г.  Запазват се и осигурените 16 работни места за лични асистенти и специалисти, информират от общината.  Проектът се финансира от Европейския социален фонд+ чрез Програма..

публикувано на 22.07.24 в 15:32

АПИ: Устройствени и екологични процедури бавят ремонта на надлеза на Черноморец

За ремонт на надлеза на пътния възел Черноморец настояват от местната власт. За обекта има изготвен технически проект от април 2022 година, който предвижда основна реконструкция на пътя и ново мостово съоръжение. Предвидените дейности са част от рехабилитация на 53 км от второкласния път Бургас - Созопол – Царево. От 2018 насам се срещнахме..

публикувано на 22.07.24 в 15:26