Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Електронни направления за хоспитализация и епикризи от 1 август

Снимка: БГНЕС

Направлението за хоспитализация от 1 август трябва вече да бъде издавано като електронно направление, като и самите лечебни заведения трябва да издават епикриза също на електронен носител - тя става част от електронното пациентско досие.

Етапите на дигитализация от първи юни обхващаха извънболничната помощ, а от първи август -болничната помощ. Към момента подготовката е по план. Това заяви пред БНТ доц. д-р Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването в оставка Асена Сербезова и председател на Надзорния съвет на Здравната каса.

Всички лечебни заведения са подготвени, събира се информация за всички тях, които имат връзка с националната здравна информационна система.

Три основни дружества доставят софтуер на болниците и обхващат над 90 на сто от всички болници. Софтуерът вече е синхронизиран с изискванията, каза още доц. Пандов.


По публикацията работи: Ивайло Василев
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

47 са новите случаи на ковид в бургаска област

47 са новите случаи на ковид в бургаска област, в сливенска са 26, а в ямболска 10. 752 са те в страната, показват данните на Единния информационен портал. Това са 15.5% от направените 4 856 теста за изминалото денонощие. 569 души са в болница, като 43-ма от тях са в интензивно отделение. 3 души са починали заради усложнения. Поставени са 2..

публикувано на 30.09.22 в 09:30

Работещите в ЦСПМ искат реално увеличение на заплатите, а не бонуси

Не ни устройват парите, които правителството отпусна за Центровете за спешна медицинска помощ в страната, каза председателят на бургаската  структура на КНСБ  Климентин Милчев. Това е бонус,  а не увеличение на заплатите, подчерта той: "След първи януари ще ги спрат, това нещо се дават един вид да ни замажат очите.Лошото е, че молбите за напускане..

публикувано на 30.09.22 в 08:16

Бургас ще се включи в отбелязването на Световния ден на сърцето

Бургас ще се включи в отбелязването на Световния ден на сърцето – 29 септември, с открита спортна тренировка на входа на Морска градина от 18.30 до 20.30 часа. Пак ще бъде позиционирана информационна шатра, на която ще бъдат раздавани на всички желаещи карти за спорт и информационни материали за превенция на сърдечно-съдовите заболявания. В събитието в..

публикувано на 28.09.22 в 10:47

Служители на Регионалната здравна инспекция в Бургас излязоха на протест

Близо 30 души от Регионалната здравна инспекция в Бургас се включиха в националния протест на служителите в системата. Протестиращите настояват за 30% увеличение на заплатите.  Национален протест на служителите в РЗИ Протестиращите служители на РЗИ в Бургас показаха фишове с нетно възнаграждение от 788лв. Те казаха, че задълженията им се..

публикувано на 26.09.22 в 14:11

Електронното здравеопазване - предизвикателство и пред фармацевтите

Дигитализацията в системата на здравеопазването е едно от предизвикателствата пред българските фармацевти. Това в Световния ден на фармацията заяви пред БНР-Бургас Любима Бургазлиева, председател на регионалния браншови съюз: "Свързани познания трябва да имат в областта на проверката на автентичността на лекарствените продукти-да може да..

публикувано на 25.09.22 в 09:39

С велообиколка КОЦ-Бургас събира средства за отделението по Онкохирургия

За трети пореден път КОЦ-Бургас организира благотоврително каране на велосипед. Инициативата Велотон е под егидата на актрисата Гергана Стоянова и цели събиране на средства за закупуване на апаратура за отделението по Онкохирургия.   "Ще се закупи апаратура, която ще позволи още след премахването на млечната жлеза да се постави имплант. Нещо..

публикувано на 24.09.22 в 09:10
Събитието се провежда под патронажа на актрисата Гергана Стоянова

Благотворителна велосипедна обиколка набира средства за онкоболни

"Покарай и помогни!“ е мотото на благотворителната инициатива на Комплексен онкологичен център - Бургас за събиране на средства, които ще се използват за закупуването на апаратура за лечение на онкоболни пациенти в Отделението по онкохирургия. Тя ще се проведе на 24 септември, събота. Инициативата е от серията „Спортувай с мисия с КОЦ - Бургас” и се..

публикувано на 23.09.22 в 13:12