Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперен фест на светилището Бегликташ

На 6, 13 и 20 август на тракийското светилище до Приморско - Бегликташ, ще бъдат представени оперите „Мадам Бътерфлай“, „Бал с маски“ и „Кармен" в рамките на фестивал „Опера на светилището“, съобщават от Държавна опера – Бургас. Той се провежда за трети път в партньортво с община Приморско. 
Постановките са адаптирани от режисьора доц. д-р Александър Текелиев за спецификата на природните условия в българския Стоунхендж – древното тракийско селище „Бегликташ“ край Приморско. Оригиналният и впечатляващ избор на сцена е неслучаен – известният монолитен каменен комплекс съдържа исторически препратки. Постановките са уникален шанс за среща с мистичната символика на свещеното място, в съчетание с художествените внушения на оперите.
Под диригентската палка на маестро Сунай Муратов /гост/ и маестро Иван Кожухаров, вълнуващите нестандартни срещи с героите на Пучини, Верди и Бизе ще се сътворят на откритата сцена на Бегликташ от 20.30 часа по време на трите фестивални вечери.Началото дава тази събота емблематичната опера в три действия от Джакомо Пучини „Мадам Бътерфлай“, по режисура на доц. д-р Александър Текелиев.
Солистите, оркестърът и хорът на Бургаската опера, под диригентската палка на маестро Сунай Муратов, ще разкажат чрез средствата на музикално-сценичното изкуство трагичната история на една влюбена жена и опустошително силните чувства на отдаденото докрай женско сърце. Сценографията на „Мадам Бътерфлай“, издържана в минималистичния източен стил, е на Борис Стойнов, художник на изящните костюми е Цветанка Петкова-Стойнова, диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, помощник-режисьор е Петър Тихолов, концертмайстор – Христо Белчев.
В ролята на Чо-Чо-Сан /Мадам Бътерфлай/ влиза прекрасното драматично сопрано Йоана Железчева, която изгражда трагичния образ не само брилянтно във вокално-артистично отношение, но и с психологическо проникновение. В образа на нейния любим Пинкертон, на когото тя се доверява с цялата всеотдайност на женската си същност, но плаща висока цена за своята чистосърдечност, е блестящият млад тенор с многобройни международни изяви Михаил Михайлов /гост/. В ролята на американския консул в Нагасаки Шарплес влиза изтъкнатият баритон Александър Крунев. Като прислужницата на Мадам Бътерфлай Сузуки ще дебютира мецосопраното Йоана Кадийска. Кейт Пинкертон, съпругата на лейтенанта от Военноморските сили на САЩ Пинкертон, ще бъде Калина Попова, мецосопран. В останалите роли публиката ще види: Яни Николов – Горо, Любомир Тодоров – Принц Ямадори, Костадин Мечков – Чичо Бонзо, Иван Грозев – като Имперски комисар и Нотариус, Невена Михайлова – Майката на Чо-Чо-Сан. В красивата – като визия, музика и послания, постановка участват и съставите на оркестъра и хора на Държавна опера – Бургас.


По публикацията работи: Калина Енчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Кралица на красотата" в бургаския театър под режисурата на Боил Банов

Бившият министър на културата Боил Банов режисира "Кралица на красотата" в бургаския театър. Спектакълът е по текст на Мартин Макдона. Премиерата е от 19 часа в камерната зала. Боил Банов е ученик на Борислав Чакринов. Така се е родила идеята за поставянето на пиесата на ирландския драматург „Бившата мис на малкия град“ в бургаския..

обновено на 16.04.24 в 11:19

Първото издание на конкурса "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе в Бургас

Първото издание на музикалния конкурс  "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе на 25 и 26 април от 17.00  до 20.00 часа в Културния център “Морско казино” в Бургас, съобщават от Общината.  Целта е да се даде възможност на всички участници да представят уменията си и да обменят практическа информация в областта на музиката.  Събитието се организира от..

публикувано на 16.04.24 в 11:16

Излъчват документалния филм "Директна цел - България" в Бургас

Документалният филм „Директна цел – България“ ще бъде излъчен тази вечер от 19 часа в Културен дом НХК, съобщи община Бургас. Той проследява защитата на българските небе и земя по време на Балканската, Първата и Втората световна война (1912 г. до 1945 г.), като акцентира на англо-американските бомбардировки през Втората световна война...

публикувано на 16.04.24 в 08:43

Участници от цял свят идват за балетния конкурс “Сара-Нора Прима“

Балетисти от цял свят идват за второто издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера. Записването вече започна и до тук има голям интерес, коментира  създателят на балетния форум – прима балерината и дългогодишен художествен ръководител на Националния ни балет..

обновено на 15.04.24 в 11:15

Kris Gran събира „Две сърца“ в ново видео

публикувано на 14.04.24 в 15:00

Костадин Михайлов със самостоятелен концерт по време на конкурса "С песните на Златка Ставрева"

Странджанският народен певец от с. Бродилово, община Царево Костадин Михайлов представи самостоятелен концерт с оркестър от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф.Асен Диамандиев" град Пловдив с диригент д-р Николай Гурбанов. Изпълнителят представи  песни от новия си музикален албум "Песни от Странджа ".  Концертът се..

публикувано на 14.04.24 в 10:14

Играят "Трите прасенца" в Бургаския куклен театър

Спектакълът "Трите прасенца" ще бъде представен днес в залата на Кукления театър в Бургас.  И тази приказка започва с „Имало едно време…“, защото истинските приказки нито си помнят времето, нито пък кой ги е измислил, но въпреки това се разказват и до днес. Те и затова са истински, защото майсторски са измислени. Историята за трите малки..

публикувано на 14.04.24 в 08:00