Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А кой ще контролира контролиращите?

Бисер Русимов пред къщата на Георги Шагунов

Наскоро от Община Бургас заплашиха собственици на частни сгради, паметници на културата, които са ги оставили на произвола на съдбата. А, същевременно, една общинска сграда се руши.

Къщата на композитора Георги Шагунов, която е до сградата на БНР-Бургас, бе прехвърлена от държавата на Община Бургас. Недвижимата културна ценност трябва да се превърне в Дом на музиката. Шест години обаче се точат мудни процедури. 

Едва през юли 2018 г. Министерството на културата съгласува „Техническо задание за проектиране на реставрация и адаптация“. Също тогава отказва да съгласува виза за проектиране на същото. Това се случва едва три години по-късно – на 28 май 2021 г., а през януари тази година се съгласува и изменението на Подробния устройствен план. Къде се е получило забавянето? Отправили сме искане по Закона за достъп до обществена информация до министерството, за да проследим пътя на документите. 

Междувременно, наскоро Община Бургас обяви нов старт на една похвална инициатива, която вече има своя положителен финал за облика на Бургас. Сгради, които са частна собственост, но са под контрола на Националния институт за недвижимо културно наследство и са в лошо състояние, ще бъдат ремонтирани за сметка на общината, след което ще бъдат заведени дела срещу собствениците за възстановяване на средствата

„Най-спешни действия ще се предприемат срещу собствениците на 7 сгради, които са паметници на културата. Те са с историческа стойност. Въпреки предписанията, притежателите им не са предприели действия да ги обезопасят и ремонтират. Зданията са с компрометирани фасади и конструкции“, пише в прессъобщение на общината. 

А кой ще контролира контролиращите?

Инициативата наистина е похвална и вече е давала резултат. Но къщата на Георги Шагунов, която трябва да се ремонтира от общината, от години става във все по-лошо състояние. Миналата година дори се срути част от нея. 

Ситуацията и казусът се следи от няколко години и от Организацията за закрила на българските граждани и Бисер Русимов.

„Шест години,  от тогава до сега, вместо да гледаме по-бърза реставрация, бургазлии ставаме свидетели на възможно най-бавната реставрация, когато някога се е случвала. А миналата година и част от постройката отзад се срути и в момента къщата започва да се разпада“, коментира Русимов.

Обърнахме се с въпроси към Община Бургас. За ремонтни дейности по частните сгради са предвидени 100 000 лв., а за къщата на Шагунов – 114 000. На запитването ни, след като има пари за частни сгради, не могат ли те са се ползват и за общинската собственост, от администрацията коментираха лаконично, че фондът е за частни сгради. А въпросните 114 000 за къщата на композитора са само за конструктивно укрепване. Все още няма и изпълнител. В момента се готви обществената поръчка за тази дейност. След като това приключи, през 2023 г. ще се заделят средства за фасадна реставрация и превръщането на сградата в Дом на музиката. 

Ако, разбира се, процедурите приключат дотогава и сградата още е на мястото си, бих добавил. И относително цяла. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на общинския съвет в Ямбол Антон Шиков.

Ямболските общински съветници даряват заплатите си на опожарените Воден и Крайново

Общинските съветници в Ямбол гласуваха месечното им възнаграждение да бъде дарено на най-тежко пострадалите при пожара в селата Воден и Крайново. Сумата от 45 хил. лева ще бъде насочена към хората, останали без дом, уточни председателят на Общинския съвет в Ямбол Антон Шиков: „Така или иначе средствата не са кой знае какво, когато..

публикувано на 25.07.24 в 15:53
Село Воден след пожара.

25 заявления за помощи са подадени след пожарите, парите са преведени за 11 от тях

Потърпевшите от пожарите в страната са подали досега 25 заявления с искане за отпускане на еднократна помощ в размер до 1 578 лева за покриване на жизненоважни потребности. На 11 семейства тя е отпусната ден след подаването на заявлението, а за останалите предстои в най-скоро време - съобщи служебният министър на труда и социалната политика Ивайло..

публикувано на 25.07.24 в 13:50

Разширението на кв. Крайморие на север: По-ниски сгради до 300 квадрата

Намаляват се параметрите за височина на сградите в северната част на предвиденото разширение на бургаския квартал Крайморие. Въвежда се и ограничение за максимално допустимата застроена площ на жилищните сгради там. Промените предлага местната администрация. Преди да стигнат до общинския съвет те предизвикаха дебати днес в комисията по..

публикувано на 25.07.24 в 13:32

НС прие промени за размера на обезщетенията за безработица

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат при определяне размера на обезщетенията за безработица на осигурявалите се в България и в страни от ЕС, да не се вземат предвид само доходите от последната работа, каквато е практиката досега, а изчисленията да се правят на база последните 24..

публикувано на 25.07.24 в 13:00

НСОРБ със становище по законопроекта за консолидиране на ВиК дружествата

Националното сдружение на общините в България излезе със становище относно законопроекта за водоснабдяването и канализацията. Той предвижда консолидиране на останалите общински ВиК дружества в страната към държавните, както и промени, свързани с регулиране цената на услугата. Според Сдружението, това ще намали конкуренцията, ще елиминира..

публикувано на 25.07.24 в 12:08

Държавата даде имот на община Созопол, свързан с ВиК проект

С решение на правителството Община Созопол получава собствеността върху имот - частна държавна собственост, намиращ се в. м. „Синетудис“, гр. Созопол.  Той е с площ 9565 кв. м и ще бъде използван за изграждане на нова водна камера към съществуващ напорен водопровод „Каваци“. Обектът е част от проект „Интегриран воден проект на област Бургас“,..

публикувано на 24.07.24 в 16:39

Новата детска градина в сливенското село Сотиря ще е готова през септември

Сградата на новата детска градина в сливенското село Сотиря трябва да е готова през месец септември. Това стана ясно по време на посещението на кмета Стефан Радев на обекта. Той се запозна с напредъка на строителството и разговаря с управителя на фирмата-изпълнител Тодор Дечев. Изграждането на новата сграда започна през месец септември 2023..

публикувано на 24.07.24 в 16:08