Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кметът на Созопол: В пика на сезона сме

6
Снимка: Община Созопол

В пика на туристическия сезон сме. Легловата база в Созопол е почти на 100% пълна, обяви пред БНР-Бургас кметът на курорта Тихомир Янакиев. 

След необичайно силния сезон на 2021 заради затворените граници и нашествието на българи в Созопол, сега в курорта се чува и чужда реч. Градоначалникът съобщи:


"Произходът на туристите е различен, не са само българи. Има и румънци, поляци, германци, даже много често виждаме и азиатски туристи. Приходите от туристически данък също са добри-все още са под 200 000 лева за май и юни, но са повече, отколкото тези през миналата година. Очакваме и постъпленията за юли до 10 август."

Янакиев посочи, че местните, които дават къщи за гости, са предимно възрастни хора и се затрудняват да ползват Единната система за туристическа информация /ЕСТИ/, а това ги вкарва в сивия сектор. Според кмета на курортния град за отдаващите до 5 стаи би трябвало да има облекчена регистрация и таксуване.


Наясно сме, че има още върху какво да работим, както по осигуряването на повече места за паркиране, така и по чистотата на града със стартиралото подземно сметосъбиране, добави още кметът на Созопол. Той е категоричен, че въпросът с цените по българското Черноморие е преекспониран:

"Има хора, които ядат банички рогчета за по 2 лева, има и такива, които вечерят със стекове за по 100 лева-всеки първо преценява според джоба си! В Созопол има места за всеки."


Към Созопол интересът никога не е бил мижав-курорт с атмосфера, обвит в романтиката на малките калдъръмени улички с надвисналите смокинови дървета, море и древна история. За едни почивката в курорта е дългогодишна традиция, други сега го откриват. Впечатленията на туристите за морския град в разгара на сезона събра анкета на БНР-Бургас. 


Повече чуйте в звуковите файлове.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Повишение на наемите на жилища в Бургас

Продължава тенденцията да има по-голямо търсене отколкото предлагане на пазара на недвижимите имоти в Бургас. Цените на жилищата в по-крайните комплекси и квартали вече започват да се изравняват с тези в центъра на града. „В крайните квартали цените вече са стигнали около 1000 евро, а в центъра някъде има между 1800 - 2000 евро. За..

публикувано на 04.10.22 в 16:25

Награди за община Несебър и за кмета Николай Димитров

Кметът на община Несебър Николай Димитров  прие наградата  в категория „Туризъм и култура – средна община“  на националното издание „Кмета бг“. Церемонията се състоя в “София Тех Парк” и събра кметове и представители на български общини, отличени за успешната си дейност  през годината. Номинираните за награда  се определят чрез отворено  анонимно..

публикувано на 04.10.22 в 16:06

Експерт: Криза у нас ще има, но ще дойде със закъснение

Кризата у нас се задава, това коментира в новото предаване на БНР-Бургас „Експертът говори“ Добромир Янев, – финансов консултант, с дългогодишен опит в банковото кредитиране. Това ще рефлектира върху доходите, не върху липса на стоки и енергия, както се е случвало преди, посочи той. Как ще преодолеем кризата зависи от управляващите,..

публикувано на 04.10.22 в 16:04

Андрей Рунчев:Трябва да приключим Северния обход на Бургас

Андрей Рунчев ще бъде за пръв път депутат, той е избран от листата на ГЕРБ -СДС. Бургаската общественост го познава като общински лидер на партията и като началник на общинското предприятие "Транспорт". С моя професионален опит мисля ,че мога да бъда полезен  в сферата на транспорта и транспортната инфраструктура и в местното самоуправление. Аз..

публикувано на 04.10.22 в 14:44

„Експертът говори“ за кризата – в новото предаване на БНР-Бургас

Настъпи ли кризата у нас или тепърва я очакваме? Страшна ли е инфлацията и какво можем да направим по въпроса? Отговорите на тези и други въпроси ще чуете в новото предаване на БНР-Бургас, „Експертът говори“, което започва днес в ефира на обществената медия. То е първото от поредицата нови предавания, които БНР-Бургас ще ви предлага всеки..

обновено на 04.10.22 в 10:59

Близо 900 хиляди пенсионери с реално увеличение на пенсиите

Близо 900 хиляди пенсионери или 45 на сто от всички получават реално увеличение на пенсиите си след направеното преизчисление, което е в сила от 1 октомври, показва статистиката на Националния осигурителен институт. 123 лева е средното получено увеличение. Най-много са хората, спечелили от преизчисляването, с пенсии, отпуснати преди 2007 г. - 550 хиляди..

публикувано на 03.10.22 в 13:45
Държавен фонд

Започва изплащането на помощта на земеделски стопани заради войната

Днес започва изплащането на държавната помощ на земеделски стопани заради войната в Украйна. Общият утвърден бюджет е 426 млн. лева.  Помощта е разпределена за стопани, отглеждащи едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства, както и за производители на плодове и зеленчуци. Средствата, заделени за животновъди са в размер на 204 млн...

публикувано на 28.09.22 в 09:18