Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕК: Цената на тока не е основен фактор за увеличението на цената на водата


Цената на електроенергията не е основен фактор за увеличението на цената на водата, това заявиха днес на пресконференция от Средна европейска класа. Те съобщиха, че адвокатско дружество от София прави анализ на документите и възможностите за обжалване на решението на КЕВР. Това са същите юристи, които проучиха казуса Росенец, обясни днес председателят на партията Константин Бачийски:
"Цената на тока, която е взета за 2021 година е такава, каквато е сложена за 2022, тя е по-висока отколкото сегашната цена на електроенергията, която плащат битовите потребители в размер до 250 лв. При положение, че на по-високата цена дружеството е на печалба, няма логика това да е мотив за увеличаване на цената на водата."

Има разлики в бизнес плана на дружеството и направен одит. Не е ясно защо, по принцип в бизнес плановете винаги има разминаване, не винаги може на сто процента да се изпълни, но там почти нямаме припокривания. Щом този план не може да се изпълни на 70-60%, значи дружеството не се управлява както трябва, заяви зам.-председателят Стоян Царев:
"Персонална отговорност трябва да поеме според мен управителят на В и К. След толкова години и толкова много инвестиции в сектора, все още загубата на водата е около 53-54%. Явно управлението не е добро, за да се стигне до там, че да трябва да се повиши водата с 60%."
 Стоян Царев допълни, че освен юристи от СЕК търсят и Ви К експерти, за да бъде обявено това решение за нищожно.Според нашия икономически анализ водата може и да не се повиши, подчерта Царев.

Иван Иванов е най-новият член на бургаския общински съвет. Той не е гласувал, тъй като е в съвета едва от юни. Днес Иванов обясни, че заради цената на водата се е опитал да покани управителя на Ви К Ганчо Тенев на сесията  през месец юли, но той е изпратил писмо, с което отказал да присъства поради служебни ангажименти и в което обяснил, че община Бургас е участвала на общото събрание на асоциация" В и К", където подробно бил разяснен и обсъден бизнес планът и ясно упомената каква ще бъде цената на услугите до 2026 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Николов, кмет на Бургас

Финансовото състояние на Бургас е по-добро от средното и за страната, и за областните центрове

Многобройни външни икономически и политически фактори са оказали натиск върху бюджета на Община Бургас за 2023 година, но въпреки тях тя е запазила финансовата си самостоятелност. Това посочва кметът Димитър Николов в доклада си към отчета за изпълнението на бюджета за миналата година , който е внесен в Общинския съвет. Заключението му е потвърдила и..

публикувано на 11.07.24 в 15:03
Габриела Руменова

Най-често туристи сигнализират за некоректни агенции и неправилно описани хотели

Спорове свързани с туристически агенции за промяна на дата на пътуване или погрешно описание на хотел, са част от сигналите подадени до момента в платформата "Ние потребителите". Когато възникне несъответствие трябва да се направят компромиси и от двете страни, смята експертът Габриела Руменова. Тя даде за пример случай с летовничка, която е..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора, за да развива потенциала си. Според  Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика г рада има нужда от още повече млади хора и таланти. Образователните показатели трябва да се подобрят, за да влезе областта в топ 3.  Това което, според Ганев трябва да се..

публикувано на 10.07.24 в 10:44

Удължават срока за прием на документи за интервенции в агроекологията

До 30 септември се удължава се срокът за предоставяне допълнителни документи за част от интервенциите в областта на агроекологията. Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение  на Наредба № 10 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение..

публикувано на 10.07.24 в 08:24

Евтим Милошев: По Черноморието има предложения за всекиго, дори за най-капризните

По Черноморието има предложения за всекиго - и за най-капризните туристи, и за най-платежоспособните. Има великолепни места.  Това каза в предаването "Пътувай с Хоризонт" служебният министър на туризма Евтим Милошев и уточни: "Това не е благодарение само на държавата, това е благодарение на пазара, благодарение на всички хора, които са заети в..

публикувано на 07.07.24 в 14:28

Средните добиви при пшеницата и ечемика са по- ниски в сравнение с миналата година в ямболска област

Приключва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област.  Заради засушаването добивите са по- ниски, както при ечемика, така и при пшеницата, отчитат от областната служба „Земеделие“. От декар тази година са прибрани средно по 525 кг пшеница и 560 ечемик, докато миналата година и при двете култури са били около 600 кг.  Притеснително е..

публикувано на 06.07.24 в 13:28
снимката е илюстративна

За проблем с намирането на кадри, сигнализират и екскурзоводите

За поредна година екскурзоводите сигнализират за проблем с кадрите. Не са много младите хора, които искат да упражняват тази професия.  Това обясни Кристалина Пирева, председател на Югоизточния съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ - Бургас, в която членуват 120 души. "Основният проблем е, че това е сезонна работа. При нас сезонът е 4-5 месеца. А..

публикувано на 05.07.24 в 13:18