Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЦИК решава:

Стоян Арнаудов или Михаил Хаджиянев ще оглави РИК-Бургас

Партиите не се разбраха за ръководството на комисията

Централната избирателна комисия ще определи служебно ръководството и състава на РИК-Бургас. До там се стигна след като не бе постигнато съгласие по имената, излъчени от парламентарно представените партии и коалиции. 

Въпреки апела на областния управител професор Мария Нейкова да бъде постигнат консенсус политическите сили не се разбраха за председател и секретар на комисията. Константин Бачийски за партия „Продължаваме промяна“ предложи Стоян Арнаудов, а Иван Алексиев от името на коалицията „ГЕРБ-СДС“ – Михаил Хаджиянев. И за двамата бе изтъкнато, че са юристи с дългогодишен опит при провеждането на изборни кампании.

За позицията секретар също има две номинации: Коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ излъчи Георги Михов, а от партия „ДПС“ - Емине Иляз, също калени кадри в изборния процес. За двете позиции на заместник-председател предложенията са: партия „Има такъв народ“ – Фани Семерджиева  и партия „Възраждане“ – Виолета Диянова.

Общият брой на състава на РИК в Бургас е 17 души, в т. ч. председател, секретар и двама зам.-председатели. Право на участие в състава на РИК имат: Коалиция „Продължаваме промяната“ – 5 членове, Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове, Политическа партия „ДПС” – 3 членове, Коалиция „БСП за България“ – 2 членове, Политическа партия „Има такъв народ“ – 1 член, Коалиция „Демократична България – обединение (ДА България, ДСБ, Зелено движение)“- 1 член, Партия „Възраждане“ - 1 член.

В тази ситуация се счита, че няма постигнато съгласие за състава на РИК. От Областна администрация Бургас ще изпратят постъпилите документи в Централна избирателна комисия, която ще излезе с решение за разпределяне на ръководните позиции и назначаване на състава на РИК. Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При обработени 100% от протоколите: 7 формации в следващото НС

При обработени 100% от секционните протоколи коалицията ГЕРБ-СДС получава 25,33 на сто от гласовете на парламентарните избори в неделя. Втора политическа сила е "Продължаваме промяната" с 20,2%, следвана от ДПС с 13,76%. На четвърто място е "Възраждане" с 10,17%. Следват "БСП за България" – 9,3%, "Демократична България"..

публикувано на 03.10.22 в 16:27

Митко Иванов: Стана ясно, че русофилският вот не е толкова голям

Русофилските партии, взети заедно, показаха изключително нисък резултат на тези избори. Тази тенденция на отминалия вот анализира за БНР-Бургас историографът и кандидат за депутат от „Демократична България“ Митко Иванов. Общият им резултат едва достига 25%, което разбива мита, че по-голямата част от населението са русофили и "путинисти",..

публикувано на 03.10.22 в 14:38

Димитър Найденов: „Демократична България“ не би участвала в коалиция с ГЕРБ

„Демократична България“ остана на седма позиция във 2-ри МИР Бургас с 5.35% и бе изпреварена от "Български възход", които получиха 5.74%  от вота на избирателите. В ефира на БНР-Бургас вторият в листата на партията Димитър Найденов коментира: „Наблюдавайки местните процеси, това го отдаваме на разпада на ИТН. Големият отлив отива към..

обновено на 03.10.22 в 11:46

ДПС печели 91.98% от гласовете в Турция

Очаквано ДПС печелят вота в Турция, при обработени  99.40 на сто от протоколите. Движението има 91.98 %, съобщи Тоня Димитрова, специален пратеник на БНР в Истанбул: "На второ място се нареждат коалиция ГЕРБ-СДС с 2.56%, на трето място е Продължаваме Промяната с 1.39 %. Около 55 хиляди души са гласували в южната ни съседка сочат предварителните..

публикувано на 03.10.22 в 09:51

В Ямболска област ГЕРБ-СДС печелят с почти 27 процента от гласовете

В Ямболска област ГЕРБ- СДС печелят с почти 27 процента от гласовете, показват резултатите при 100 процента обработени протоколи. Втор а политическа сила е партия „Продължаваме Промяната“– с  малко над 20,04 на сто  от глас овете. Третото място в ямболския избирателен район е за „БСП за България“ със 18,61  процента, а четвърти са „Възраждане“ с..

публикувано на 03.10.22 в 09:31

ГЕРБ -СДС печелят в сливенска област

ГЕРБ-СДС печелят в Сливенска област 15 518 гласа при 100% обработени изборни протоколи. В парламентарния вот са гласували общи 48 598 избиратели от имащи право на глас 169 368 души. Партиите в областта се борят за шест депутатски мандата. От РИК съобщиха, че вече са предадени изборните протоколи в ЦИК без забележки.  Втори по резултат са..

публикувано на 03.10.22 в 09:26

Христо Симеонов от ПП: Хората бяха разколебани заради кризите и говоренето,че не може да има стабилно правителство

Много са факторите, които повлияха на избора на хората. Продължаваме Промяната с  предходното правителство управлява в едни безпрецедентни до момента кризи, каза Христо Симеонов от политическата формация. Той очаква "Правото да състави правителство има коалицията ГЕРБ-СДС. Нека в този момент, в който всички очакваме от тях една отговорна..

публикувано на 03.10.22 в 09:13