Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Избраха председател на РИК-Сливен, за секретар и заместник ще решава ЦИК

Снимка: Стоян Радев

Елизабет Кендерян ще бъде председател на РИК Сливен, решиха парламентарно представените политически сили, след консултациите за състав на комисията при областния управител. Не се споразумяха за позициите на секретар и заместник-председател, заради което ЦИК ще реши кои предложени кандидати на политическите партии ще заемат спорните позиции. 

За заместник-председател бяха представени три предложения от две възможни – на ГЕРБ-СДС Росица Тодорова, БСП – Венета Драганова и ИТН – Тодор Тодоров. Другият спорен момент бе предложението за секретар на комисията. От ДПС предложиха Фатме Мустафова, а Възраждане Сребрина Ганушева. След почивка за консултации не бе намерено компромисно решение. Областния управител Минчо Афузов обобщи ситуацията.  

"Протоколът (от заседанието б.а.) ще бъде изпратен в ЦИК, където ще се вземе решение, кой ще заеме тези позиции. При толкова силно фрагментирана политическа ситуация, нормално е да няма как да се получи консенсус."  

До 12 август е законовият срок, в който ЦИК трябва да излезе с окончателно решение за състава на Районната избирателна комисия.  


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При обработени 100% от протоколите: 7 формации в следващото НС

При обработени 100% от секционните протоколи коалицията ГЕРБ-СДС получава 25,33 на сто от гласовете на парламентарните избори в неделя. Втора политическа сила е "Продължаваме промяната" с 20,2%, следвана от ДПС с 13,76%. На четвърто място е "Възраждане" с 10,17%. Следват "БСП за България" – 9,3%, "Демократична България"..

публикувано на 03.10.22 в 16:27

Митко Иванов: Стана ясно, че русофилският вот не е толкова голям

Русофилските партии, взети заедно, показаха изключително нисък резултат на тези избори. Тази тенденция на отминалия вот анализира за БНР-Бургас историографът и кандидат за депутат от „Демократична България“ Митко Иванов. Общият им резултат едва достига 25%, което разбива мита, че по-голямата част от населението са русофили и "путинисти",..

публикувано на 03.10.22 в 14:38

Димитър Найденов: „Демократична България“ не би участвала в коалиция с ГЕРБ

„Демократична България“ остана на седма позиция във 2-ри МИР Бургас с 5.35% и бе изпреварена от "Български възход", които получиха 5.74%  от вота на избирателите. В ефира на БНР-Бургас вторият в листата на партията Димитър Найденов коментира: „Наблюдавайки местните процеси, това го отдаваме на разпада на ИТН. Големият отлив отива към..

обновено на 03.10.22 в 11:46

ДПС печели 91.98% от гласовете в Турция

Очаквано ДПС печелят вота в Турция, при обработени  99.40 на сто от протоколите. Движението има 91.98 %, съобщи Тоня Димитрова, специален пратеник на БНР в Истанбул: "На второ място се нареждат коалиция ГЕРБ-СДС с 2.56%, на трето място е Продължаваме Промяната с 1.39 %. Около 55 хиляди души са гласували в южната ни съседка сочат предварителните..

публикувано на 03.10.22 в 09:51

В Ямболска област ГЕРБ-СДС печелят с почти 27 процента от гласовете

В Ямболска област ГЕРБ- СДС печелят с почти 27 процента от гласовете, показват резултатите при 100 процента обработени протоколи. Втор а политическа сила е партия „Продължаваме Промяната“– с  малко над 20,04 на сто  от глас овете. Третото място в ямболския избирателен район е за „БСП за България“ със 18,61  процента, а четвърти са „Възраждане“ с..

публикувано на 03.10.22 в 09:31

ГЕРБ -СДС печелят в сливенска област

ГЕРБ-СДС печелят в Сливенска област 15 518 гласа при 100% обработени изборни протоколи. В парламентарния вот са гласували общи 48 598 избиратели от имащи право на глас 169 368 души. Партиите в областта се борят за шест депутатски мандата. От РИК съобщиха, че вече са предадени изборните протоколи в ЦИК без забележки.  Втори по резултат са..

публикувано на 03.10.22 в 09:26

Христо Симеонов от ПП: Хората бяха разколебани заради кризите и говоренето,че не може да има стабилно правителство

Много са факторите, които повлияха на избора на хората. Продължаваме Промяната с  предходното правителство управлява в едни безпрецедентни до момента кризи, каза Христо Симеонов от политическата формация. Той очаква "Правото да състави правителство има коалицията ГЕРБ-СДС. Нека в този момент, в който всички очакваме от тях една отговорна..

публикувано на 03.10.22 в 09:13