Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дървата за огрев ще скочат в Бургас до 350 лв за тон

Снимка: БГНЕС



Недостиг на дърва за огрев отчитат през последната седмица тържищата в Бургас. Според Красимир Батилов, дългогодишен търговец в пункт за дърва причината за това е, че лесофондът е намалял не само в Странджа, а като цяло в България. Също не достигат и дървосекачи, твърди той:

„300 лева за тон е цената в момента, като след понеделник се очаква тя да се повиши на 350 лева. 
Просто няма дърва, поскъпна много дървесината. Пуснати са електронни търгове, няма фиксирана цена, големите фирми наддават, има глад за дърва. 

Заводите вдигнаха доста цените, всичко рефлектира и върху нас. Затова цените при нас също растат. Хората, които вече са направили своите поръчки за дърва за огрев ще си ги поръчат въпреки забавената доставка на обявената цена от 300 лева за тон. Но следващите клиенти, които искат да се запасят за зимата ще ги купят на по-висока цена. 


Дървесината е предимно дъбова, има и малко бук, зареждаме от Странджа.  

Трудно е да се каже, че доставките са нормални. Няма и търгове по стопанствата. Оттам пускат по малко дърва, затова има и недостиг, а складовете ни са празни. 

Има стопанства, които си поддържат пътищата, но през зимата  не може да се влиза да се вадят дърва, защото се притесняват да се не развалят пътищата от климатичните промени.  

Лесофондът е намален доста в България. Тази година може би затова няма и търгове. Последните два търга са за 10-20 тона. Сами направете сметка, че това е количество основно за зимата за едно домакинство, при сурова зима.

Трудно се намират и дървосекачи, особено през лятото, когато работят друга сезонна работа. 

Миналото лято сезонът започна на 170 лв. на тона, а сега е 300, като се очаква да стане 350, което означава около 100% скок в цената. 
Пелетите се търгуваха по 380-400 лева, сега гонят 800 лева. Пак причината е липсата на дървесина, затова и при тях цените вървят нагоре. В момента нямаме доставки на пелети. След 20 дни се очаква да има такива,  като в
 началото на септември е по-сигурно за потребителите да направят своите заявки“, сподели още Красимир Батилов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Царево планира реконструкция на Морската градина и изграждането на нова велоалея

Обществено обсъждане на концепцията за интегрирани териториални инвестиции се проведе днес в читалище "Георги Кондолов" в Царево. „Развитие на устойчив туризъм и подобряване на транспортната свързаност на Югоизточния регион за планиране от ниво 2“ е с водещ партньор Агенция “Пътна инфраструктура” и предвижда първи етап от р еконструкция и..

публикувано на 18.04.24 в 16:05

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево - Ахтопол

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево - Ахтопол, съобщиха община Царево и Агенция "Пътна инфраструктура". Той вече е отворен за движение. По трасето преминава целият трафик към Южното Черноморие. То е основна пътна връзка с Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово. Поставени са ограничителните системи за пътища, хоризонталната маркировка и..

публикувано на 18.04.24 в 16:00
Птици саблеклюн

Зелена акция поправя Пътеката на саблеклюна в неделя

Българската фондация „Биоразнообразие“ организира акция за освежаване и поддържане на Пътеката на саблеклюна в Бургас в неделя, 21 април от 10 до 13 часа. Оттам канят приятели и доброволци при Укритието за наблюдение на птици, за да се включат в предвидените косене, садене, чистене и ремонтиране по пътеката на пролетната птица от семейство..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

До 13 километра в час с тротинетка в Бургас

По-строги правила за електрическите тротинетки в Бургас предлага група общински съветници от Постоянната комисия по транспорт. Акцентът този път пада върху намаляването на скоростта и санкциите за неправилно паркирани и захвърлени на пътя тротинетки. Целта е да бъдат въведени ясни правила и изисквания за движението на електрическите превозни..

обновено на 18.04.24 в 14:33

Затварят кръстовището на улиците "Атанас Буров" и "Иван Хаджипетров"

Кръстовището на улиците „Атанас Буров“ и „Иван Хаджипетров“ ще бъде затворено от утре, 19 април, до идната сряда, 24 април, предупреди Община Бургас. Причината е продължаващият ремонт по „Атанас Буров“. За същия период се въвежда временна организация за движение. „Спазвайте временната организация, която ще бъде въведена в участъка, и..

публикувано на 18.04.24 в 13:01

Бургас поиска от АПИ пари за цялостен ремонт на шосето до кв. Сарафово

Община Бургас отправи призив до Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да осигури средства за цялостен ремонт на шосето от Бургас до квартал Сарафово. Шосето е част от републиканската пътна мрежа, собственост на държавата и големите ремонти там се осъществяват от АПИ и с тяхно финансиране. Община Бургас прави кръпки на пътя само по спешност и..

публикувано на 18.04.24 в 11:27

Кариерен форум в Бургас среща ученици и студенти с бизнеса

Кариерен форум провеждат днес в Бургас Стопанският факултет на Софийския университет и филиалът му във фоайето на Културен дом НХК в морския град. Основният партньор на събитието е Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации – училище към СУ. „Кариерен форум 8.0 – с поглед в бъдещето“ предлага на ученици и студенти срещи с..

публикувано на 18.04.24 в 11:17