Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Дървата за огрев ще скочат в Бургас до 350 лв за тон

Снимка: БГНЕСНедостиг на дърва за огрев отчитат през последната седмица тържищата в Бургас. Според Красимир Батилов, дългогодишен търговец в пункт за дърва причината за това е, че лесофондът е намалял не само в Странджа, а като цяло в България. Също не достигат и дървосекачи, твърди той:

„300 лева за тон е цената в момента, като след понеделник се очаква тя да се повиши на 350 лева. 
Просто няма дърва, поскъпна много дървесината. Пуснати са електронни търгове, няма фиксирана цена, големите фирми наддават, има глад за дърва. 

Заводите вдигнаха доста цените, всичко рефлектира и върху нас. Затова цените при нас също растат. Хората, които вече са направили своите поръчки за дърва за огрев ще си ги поръчат въпреки забавената доставка на обявената цена от 300 лева за тон. Но следващите клиенти, които искат да се запасят за зимата ще ги купят на по-висока цена. 


Дървесината е предимно дъбова, има и малко бук, зареждаме от Странджа.  

Трудно е да се каже, че доставките са нормални. Няма и търгове по стопанствата. Оттам пускат по малко дърва, затова има и недостиг, а складовете ни са празни. 

Има стопанства, които си поддържат пътищата, но през зимата  не може да се влиза да се вадят дърва, защото се притесняват да се не развалят пътищата от климатичните промени.  

Лесофондът е намален доста в България. Тази година може би затова няма и търгове. Последните два търга са за 10-20 тона. Сами направете сметка, че това е количество основно за зимата за едно домакинство, при сурова зима.

Трудно се намират и дървосекачи, особено през лятото, когато работят друга сезонна работа. 

Миналото лято сезонът започна на 170 лв. на тона, а сега е 300, като се очаква да стане 350, което означава около 100% скок в цената. 
Пелетите се търгуваха по 380-400 лева, сега гонят 800 лева. Пак причината е липсата на дървесина, затова и при тях цените вървят нагоре. В момента нямаме доставки на пелети. След 20 дни се очаква да има такива,  като в
 началото на септември е по-сигурно за потребителите да направят своите заявки“, сподели още Красимир Батилов. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

60 години от създаването на планинския спасителен отряд в Сливен

60 години от създаването си отбеляза планинският спасителен отряд в Сливен. Честването събра на едно място планинските спасители и ветерани от отряда на сливенската планинска служба, представители на част от останалите спасителни отряди в страната, гости от Дирекция „Планинска спасителна служба“ към БЧК - София и ОС на БЧК – Сливен. Зам.-кметът по..

публикувано на 04.10.22 в 16:16

Христо Христов:Присъствието на бежанци в ловните полета крие риск

За съвместна среща с представители на Гранична полиция, Службата да контрол на общоопасните средства към МВР - Ямбол и председателите на ловните дружинки от община Болярово настоява кметът Христо Христов. Причината е засиленият миграционен натиск в района и рискът от инциденти по време на ловните излети. Евентуалното присъствие на бежанци в ловните..

публикувано на 04.10.22 в 15:58

"Капачки за бъдеще" с поредна акция тази събота в Бургас

Кампанията „Капачки за бъдеще“ ще се проведе тази събота в Бургас. Това е поредната 11 акция на  доброволческата организация, която този уикенд ще е в над 30 града в страната, между които Бяла,Велико Търново, Видин, Горна Оряховица, Димитровград, Русе и др. Целта е със средствата от предадената пластмаса да се закупят дефибрилатори и..

публикувано на 04.10.22 в 13:49

Община Царево ще поема разходите за кастрация на бездомните животни

Община Царево ще поема разходите за кастрация на животни, които живеят на улицата, но някой полага грижи за тях (пред магазини, офиси, жилищни сгради, дворове). Това е в продължение на кампанията „За хуманно отношение към бездомните животни“ и предприетите мерки по програма за овладяване на популацията на безстопанствените животни. След като..

публикувано на 04.10.22 в 12:33

Ограничават движението по АМ „Тракия“ от п.в.„Стара Загора“ до пътен възел „Ямбол“

По автомагистрала „Тракия“, в участъка от пътен възел Стара Загора, до п.в. Ямбол ще бъде ограничено движението на автомобили днес.  То ще бъде за времето между от 08:00 часа до 20:00 часа, в двете посоки. Спирането на трафика е за проверка и оценка на експлоатационното състояние на лотове 2 и 3 на автомагистралата. Движението ще се пренасочва..

обновено на 04.10.22 в 08:55

Над 280 млн. евро за Местните инициативни групи в страната

Над 280 млн. евро ще бъдат предоставени през следващия програмен период на Местните инициативни групи в страната. Средствата ще бъдат осигурени чрез Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, посочи заместник земеделският министър Георги Събев в Ямбол.  Предвидените средства в Стратегическия план за развитие на..

публикувано на 03.10.22 в 15:41

"Булевард Демокрация" - на 3 октомври

Изборите минаха, да живеят изборите! Още ЦИК не са приключили с обработването на тези протоколи и някои анализатори и политици вече започнаха да се готвят за нови избори. Защото сегашната ситуация в парламента нямало да доведе до стабилно мнозинство. А България е свикнала на стабилност, все пак. Интересно ми е само след 3 или 6 месеца колко..

публикувано на 03.10.22 в 14:52