Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доставката на дърва в Руен отново се бави

Снимка: БГНЕС


Проблем с доставката на дърва се очаква и за предстоящия зимен сезон в община Руен. Миналата година фирмите, спечелили обществените поръчки за сечта, обясниха, че забавянето се дължи на липсата на работници. Община Руен няма горско стопанство и се снабдява от това в Айтос. От 39 населени места, то доставя дърва на 36. Изключение правят селата Сини Рид, Рудина и Рожден, които се снабдяват от горското стопанство в Поморие.

В момента е изпълнена едва 40 % от квотата за Руен. Основната причина, която посочват от горското стопанство в Айтос е, че фирмите, не секат достатъчно, обясни кметът на Руен Исмаил Осман. „За предходните два месеца, общо за месец са секли около 6 000 куб.м., обаче за община Руен квотата е 50 000 куб.м. На месец по 6 000 куб.м. са около 9 месеца работа. Преди 15 дни бяхме на 21 000 куб. м., още ни трябват около 29 000 куб.м. Ако върви в тези темпове, трябват ни още 5 месеца. Вече сме август, ще дойде януари докато снабдят хората с дърва, т.е. проблемът продължава както миналата година“, поясни той.

В момента се обсъждат различни варианти за решаването на проблема. Един от тях е доставките да се компенсират от съседни горски стопанства.  „Миналата година водихме преговори с община Сунгурларе, но от тях не можахме да вземем и 1 куб. м., защото там местното население също не беше взело тогава. Говорихме и с варненските горски стопанства. Имаше недостиг и там и те не ни дадоха. Миналата година само от несебърското горско стопанство около 500 – 600 куб. м. дърва вкарахме в община Руен“, посочи Осман.

В сравнение с миналата година, цените на дървата са се увеличи с около 10 лв. на куб. м. „Миналата година бяха 50 лв., сега е 60 лв. Горивата и превозът също се вдигна. Миналата година за един камион 10 куб. м. дърва хората плащаха по 50 лв. на куб.м., Това прави около 500 лв. на горското и от там 100 лв. – 150 лв. за превоз. Около 650 лв. – 700 лв. излизаше един камион дърва. Тази година 10 куб. м. са 600 лв. с превоза близо 300 лв. Около 900 лв. – 1000 лв. е за един камион дърва. При това на преференциална цена, плащайки на горското, а не за покупка на дървесина от фирми“, обясни кметът. Той допълни, че има напрежение сред хората и се надява до края на август поне 80 % от населението в Руен да бъде снабдено с дърва. Ако това не се случи, отново ще има сериозен проблем, тъй като през есенните месеци, когато има дъждове, камионите няма да могат да влизат в гората, посочи кметът.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

60 години от създаването на планинския спасителен отряд в Сливен

60 години от създаването си отбеляза планинският спасителен отряд в Сливен. Честването събра на едно място планинските спасители и ветерани от отряда на сливенската планинска служба, представители на част от останалите спасителни отряди в страната, гости от Дирекция „Планинска спасителна служба“ към БЧК - София и ОС на БЧК – Сливен. Зам.-кметът по..

публикувано на 04.10.22 в 16:16

Христо Христов:Присъствието на бежанци в ловните полета крие риск

За съвместна среща с представители на Гранична полиция, Службата да контрол на общоопасните средства към МВР - Ямбол и председателите на ловните дружинки от община Болярово настоява кметът Христо Христов. Причината е засиленият миграционен натиск в района и рискът от инциденти по време на ловните излети. Евентуалното присъствие на бежанци в ловните..

публикувано на 04.10.22 в 15:58

"Капачки за бъдеще" с поредна акция тази събота в Бургас

Кампанията „Капачки за бъдеще“ ще се проведе тази събота в Бургас. Това е поредната 11 акция на  доброволческата организация, която този уикенд ще е в над 30 града в страната, между които Бяла,Велико Търново, Видин, Горна Оряховица, Димитровград, Русе и др. Целта е със средствата от предадената пластмаса да се закупят дефибрилатори и..

публикувано на 04.10.22 в 13:49

Община Царево ще поема разходите за кастрация на бездомните животни

Община Царево ще поема разходите за кастрация на животни, които живеят на улицата, но някой полага грижи за тях (пред магазини, офиси, жилищни сгради, дворове). Това е в продължение на кампанията „За хуманно отношение към бездомните животни“ и предприетите мерки по програма за овладяване на популацията на безстопанствените животни. След като..

публикувано на 04.10.22 в 12:33

Ограничават движението по АМ „Тракия“ от п.в.„Стара Загора“ до пътен възел „Ямбол“

По автомагистрала „Тракия“, в участъка от пътен възел Стара Загора, до п.в. Ямбол ще бъде ограничено движението на автомобили днес.  То ще бъде за времето между от 08:00 часа до 20:00 часа, в двете посоки. Спирането на трафика е за проверка и оценка на експлоатационното състояние на лотове 2 и 3 на автомагистралата. Движението ще се пренасочва..

обновено на 04.10.22 в 08:55

Над 280 млн. евро за Местните инициативни групи в страната

Над 280 млн. евро ще бъдат предоставени през следващия програмен период на Местните инициативни групи в страната. Средствата ще бъдат осигурени чрез Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, посочи заместник земеделският министър Георги Събев в Ямбол.  Предвидените средства в Стратегическия план за развитие на..

публикувано на 03.10.22 в 15:41

"Булевард Демокрация" - на 3 октомври

Изборите минаха, да живеят изборите! Още ЦИК не са приключили с обработването на тези протоколи и някои анализатори и политици вече започнаха да се готвят за нови избори. Защото сегашната ситуация в парламента нямало да доведе до стабилно мнозинство. А България е свикнала на стабилност, все пак. Интересно ми е само след 3 или 6 месеца колко..

публикувано на 03.10.22 в 14:52