Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози от РИМ - Бургас

Проучиха водохранилището на замъка в Русокастро, започват разкопки на укрепен проход с кула-кладенец


Приключи проучването на водохранилището на замъка на средновековния град Русокастро. Изцяло се потвърдиха данните от проучванията ни през миналото лято. Вече са ясни точните му габарити и планировка, съобщи ръководителят на разкопките и директор на РИМ - Бургас Милен Николов. 

"То е дълго 14 и широко 8 м, а през средата му минава редица от три монументални зидани каменно-тухлени стълба, носещи два полуцилиндрични свода. Над водохранилището се е разполагал втори етаж, който вероятно е служел за резиденция на управителя на града. Съоръжението е едно от най-запазените на Балканите – стените му се извисяват на височина от 3,5 до 4,5 м. " 

В него бяха открити прекрасни рисунки-графити на кораби, елени, змии, птици, змейове и мн. др. изображения – близо 100 на брой; средновековни медни и сребърни монети, части от брони, както и световния художествен паметник без аналог в средновековното изкуство – блюдо с изображение на нападащ леопард, който археолозите определят като барс.

След края на проучването на водохранилището на замъка започват разкопки на друг монументален паметник – укрепен проход, започващ от северната крепостна стена на средновековния град Русокастро и завършващ при Русокастренска река с огромна кула-кладенец, каза още Милен Николов:

"Това всъщност е било водохранилището за гражданите на самия средновековен град. В средата на прохода има втора отбранителна кула. Част него е бил подземен, стените му са широки между 2,5 и 3 м., а височината му е запазена до 4 м. За съжаление, много голяма част от него е унищожена при работата на каменотрошачка от 60-те години на 20 в., която е добивала оттук чакъл за пистите за военното летище край близкото село Равнец. Тогава е унищожена и част от северната крепостна стена на средновековния град."

Разкопките се изпълняват от археолози от Регионален исторически музей – Бургас, с финансиране от Община Камено. Музеят е спечелил и проект към Министерството на културата за 36 700 лв. за разкопки, които се очаква да бъдат предоставени в най-скоро време.

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Еврохор" с концерт на "Солинария" в Созопол

Най-добрите хористи от Европа излизат на сцената на „Солинария“ в Созопол. Концертът на „Еврохор“ е тази събота на 13 юли от 21.00 ч. Еврохорът предлага възможност на млади певци в рамките на две седмици да репетират предизвикателна програма с двама известни диригенти, да подобрят вокалните си умения и да представят резултатите от работата си на..

публикувано на 12.07.24 в 10:57

Фестивалът "Арт поток" започва в Лозенец и Царево

За девета поредна година жителите и гостите на Лозенец и Царево ще станат свидетели на различни изложби, спектакли и премиери. Те ще бъдат част от превърналия се в традиция фестивал "Арт Поток", който ще се проведе от 12 до 22 юли. За първи път в него се включва и Приморско, където предстоят две музикални събития - на откритата сцена на..

публикувано на 12.07.24 в 09:10

Над 40 филмови заглавия влизат в програмата на BIFF'24

Международният филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития и ще се проведе от 19 до 25 юли. Над 40 филмови заглавия и съпътстващи модули се включват в програмата на събитието. Входът е свободен, а локациите са Културен дом НХК и Културен център „Морско казино”.  Част от гостите, които ще преминат през фестивалната седмица са: Константин..

публикувано на 11.07.24 в 14:53

Д-р Иванка Делева: Бежанците носят нова енергия за изтерзаната ни държава след Първата световна война

Историкът Иванка Делева ще представи днес в Бургас монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Това е докторската дисертация, която тя защити през март тази година в  Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“...

публикувано на 11.07.24 в 14:25

Шедьовърът на Пучини „Тоска“ - на сцената на Летния театър на Бургас

Шедьовърът на Джакомо Пучини „Тоска“ ще се играе тази вечер от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Бургас.  Събитието е втората изява от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024. Трагичния сюжет на „Тоска“ ще бъде пресъздаден п од диригентството на Иван Кожухаров.  В ролята на красивата примадона Флория Тоска, публиката..

публикувано на 11.07.24 в 13:22

Топ професионалисти от Италия идват за конкурса "Бургас и морето" за млади изпълнители

Новият формат на „Бургас и морето“ за млади изпълнители привлече български и италиански участници в състава на журито. Към Михаела Маринова, Дарияна Куманова, Стефан Илчев, Антонио Вандони, Христин Стрижлев, които участваха като жури още на кастингите на формата, се присъединяват Давиде Локатели, Николо Фраджиле и Рита Перота. Ролята на журито..

публикувано на 11.07.24 в 11:40

Вокалната акапелна формация „Спектрум“ с концерт на „Солинария“

Фолклорни обработки и съвременна музика ще представят вокалната акапелна формация „Спектрум“ по време на младежкия арт фестивал „Солинария“ в Созопол. Групата е създадена от четирима младежи през пролетта на 2012-та година и е първата по рода си в България.   Съставът на „Спектрум“ сега се състои от Ивелина Цонева, Весела Морова, Даниел..

обновено на 11.07.24 в 10:16