Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на ноември на 90 % трябва да бъдат доставени дървата в Руен


Жители на община Руен са притеснени дали ще бъдат доставени дървата за огрев за тази година. Кметът Исмаил Осман сигнализира, че и тази година се очаква забавяне.

Регионът се снабдява от Държавното горско стопанство в Айтос. Към момента от общо 50 000 куб. м. дърва, са отсечени и доставени около 25 000 куб. м. Това посочи директорът на горското стопанство в Айтос инж. Сахак Сахакян.

„През януари и февруари им дадохме още 7000 куб.м., което те броят като миналогодишна квота. От Нова година до сега в община Руен са влезли 32 000 куб.м. Само днес разпределяме още едни 900 куб.м. До края на седмицата ще бъдат около 26 000 – 27 000 куб.м. Искаме този месец цифрата, която ще влезе за месец август да бъде около 7 000 куб.м. Ние до края на месеца трябва да сме направили 32 000 – 33 000 куб.м. от 50 000 куб.м. възможни. Имаме още септември, октомври и до края на ноември да направим от 46 000 – 47 000 куб.м., за да останат малко и през декември“, обясни той.

Фирмите имат проблем с добива на дърва, тъй като липсват достатъчно работници. Според Сахакян причината е, че през последните години, те са предимно от ромски произход и се занимават и с друг вид сезонна работа.

В община Руен има шест села,  за които доставката на дърва се оказва по-трудна. В същото време там са заявени и по-големи количества. „Лимитът им е около 12 000 куб.м. Те са в равния район – Просеник, Разбойна, Ръжица, Руен, Ябълчево, Преображенци. Около тях няма много гора, но тъй като са големи села, трябва да им се доставят, при това от по-далеч. По-далечните места са труднодостъпни“, допълни Сахакян.

В момента фирмите работят във високите части на общината, за да може през есента, когато времето не е добро, да работят на удобни места, където има направени стари пътища и околоселски гори, които се намират на равно. „Община Руен сигурно получава най-много дърва за местно население. Даването на толкова дърва за местно население затруднява и нашата работа, защото има много съхнещи иглолистни, които пък фирмите нямат технологично време да усвоят. По този начин ние губим изключително много пари. Иглолистните обикновено влизат в индустрията и не се ползват за горенето“, поясни той.

Много от местните хора не искат да горят наличните бук, габър и мъждрян. „Предложихме им преди три седмици на тези шест села по 160 куб.м., те отказаха. Били тънки, не горели, не правели жар. Гората не е само дъб и цер. Гората не е магазин“, посочи Сахакян.

Заради забавянето миналата година, са прекратени договорите на 4 фирми. „Миналата година имаше и много заболели от коронавирус. Работниците са хора като нас, така че имаше и обективни причини. Проблемът на фирмите е, че няма много местни работници. Всяка има по 5-6 местни работници, но това не е достатъчно“, допълни Сахакян. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват цветното изложение "Флора 2024" на Лазаровден (ПРОГРАМА)

С много цветно настроение и музика ще бъде открита Национална изложба на цветя „Флора Бургас“ 2024. Изложението отваря врати в събота, 27 април, от 11:00ч. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще посрещат бургазлии и гости на града в периода до 6 май. "В тазгодишното издание на цветното..

публикувано на 26.04.24 в 08:00
снимката е илюстративна

Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта

Ледена покривка на места се образува след падналия град и пороен дъжд този следобед в град Шивачево, община Твърдица. Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта.  Очаква се градушката да е нанесла щети по насажденията извън града, каза кметът на Шивачево Диян Иванов. "Навсякъде казват, че щетите им са минимални по дворовете, но не..

публикувано на 25.04.24 в 21:43

Община Болярово ще подпомогне финансово своите абитуриенти

Общинският съвет в Болярово единодушно утвърдени докладите на шестте читалища в общината, отчетите за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през миналата година. Общината ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. По предложение на кмета Христо Христов съветниците разрешиха от общинския бюджет да..

обновено на 25.04.24 в 16:08

Безплатни извънредни курсове ще има в Бургас в нощта срещу Великден

На Великден в нощта на 4 срещу 5 май, ОП "Бургасбус" ще осигури безплатни извънредни курсове. Автобусите ще се движат по линии Б11 и Б12 с часове на тръгване от начална спирка в 00:30. Линиите обслужват основните спирки в комплексите „Изгрев“, „Славейков“ и „Меден рудник“, както и спирки на възлови места в града – УМБАЛ, бул. „Демокрация“, ул...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Единадесетият Международен литературен ученически..

публикувано на 25.04.24 в 11:37

Започва реденето на паважна настилка по ул. „Доктор Нидер“

Инспекция на ремонтните работи по ул. „Доктор Нидер“ направи к метът Димитър Николов и инж. Чанка Коралска, информират от Община Бургас. Там ВиК постави нови тръби, а след тях минаха и други оператори на подземни мрежи. Възложена е работа по изграждане на тротоари и отводнителна система. От понеделник ще започне нареждане на паважна настилка по ул...

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37