Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ростислав Траянов - биологът, който отглежда охлюви и колекционира вкаменелости


Изложба на живи гигантски охлюви гостува в Експозиционен център "Флора". В зала 1 са представени над 15 вида, като сред тях особено атрактивни са най – големите - „ахатини“. Интересните гиганти са на биолога Ростислав  Траянов, който отглежда над 60 вида представители на мекотелите.  

Най – големите са около 1 кг и дължина на черупка 20 – 30 см. Родината им е Африка, иначе са роднини на нашите охлюви. Като тях, те са сухоземни, хранят се с растителна храна, хермафродитни са.“


Траянов разказва, че има много интересни екземпляри, а посетителите на изложбата се впечатляват от големината им и активността им. Има и няколко мутанти – двете им рокчета са сраснали и всъщност очите им са върху един рог, това са охлюви – еднорози.  

Първите си охлюви получих преди 22 години, когато мой познат моряк донесе 4 огромни охлюва от Кот д`Ивоар. Те може би бяха първите внесени в страната. Тогава аз работих в терариум и той ме потърси, защото не можеше да се справи с грижата за тях. И така започнах, като колекцията им е динамична, като интересите ми към видовете се променят!"


Охлювите живеят от 3 до 10 години и са идеални за домашни любимци, категоричен е Ростислав Траянов.

Екзотичната му изложба на гигантски охлюви ще гостува три дни / от 12 - 14 август/ в експоцентър „Флора“.

повече може да чуете в звуковия файл:


Освен че е биолог по образование, Ростислав се занимава и с палеонтология. Той е притежава богата колекция от фосили, една от най-внушителните в България. Интересът му е към фосилните морски таралежи. Колекционерът на вкаменелости притежава уникален фосил, единствен в страната, който е на 80 милиона години. Той е парче от дебелостенна мида с две перли, вкаменени, и е намерен в Шуменското плато. Там е имало плитък океан. Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Анелия Николова изработва прекрасни аранжировки от сапунени цветя

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние..

публикувано на 02.10.22 в 15:00
Теодора Мудева

Мис България Теодора Мудева търси новата Мис Сливен

След двегодишно прекъсване заради Ковид обстановката, Сливен отново ще има своята претендентка за короната на Мис България. Спектакълът ще е в зала Сливен на 19 октомври от 19:30 часа. Вече започнаха записванията на участнички от града и областта. След изключителния успех на Мис България Теодора Мудева, която след това спечели и международната..

публикувано на 28.09.22 в 09:48

Мама Севда и 11 - годишната Никол правят натурални сапунчета с кауза

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В..

публикувано на 25.09.22 в 16:00

Анета Драганова: Когато не плета, сънувам плетки, а вие носите сънищата ми! (ГАЛЕРИЯ)

С нестандартно модно ревю Анета Драганова представи плетива уникати в Бургас. Известна като автор на дрехи, които претърпяват невероятни метаморфози, дизайнерката с габровски корени и варненско битие, ползва за модели хора от публиката. Гостува за първи път в Морския град по покана на директора на градската библиотека Яна Кършйска, която..

публикувано на 24.09.22 в 01:31

Бургас се радва на Ураган, Стихия, Торнадо, Смерч и Буря

След силната буря, минала по Южното Черноморие, от Бургас дойдоха и добри новини.  Само няколко дни след шквала, както е официалния термин на мощното метеорологично явление, на бял свят в бургаския зоопарк се появиха Ураган, Стихия, Торнадо, Смерч и Буря.  Изборът на имена на животинките, които всъщност са мини прасенца , е вдъхновен именно..

публикувано на 22.09.22 в 17:40

Емил Марков: Художественото копие на манифеста е ръчна изработка от художника Харалампи Тачев

Манифестът, с който е била обявена независимостта на България, като исторически документ се различава от художествената му изработка на втория документ. като копие. Той е изработен върху пергамент и е подписан от цар Фердинанд и осемте министри на кабинета. Манифестът е допълнен в най-долната си част с осем кръгли печата с восък в сребърно..

публикувано на 22.09.22 в 13:44

Представят ценни артефакти от Акве Калиде в новия експозиционен център

Надпис от II век след Христа е сред ценните находки, които ще бъдат представени в музейната експозиция на новия експозиционен център в туристически комплекс Акве калиде. Откриването му предстои в най – скоро време.  Готов е новият експозиционен център в Акве Калиде При археологическите проучвания през това лято са разкрити..

публикувано на 21.09.22 в 09:20