Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Днес, 15 август

Откриват националната изложба - биенале “Приятели на морето” 2022 в Бургас

В проявата тази година са се включили рекорден брой участници

Над 250 автори от Бургас и страната изпратиха над 400 свои творби за участие в 10-ото издание на Националната изложба за съвременно българско изобразително изкуство "Приятели на морето". Това е най-голямата извънстолична изява, в която авторите от различни поколения се състезават в трите раздела: живопис, графика и скулптура.


"Тази година поставихме своеобразен рекорд от участници, особено след пандемията има изключително голям интерес на художниците към художествените зали. Журито одобри 169 участници с над 450 творби, които пристигнаха. Включително имаме и участници чужденци, които живеят в България. Моето желание винаги е било това бианале да стане международно. Изложбата включва 201 творби, които са експонирани на 1 и 2 етаж на БХГ "Петко Задгорски" и в галерията на Дружеството на бургаските художници. Те са заснети и в каталог, чийто издаване е факт благодарение на проект финансиран от Национален фонд "Култура". Националната изложба за съвременна живопис, графика и скулптура е най-старата извънстолична национална изява - от 1968 г. и се организира на всеки две години в Бургас. Изложбата беше прекъсната през 1984 г. и възстановена 2004 г. 
Награждаването на отличените участници е тази вечер от 18 часа пред  БХГ "Петко Задгорски".
повече може да чуете в звуковия файл:


Ето и имената на номинираните и наградените в тазгодишното бианале "Приятели на морето":

ЖИВОПИС:

НОМИНАЦИИ

Георги Златев, Димитър Чолаков, Здравка Василева, Милчо Талев, Никола Певичаров, Станислав Божкилов, Стефан Кулев, Стоимен Стоименов, Цветан Казанджиев;

Наградата на Община Бургас за живопис, на стойност 2500 лв. се връчва на:

художника Никола Певичаров за творбата „Брегове“


СКУЛПТУРА:

НОМИНАЦИИ

Димо Димов, Кунчо Кунчев, Иван Тотев, Росен Дойков, Румен Нечев;

Наградата на Община Бургас за скулптура, на стойност 2500 лв. се връчва на:

художника Румен Нечев за творбата „ Корал“ 


ГРАФИКА:

НОМИНАЦИИ

Александър Христов, Димитър Кулев, Севдалина Проданова, Тодор Овчаров;

Наградата на Община Бургас за графика, на стойност 1200 лв. се връчва на:

художника Димитър Кулев за творбата „Старите къщи“ 


НАГРАДА НА ИМЕТО НА ТОДОР АТАНАСОВ

Наградата на стойност 1000 лв. се връчва на:

художничката Севдалина Проданова за творбата “ Ноев ковчег“ 


НОМИНАЦИИ НА СБХ ЗА МЛАД ХУДОЖНИК

Ваня Итинова, Кристия Тодорова, Цвета Петрова

Наградата на стойност 1000 лв. се връчва на:

Художничката Кристия Тодорова за творбата „Велоалеен поглед“


НАГРАДА НА БХГ

Наградата на стойност 2000 лв. се връчва на:

Художника Милчо Талев за творбата „Натюрморт с бяла кана“


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца играят "Пинокио" в Сливен

Премиера на постановката "Пинокио“ на детския театър при читалище „Зора 1860“ бе играна снощи пред сливенска публика. Режисьорът Ивайло Гандев коментира, това което е поставено като цел – децата да бъдат упорити в труда на сцената, да имат стремеж за постигане на чисти цели и да развиват потенциал за бъдещо израстване в театралното изкуство е..

публикувано на 01.10.22 в 14:13

Фестивалът за съвременни изкуства "Вода" отново провокира в Бургас

Фестивалът за съвременни изкуства „Вода“ започва от днес и ще продължи до 5 октомври в Бургас. В шестото му издание ще участват над 20 артисти от България, Германия, Англия, Румъния и Унгария.  Локациите, където ще се случват фестивалните събития са Часовниковата кула на гарата, Холандския склад и Конгресния център. Там ще има експозиции с..

обновено на 01.10.22 в 14:05

Миро ще пее в Бургас в концерт срещу агресията

От 11.00 часа в Летния театър ще започне спортен празник. Той ще завърши с концерт от 20.00 часа. В него ще участват Миро, Албена Вескова с танцьорите на НФА „Българе“, Стоян Бончев, Борис Луков, LA CUBANIA ORIGINAL, Анастасия и Теодора. Водещ ще бъде Гергана Стоянова. Ученици станаха посланици срещу агресията Всички обучения и събития са с..

обновено на 01.10.22 в 09:53

Яви ще представя България на фестивала "Евросоник" в Нидерландия

С песента „Летя“  музикантът Явор Велчев спечели приза в радиоконкурса "Пролет" на БНР,  да представи България на музикалния на фестивал "Евросоник" в Нидерландия. Отличията бяха връчени снощи, като в надпреварата са се включили 12 групи и изпълнители. Явихме се в предимно бургаски състав, коментира Яви, който също е бургазлия...

публикувано на 30.09.22 в 13:00

Детският Радиохор на БНР с концерт в Бургас

Детският Радиохор на БНР ще гостува в Бургас през следващата седмица, на 4 октомври /вторник/. Популярната формация ще представи част от богатия си репертоар. Хорът ще е в морския град по повод 10 годишна на нашата медия - БНР - Бургас, а концертът им ще е подарък за публика и ще е при вход свободен.  „Кумир на детските хорове по света“ и..

публикувано на 30.09.22 в 13:00

Бургаска фотографска общност открива на 4 октомври своята Годишна изложба

Бургаската фотографска общност подрежда за 14-и път своя Годишна изложба.  Тя ще бъде открита на 4 октомври, вторник, от 18.30 часа , в изложбената зала на бургаските художници, ул. „Александровска“ 22. Фотографите от БФО ви канят да се насладите на красотата и вдъхновението, уловени от техните снимачни апарати. Ще можете да се потопите във вълните..

публикувано на 29.09.22 в 12:59

Антон Дончев, Алек Попов и Недялко Йорданов откриват Есенните литературни празници

26-то издание на Есенните литературни празници в Бургас ще стартират  от 3 до 27 октомври. Ц енителите на писаното слово могат да се срещнат с интересни автори и да се запознаят с най-новите им вдъхновения. Инициативата се реализира от Бургаска писателска общност в партньорство с Община Бургас. Домакин на всички събития е Домът на писателя, с вход..

публикувано на 29.09.22 в 11:34