Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Оптимизиране на разходите или кредит, за да се намали цената на водата (обновена)

| обновено на 15.08.22 в 15:51

ВиК да оптимизира разходите си и да преработи инвестиционната си програма, за да е по-плавно повишението на цената на водата. Това е едно от предложенията, които областният управител Мария Нейкова анонсира на извънредното заседание на ВиК асоциацията, което започна в в 14 ч.

Другият вариант е дружеството да изтегли кредит от името на асоциацията, за да обезпечи бъдещите инвестиции и това да не повлияе на цената за потребителите. Няма опция водата да поевтинее, има опция да поскъпне, категоричен беше преди заседанието директорът на ВиК Ганчо Тенев. 

Общините да станат акционери във ВиК Бургас, предложи кметът на Бургас Димитър Николов. Община Поморие обмисля да напусне ВиК асоциацията, коментира кметът на Поморие Иван Алексиев. ВиК холдингът трябва да финансира ремонтите на язовирите Порой и Ахелой, бе предложено още на събранието. Причината е, че ремонтните дейности по тях са заложени да са със средства на дружеството, което е част от причините за завишението.

В 20-дневен срок от ВиК ще изготвят инвестиционна програма, в която да се предвиди оптимизиране на разходите и възможности за тяхното финансиране така, че увеличението на цената на водата да е по-малко. Това предложи областният управител Мария Нейкова:

„Да направим едно заседание, на което вече всеки един от кметовете, г-н Тенев също, да направи предложение от тази инвестиционна програма кое би могло да отпадне като неприоритетно и къде би могло да се оптимизира. Отделно от това, моля кметовете да  окажат съдействие на г-н Тенев за внасянето във ВиК холдинга предложение за осигуряването на средства, за да може нещата да бъдат малко по-нормални“, коментира Нейкова.

Подобно заседание няма как да бъде насрочено скоро. Според най-оптимистичния вариант, това може да се случи в началото на октомври.

Очаквайте подробности!


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

60 години от създаването на планинския спасителен отряд в Сливен

60 години от създаването си отбеляза планинският спасителен отряд в Сливен. Честването събра на едно място планинските спасители и ветерани от отряда на сливенската планинска служба, представители на част от останалите спасителни отряди в страната, гости от Дирекция „Планинска спасителна служба“ към БЧК - София и ОС на БЧК – Сливен. Зам.-кметът по..

публикувано на 04.10.22 в 16:16

Христо Христов:Присъствието на бежанци в ловните полета крие риск

За съвместна среща с представители на Гранична полиция, Службата да контрол на общоопасните средства към МВР - Ямбол и председателите на ловните дружинки от община Болярово настоява кметът Христо Христов. Причината е засиленият миграционен натиск в района и рискът от инциденти по време на ловните излети. Евентуалното присъствие на бежанци в ловните..

публикувано на 04.10.22 в 15:58

"Капачки за бъдеще" с поредна акция тази събота в Бургас

Кампанията „Капачки за бъдеще“ ще се проведе тази събота в Бургас. Това е поредната 11 акция на  доброволческата организация, която този уикенд ще е в над 30 града в страната, между които Бяла,Велико Търново, Видин, Горна Оряховица, Димитровград, Русе и др. Целта е със средствата от предадената пластмаса да се закупят дефибрилатори и..

публикувано на 04.10.22 в 13:49

Община Царево ще поема разходите за кастрация на бездомните животни

Община Царево ще поема разходите за кастрация на животни, които живеят на улицата, но някой полага грижи за тях (пред магазини, офиси, жилищни сгради, дворове). Това е в продължение на кампанията „За хуманно отношение към бездомните животни“ и предприетите мерки по програма за овладяване на популацията на безстопанствените животни. След като..

публикувано на 04.10.22 в 12:33

Ограничават движението по АМ „Тракия“ от п.в.„Стара Загора“ до пътен възел „Ямбол“

По автомагистрала „Тракия“, в участъка от пътен възел Стара Загора, до п.в. Ямбол ще бъде ограничено движението на автомобили днес.  То ще бъде за времето между от 08:00 часа до 20:00 часа, в двете посоки. Спирането на трафика е за проверка и оценка на експлоатационното състояние на лотове 2 и 3 на автомагистралата. Движението ще се пренасочва..

обновено на 04.10.22 в 08:55

Над 280 млн. евро за Местните инициативни групи в страната

Над 280 млн. евро ще бъдат предоставени през следващия програмен период на Местните инициативни групи в страната. Средствата ще бъдат осигурени чрез Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, посочи заместник земеделският министър Георги Събев в Ямбол.  Предвидените средства в Стратегическия план за развитие на..

публикувано на 03.10.22 в 15:41

"Булевард Демокрация" - на 3 октомври

Изборите минаха, да живеят изборите! Още ЦИК не са приключили с обработването на тези протоколи и някои анализатори и политици вече започнаха да се готвят за нови избори. Защото сегашната ситуация в парламента нямало да доведе до стабилно мнозинство. А България е свикнала на стабилност, все пак. Интересно ми е само след 3 или 6 месеца колко..

публикувано на 03.10.22 в 14:52