Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Наградиха участниците в националната изложба - биенале “Приятели на морето” 2022

Морски сюжети бяха сред наградените  в националната изложба - биенале “Приятели на морето” 2022 в Бургас. Това е най-голямата извънстолична изява, в която от различни поколения се състезават в трите раздела: живопис, графика и скулптура.

Пловдивският художник Никола Певичаров залага в творбите си на абстрактната живопис. Наградата на Община Бургас в този раздел отиде за творбата му „Брегове“.

"Мислил съм за морето, то си има едни такива вълни, брегове. Морски сюжети, но малко абстрактни, кой както го разбира".


Художникът Румен Нечев е от Смолян. Неговото амплоа е графиката, но въпреки това спечели наградата за скулптура, за творбата си „Корал“. От там и голямата изненада на автора за признанието, което получава.

"Голяма изненада, защото аз по принцип се занимавам с други технологии и от няколко години правя керамика и я смятах, като съпътстваща дейност, както се казва и понеже ме удостоиха с награда бях много изненадан".

 

Графиката е животът на Димитър Кулев от Силистра. От там и два и признанието. Наградата в раздел графика на Националната изложба отиде при него за творбата му „Старите къщи“.

"Още от студентските години имам слабост към старите неща - старите къщи, старите обувки, старите фенери. Това е необяснимо чувство".


Помориецът Милчо Талев получи приза на Бургаската художествена галерия за творбата си „Натюрморт с бяла кана“.  Талев е директор на Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ - Поморие и Председател на НЧ „Просвета 1888“ в морския град. 


 

Награда на името на Тодор Атанасов получи художничката Севдалина Проданова за творбата си “ Ноев ковчег“, а отличието за СБХ за млад художник получи Кристия Тодорова за картината си "Велоалеен поглед". 

Тази година над 250 автори от Бургас и страната изпратиха над 400 свои творби за участие в 10-ото издание. Журито одобри 169 участници с над 450 творби, които пристигнаха. Изложбата включва 201 творби, които са експонирани на 1 и 2 етаж на БХГ "Петко Задгорски" и в галерията на Дружеството на бургаските художници. Те са заснети и в каталог, чийто издаване е факт благодарение на проект финансиран от Национален фонд "Култура".
Интервютата с част от наградените участници можете да чуете в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца играят "Пинокио" в Сливен

Премиера на постановката "Пинокио“ на детския театър при читалище „Зора 1860“ бе играна снощи пред сливенска публика. Режисьорът Ивайло Гандев коментира, това което е поставено като цел – децата да бъдат упорити в труда на сцената, да имат стремеж за постигане на чисти цели и да развиват потенциал за бъдещо израстване в театралното изкуство е..

публикувано на 01.10.22 в 14:13

Фестивалът за съвременни изкуства "Вода" отново провокира в Бургас

Фестивалът за съвременни изкуства „Вода“ започва от днес и ще продължи до 5 октомври в Бургас. В шестото му издание ще участват над 20 артисти от България, Германия, Англия, Румъния и Унгария.  Локациите, където ще се случват фестивалните събития са Часовниковата кула на гарата, Холандския склад и Конгресния център. Там ще има експозиции с..

обновено на 01.10.22 в 14:05

Миро ще пее в Бургас в концерт срещу агресията

От 11.00 часа в Летния театър ще започне спортен празник. Той ще завърши с концерт от 20.00 часа. В него ще участват Миро, Албена Вескова с танцьорите на НФА „Българе“, Стоян Бончев, Борис Луков, LA CUBANIA ORIGINAL, Анастасия и Теодора. Водещ ще бъде Гергана Стоянова. Ученици станаха посланици срещу агресията Всички обучения и събития са с..

обновено на 01.10.22 в 09:53

Яви ще представя България на фестивала "Евросоник" в Нидерландия

С песента „Летя“  музикантът Явор Велчев спечели приза в радиоконкурса "Пролет" на БНР,  да представи България на музикалния на фестивал "Евросоник" в Нидерландия. Отличията бяха връчени снощи, като в надпреварата са се включили 12 групи и изпълнители. Явихме се в предимно бургаски състав, коментира Яви, който също е бургазлия...

публикувано на 30.09.22 в 13:00

Детският Радиохор на БНР с концерт в Бургас

Детският Радиохор на БНР ще гостува в Бургас през следващата седмица, на 4 октомври /вторник/. Популярната формация ще представи част от богатия си репертоар. Хорът ще е в морския град по повод 10 годишна на нашата медия - БНР - Бургас, а концертът им ще е подарък за публика и ще е при вход свободен.  „Кумир на детските хорове по света“ и..

публикувано на 30.09.22 в 13:00

Бургаска фотографска общност открива на 4 октомври своята Годишна изложба

Бургаската фотографска общност подрежда за 14-и път своя Годишна изложба.  Тя ще бъде открита на 4 октомври, вторник, от 18.30 часа , в изложбената зала на бургаските художници, ул. „Александровска“ 22. Фотографите от БФО ви канят да се насладите на красотата и вдъхновението, уловени от техните снимачни апарати. Ще можете да се потопите във вълните..

публикувано на 29.09.22 в 12:59

Антон Дончев, Алек Попов и Недялко Йорданов откриват Есенните литературни празници

26-то издание на Есенните литературни празници в Бургас ще стартират  от 3 до 27 октомври. Ц енителите на писаното слово могат да се срещнат с интересни автори и да се запознаят с най-новите им вдъхновения. Инициативата се реализира от Бургаска писателска общност в партньорство с Община Бургас. Домакин на всички събития е Домът на писателя, с вход..

публикувано на 29.09.22 в 11:34