Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнали за прекъсвания на тока в село Съдиево

| обновено на 19.08.22 в 13:43
Снимка: БГНЕС


За чести краткотрайни прекъсвания на тока сигнализира жител на айтоското село Съдиево. Веса Жекова живее в Бургас, но през летните месеци прекарва почивката си в къщата си в айтоското село Съдиево. От няколко години сигнализира за проблем с прекъсвания на тока. Последния сигнал подава в края на юни.

„В началото преди да изпратя жалбата, всяка сутрин между 5.50 ч. и 6.30 ч. токът прекъсваше многократно и след 2-3 минути идва. През деня усещахме, че има токови удари. От отговора на EVN, те бяха констатирали, че за същия ден конкретно, а който писах, са били 5 прекъсванията. През отпуската сме тук, спира за 2-3 минути и после идва, токов удар, премигва, всичко угасва. Това е постоянно, а вчера беше повече от 10 пъти. Като започне от посред нощите, спяхме и всички уреди започнаха да се включват“, поясни Жекова.

Освен неудобство, тя се притеснява, че прекъсванията на тока могат да доведат и до повреда на електрическите уреди, заради непрекъснатите рестартирания. Жената подава сигнали до електроразпределителното дружество от около 7 години. В последния си отговор те посочват: „Прекъсванията за които съобщавате, са били с временен характер. Смущения в захранването от този тип са възможни в резултат на аварии, вследствие на лоши метеорологични условия, моментно увеличение на потреблението или фактори с преходен характер“.

„Това е идентично всеки път. През годините е имало случаи прекъсванията да спрат, но тази година не. И в Бургас има лоши метеорологични условия. Вчера при последното прекъсване, което беше в 17.45 ч., спря тока и се обадих веднага. Докато приемат сигнала и токът дойде. Казаха ми, че нищо не могат да направят, защото имаме електричество и не могат да ни изпратят ремонтна група. На база този сигнал би следвало да проверят къде е проблемът и защо толкова често се получава. То не е веднъж месечно. Не мога да си го обясня. Всички трябва да получават електричество по един и същи начин. Цената за всички е една и съща, но явно на село хората са втора категория. те повече си траят и си мълчат“, допълни Жекова. Тя посочи, че няма да се откаже.

От електроразпределителното дружество обясниха, че освен сега и преди са правени проверки по сигналите, предприети са и мерки. Много силен вятър в района е една от причините, обясни Крум Косев от ЕВН. „В резултат се късат въздушните проводници на захранващия електропровод, а е имало и няколко случая на по-силни бури. Също така са причинили аварии. Повечето случаи на прекъсвания не са били тежки аварии. Те са от по няколко секунди, по няколко минути. Т.е. тук системата сама се възстановява. Въпреки всичко, колегите на място са предприели цялостни технически мерки, така че да се избегнат дори и кратките прекъсвания“, поясни той. 

Направен е и цялостен оглед на захранващия електропровод, предприели сме и кастрене на клони на дървета, които опират в електропровода, допълни Крум Косев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република България и този на Република Армения. Слово произнесе общинският съветник Мадлен Мутафян: "На този ден е..

обновено на 24.04.24 в 18:37

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни утре (25 април) за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта..

публикувано на 24.04.24 в 17:27

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия по Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Днес близо 100 представители на бранша от Южното Черноморие протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Община Созопол търси 60 младежи за участие в „Созопол на младите“

Община Созопол обявява старта на нова инициатива - изграждането на Младежка стратегия. Целта е да превърне нашите градове и села в още по-привлекателни места за живот за младите хора. Стратегията е насочена към създаването на устойчиви и динамични общности, където младите могат да намират възможности за развитие и реализация. В този процес, Общината..

публикувано на 24.04.24 в 11:44

Изплащането на великденските добавки започва от петък

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 10:23