Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозенец - предпоследната спирка от лятното турне на БНР Бургас



Лозенец е предпоследната спирка от лятното турне на БНР Бургас, посветено на 10-тия рожден ден на общественото радио.

В Лозенец бунгалото, галерията и Бухлевата воденица имат съвсем различно предназначение от добре познатото ни наименование.

Плажът е мястото, което е най-предпочитано от туристите, а храната е по-различна от останалите места по морето, казват анкетираните.


Лозенец е на 6 км от общинския център Царево и на 58 км от областния - Бургас. Който веднъж е дошъл тук се връща отново, споделят голяма част от хората, с които разговаряхме в селото:



„Вече 15 години сме тук. Харесва ми спокойствието, хората, които са тук, различен курорт. е за разлика от другите. Много е чисто, зеленено е. Това е, което ме задържа тук толкова години. Най-любимото място за мен в Лозенец е пристанището и кръста. През последните години това място се промени положително. Много е подредено, а новият парк, който направиха от кметството е много хубав. Такива са и отзивите на туристите, които ходят там. “

„От София сме, идваме за трета година. Красиво е мястото. Има скрити плажове край Лозенец, обичаме да скачаме от скалите, има много красиви места тук“

„Като българи трябва да идваме и на нашето Черноморие, защото е много хубаво. Най-любимо тук ми е храната, тя ни кара да се връщаме пак за поредна година, догодина пак ще дойдем.“

„Семейство от Плевен сме. Обичаме да почиваме тук в Лозенец, за трета година. По-спокойно е за децата, по-широко на плажа, иима къде да тичат децата, ще останем 2 седмици, не ни се тръгва“


Срещнахме се и с Десислава Йорданова от София, която в момента е търговец и има семеен бизнес от 4 години в Лозенец:

„Напуснах корпоративните среди, работех преди в банка. В свободното си време се занимавах с изработка на сувенирни кукли, кукери, баба Яги, сувенирни овчици, не е лесно, но пък така започнах тук. Всичко зависи от мен. А защо в Лозенец - защото е много по-спокойно селце, не е така натрупано с блокове и хотели, както и всякакъв род туристи. Всеки в днешно време търси място, от което да избяга от натовареността, от „лудницата“ в натовареното ни ежедневие в големите градове. това място има дух, може да се наслади на морето, на спокойствието. “

Синът на Десислава - Георги също е в Лозенец:



„Избрах Лозенец, защото майка ми избра Лозенец. Не съжалявам за този избор, който направихме, защото това е едно село, което в сравнение с други курорти като Созопол, Царево, Поморие е едно малко изконно рибарско селище.  Идвайки тук видяхме колко много хора от страната го посещават.  Има много хубав плаж, но и особен заряд, който притегля туристи от цял свят. “



Темата продължава и в следобедния ефир на БНР Бургас с това какъв е сезонът в населеното място тази година. 

Деветата спирка от лятното ни турне с общо 10 дестинации по морето е в 19:00 часа на площада в Лозенец, тази вечер.

Снимки: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Минимално повишение на цените на едро на храните

Минимално повишение на цените на едро на храните отчита и тази седмица от Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Поскъпнали са доматите от оранжерии, а краставиците са поевтинели. Скочила е и цената на зеления и червения пипер, както и на лука. Спад е отчетен обаче при картофите, морковите и зелето. На по-висока цена са се продавали спрямо..

публикувано на 06.10.24 в 10:00

Кои химикали са най-честата причина за забрана на детски стоки?

Фталати, хром, никел, кадмий и олово са сред най-често срещаните химични елементи и съединения в забраняваните за продажба и изтегляни от пазара и потребителите стоки за деца. Това съобщават от онлайн платформата „Ние, потребителите“, като се позовават на данни от регистъра на европейската система за бърз обмен на информация за доказано опасни..

публикувано на 06.10.24 в 09:30
Снимката е илюстративна

Започва ремонта на пътя Карагеоргиево - Тополица - Черноград в община Айтос

Това е един от най -мащабните инфраструктурни проекти на Община Айтос, който жителите на няколко населени места чакат от години. Проектът е разделен на две обособени позиции - Реконструкция на общински път BGS1004-/I-6/-Айтос-Карагеоргиево-Тополица и Реконструкция и рехабилитация на общински път BGS 1002 /I-6, Карнобат – Айтос/ - Черноград. Двете..

публикувано на 06.10.24 в 09:00

Оранжев код за интензивни дъждове в област Бургас

Оранжев код за интензивни дъждове с гръмотевици е обявен в областите Бургас и Кърджали. Жълт код е в сила за други 12 области. Това са областите Добрич, Варна, Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив и Смолян. Над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, по-съществени разкъсвания ще има над..

публикувано на 06.10.24 в 07:30
Снимката е илюстративна

Започна ловът на едър дивеч в Странджа

От днес започна ловът на едър дивеч в горите на Странджа, който ще продължи до януари.  Ловните дейности се провеждат предимно през уикендите, затова туристите, посещаващи планината трябва да са с повишено внимание, предупреждават от община М. търново. За месец октомври ловни излети са планирани всяка неделя на месеца, в района на местността..

публикувано на 05.10.24 в 12:10

3-километров ученически поход в Болярово в Световния ден на ходенето

С 3-километров поход ученици от училище “Д-р Петър Берон“ в град Болярово отбелязаха 5 октомври–Световния ден на ходенето. Инициативата бе организирана от Местната комисия за борба с противообществените прояви на децата и в нея се включиха ученици от 1 до 7 клас. Те извървяха разстоянието от училището до градския парк и обратно, като преминаха над моста..

обновено на 05.10.24 в 11:31

Пред приключване е изграждането на водопровод във Варвара

Кметът на община Царево Марин Киров и неговите заместници Георги Стоянов и Денис Диханов направиха проверка по изграждането на новия водопровод в село Варвара. Дейностите са финансирани през настоящия мандат от правителствената програма за общински обекти. “Проектът тук е към приключване, работихме и през лятото, за да осигурим нов..

публикувано на 04.10.24 в 14:28