Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операта "Кармен" оживява на Бегликташ

| обновено на 20.08.22 в 15:48


Най-популярната опера „Кармен” от Жорж Бизе ще оживее на Тракийско светилище Бегликташ. Тя ще бъде представена на фестивала "Опера на Светилището и Държавна Опера Бургас. В главната роля на циганката Кармен влиза мецосопраното Даниела Дякова – изпълнител с кадифен тембър и ярка артистична индивидуалност. Своя дебют в тази роля тя прави през 2007 година и от тогава Кармен неусетно се превръща в нейно знаково изпълнение. А сценичната адаптация на произведението, на това свято място – Бегликташ, ще потопи зрителите в един магичен свят, смята още оперната прима.

"Знаете, това е изключителен сюжет, дръзката, непокорна, свободолюбива, опасна Кармен, която завладява всички, около себе си и смятам, че такъв огън ще породи самата опера на това място. Наистина е нещо по-различно, по-разчупено. Самата сцена е направена на няколко нива, а има и отделна сцена, на която да се извършват част от действията", сподели Даниела Дякова.


През последните години Даниела Дякова се наложи като една от най-предпочитаните изпълнителки-мецосопрани във всички български оперни театри и редица европейски оперни сцени. В ролята на "Кармен" в едноименната опера ще можем да я видим днес от 20:30ч, на сцената на Тракийското светилище Бегликташ.

Интервюто с Даниела Дякова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министърът на туризма Евтим Милошев посети музея в Царево

Министърът на туризма Ефтим Милошев и кметът на община Царево Марин Киров посетиха Общинския исторически музей в Царево. Те имаха възможност да видят златните накити от село Синеморец. Те са открити в един от най-богатите гробове от периода на елинизма в Европа.  Бижутата са принадлежали на жена с висок социален статус.  Живяла е през късната..

публикувано на 04.06.24 в 17:05

Юбилейна изложба по повод 50 години ансамбъл „Никола Гинов“

Юбилейна изложба е подредена пред Културен център „Морско казино“, посветена на половин вековната история на Фолклорен танцов ансамбъл „Никола Гинов“. Експозицията предлага на своята публика емоционално и завладяващо пътешествие във времето и възможност да се докоснем до 5 десетилетия от историята на школата, творците, работили в нея, както и любопитни..

публикувано на 04.06.24 в 14:45
Кадър от премиерата на Зле опазеното момиче на 7 април 2023 г.

Представят премиерно в Бургас балета „Корсар“

Бургаската опера представя премиерно балета „Корсар“ по музика на Адолф Адам, Цезар Пуни, Лео Делиб, Рикардо Дриго, Пьотър Олденбургски. Хореографията е на Мариус Петипа, Жозеф Мазиле, Константин Сергеев, либретото е дело на  Жул-Анри Верноа дьо Сен-Жорж, базирано на поемата "Корсарят" от Джордж Байрон. Мащабната постановка ще предложи истинско..

публикувано на 04.06.24 в 14:34

Премиера на постановката "Капан за самотен мъж" в ДТ "Адриана Будевска"

Премиерата на постановката "Капан за самотен мъж" ще се състои от 19.30 часа в ДТ “Адриана Будевска“. Тя е дело на Младежка театрална школа „Бургас“, с ръководител Румен Велев. Спектакълът се реализира от любители актьори на възраст от 15 до 45 години. Всеки от тях е преминал през кастинг за съответната роля. „Капан за самотен мъж“ е една от..

публикувано на 04.06.24 в 14:07

Фолклорен уикенд в Бургас

Ансамбъл „Филип Кутев“ се завръща в Бургас. На 7 юни от 20.00 часа, на сцената на Летен театър. Националният фолклорен ансамбъл ще представи новаторски концерт, който ще бъде под съпровода на Врачанска филхармония, а в него ще участват над 140 човека танцьори, музиканти и екип. Зрителите ще се насладят на премиерни за Бургас, музикални и танцови..

публикувано на 04.06.24 в 11:40

Почетният консул на Монголия в Скопие рисува илюстрациите към бургаски алманах

Държавните документи в Монголия, в миналото се пишели под формата на поеми. Това е изворът и на съвременната монголска поезия, разказа един от гостите на Международния фестивал „Свято слово“ в Бургас – монголецът Леетив Намдаг Жанчивин. Колоритният поет бе за първи път в морския град и остана впечатлен от литературния форум.  "Монголските..

обновено на 04.06.24 в 10:36

От сряда започва МФФ "Атлиманска огърлица" в Китен

От 5 до 8 юни в Морския парк на град Китен, община Приморско, ще се проведе XIII-то издание на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица 2024“. Той ще се проведе под мотото „Фолклорът - от древност до вечност“, обясни за БНР Бургас основателят и директор на фестивала Златка Ставрева.  „До този момент тези, които са заявили..

публикувано на 04.06.24 в 09:10