Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 150 милиона просрочени задължения внесени в НАП Бургас през 2022

архив
Снимка: БНР Бургас

В хода на засиления контрол по спазване на данъчно-осигурителното законодателство по време на активния летен туристически сезон публичните изпълнители на НАП Бургас извършиха 44 запора на парични средства на длъжници, при които на място от касите на търговски обекти бяха иззети повече от 36 хиляди лева. Крайната мярка се прилага и то не еднократно, към лица, които отказват доброволно да погасяват своите просрочени задължения, а същевременно осъществяват търговска дейност, която акумулира приходи. Само на един от обектите, намиращ се в Бургас, са иззети над 20 000 лева. 

„От тази непопулярна мярка  произтича траен дисциплиниращ ефект, който се изразява в това, че задължените лица осъществяват контакт с НАП и предлагат начини за поетапно, разсрочено погасяване на натрупаните задължения“, коментира директорът на дирекция „Събиране“ в НАП Бургас Светослав Синков, който апелира към длъжниците да проявяват активност и да търсят приходната агенция за намиране на решения за поетапно погасяване на просрочените задължения.

Същевременно намаляват просрочените задължения на бизнеса в бургаски регион. За първите седем месеца на годината в териториалната дирекция на НАП в Бургас са внесени 150 милиона лева просрочени данъчни и осигурителни задължения. Това е с близо 18 милиона повече от същия период на миналата година. В края на юли общият фирмен дълг към НАП Бургас е намалял с 20 милиона лева в сравнение с юли 2021 г., показват данните на приходното ведомство в морския град. Резултатите са следствие и на проактивния и партньорски подход на приходната администрация към бизнеса и задължените лица, част от който е сключването на споразумения за разсрочено погасяване на задълженията. „Това е начин и възможност фирмите да могат нормално да продължават дейността си като не се прекъсва  разплащането към служителите и контрагентите, както и покриването на текущите разходи. Същевременно към бюджета регулярно се превеждат предварително договорените с НАП вноски до окончателното изчистване на натрупаното просрочено задължение“, поясни териториалният директор на НАП Бургас Татяна Кънчева.. 

От приходното ведомство в морския град отчитат още и увеличаване на процента  на доброволното погасяване на просрочени задължения, който вече надхвърля 80.

В Портала за продажби на НАП бургаската териториална дирекция е обявила за продажба стотици земеделски имоти, селскостопански сгради, офиси, апартаменти и части от хотелски комплекси, както и моторни превозни средства. Активите са главно на юридически лица, които във времето не са предприели действия за погасяване на своите задължения към бюджета.


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добра реколта от странджански манов мед, пчеларите запазват цените

Добра реколта от странджански манов мед отчитат пчелари тази година. Продажбите са на цените от миналата година и няма да се повишават, казват в бранша. Оттам се надяват да продадат добитите количества и да се отвори пазарът в чужбина.  В Странджа по-добра реколта отчитат както на обикновения манов мед, така и на защитената марка. "Успяхме..

публикувано на 13.08.24 в 13:35

Продължават мащабните проучвания на тракийския комплекс Бегликташ

Добре дошли в Приморско – едно от най-обичаните и посещаваните курортни градчета по българското Черноморие, място, където много българи избират да прекарат лятната си ваканция. Заливите там са идеални за слънчеви бани още от началото на лятото и чак до късно през есента. Характерният фин пясък и плитка вода по плажовете правят мястото..

публикувано на 13.08.24 в 11:03

Имаме 14 дни да потърсим правата си за некачествена туристическа услуга

Потребителите имат право да предявят рекламация за некачествена туристическа услуга до 14 дни от установяване на несъответствието с договореното. Това припомни основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова. Поводът е сигнал на дама, която си е запазила настаняване в хотел на Българското Черноморие чрез туристическа..

публикувано на 13.08.24 в 08:41

Ветеринари: Рискът от чума по животните в общините Елхово и Болярово е изключително висок

Рискът от разпространение на чума по дребните преживни животни в крайграничните общини Елхово и Болярово е изключително висок, отчитат ветеринарните специалисти в Ямболска област. През 2018 година в района бяха унищожени над 3300 овце и кози.  В Турция, за разлика от Гърция и Румъния,  няма официално обявени огнища  на чума по дребните преживни..

публикувано на 13.08.24 в 07:41
Павлина Илиева

Законопроект в туризма отваря не една, а две врати за сива икономика

Законопроектът за изменение на Закона за туризма отваря не една, а две врати за сива икономика - предупреди председателят на "Обединение за туризма" Павлина Илиева в интервю за БНР Бургас.  Основната цел на внесения от ресорното министерство проект е създаването на гаранционен фонд в туризма , чрез който да бъдат обезщетявани клиентите при..

публикувано на 12.08.24 в 17:50
Созопол

Най-високите местни данъци в България плащат общини по Южното Черноморие

Най-високите местни данъци у нас се събират в общини по Южното Черноморие и в областните центрове - показва картата на индекса на местна данъчна тежест за 2024 г., изготвен от Института за пазарна икономика. Най-високият е в Созопол - 71,40 при максимален 100. Следват Приморско, Средец и Поморие. Четвъртата община е Варна , чийто индекс е 64,59...

публикувано на 12.08.24 в 14:53

БДЖ пуска още нови вагони от Германия с бързия влак София-Бургас

БДЖ пуска от днес в движение още от новодоставените германски вагони. Те ще влязат в съставите на бързия влак "Чайка", който  пътува по направлението София-Бургас-София през Подбалканската линия. Вагоните ще бъдат композирани във влака, който заминава от Централна гара София в 16:30 ч. и пристига в Бургас в 22:45 ч. В обратното направление влакът..

публикувано на 12.08.24 в 07:45