Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове на погранични общини:

Да преговаряме с Турция за ограничаването на мигрантския натиск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавата ни трябва да преговаря с турската страна за ограничаването на мигрантския натиск по границата. Това казаха кметовете на погранични общини и села в Южната част на българо-турската граница. 

"Натискът е огромен и денонощен. Особено вечер из гората е като панаир. Не само в Богданово, а във всички села. Никой не реагира от отсрещната страна, от комшиите. Те ги пускат и не се занимават с тях", смята Райко Георгиев, кметски наместник на граничното село Богданово.

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев също потвърждава, че има пик на по-големи групи, които минават през границата.

"Мисля си, че докато не се направят разговори със съседната държава Турция да подпишат някакво споразумение, проблемът ще продължава."

43 каналджии са задържани за последните 3 месеца в Бургаска област, заяви районният прокурор Мария Маркова:

"Ежеседмично имаме по три - четири групи, които преминават през територията на страната и са задържани от служителите на ОД на МВР Бургас. За периода юни, юли и август имаме 47 образувани досъдебни производства."

Повече в звуковия файл.

По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Все повече случаи на шофьори, каращи след употреба на алкохол и дрога

Осем кражби, едно престъпление, два пожара и две катастрофи са се случили за изминалото денонощие в област Бургас. Образувани са осем бързи производства, като са разкрити 14 престъпления, съобщават от полицията.  При две проверки на пътна полиция, са установени шофьори, които карат след употреба на алкохол.  В ранните часове на деня на..

публикувано на 10.07.24 в 11:23

В такси в Слънчев бряг откриха два пакета с канабис

Два плика с канабис с тегло около 10 грама откриха униформените при проверка на такси в "Слънчев бряг". Автомобилът е у правляван от 49-годишен несебърлия.  Той е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа.  По случая е образувано бързо производство.

публикувано на 10.07.24 в 10:57

77-годишна жена от Велико Търново се удави на бургаския плаж

77-годишна жена от Велико Търново се е удавила на централния плаж в Бургас. Инцидентът е станал вчера, между четвърти и пети спасителен пост. Тя е забелязана в морета, зад шамандурите. Сигналът е подаден в Първо районно управление, съобщи полицията. Установено е, че жената е влязла да плува в морето, след като е отишла на плажа около 09:30 ч...

публикувано на 10.07.24 в 10:37

На МП "Лесово" задържаха над 100 000 „маркови“ стоки

Рекордно количество от 109 508 текстилни изделия с обозначения на световни марки задържаха митническите служители на Митнически пункт „Лесово“ при проверка на товарен автомобил. Контролните действия са извършени в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД..

публикувано на 10.07.24 в 09:44

Пожарът край Камено е овладян. Няма опасност за „Лукойл"

Една къща и дървена барака изгоряха при пожар в местността „Герените“ край град Камено. Директорът на Регионална служба по пожарна безопасност и защита на населението старши комисар Николай Николаев заяви за БНР, че огънят е овладян. Информацията, която се разпространява, че има опасност пожара да навлезе на територията на „Лукойл Нефтохим Бургас“ е..

публикувано на 09.07.24 в 17:17

Пожар избухна близо до рафинерията в Бургас

Пожар е избухнал близо до "Лукойл Нефтохим Бургас", п отвърди пред БНР Бургас директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Бургас старши комисар Николай Николаев. „Горят сухи треви и храсти. Има опасност за метан станция, за постройки на около 500 метра от Лукойл. На място има пет пожарни автомобила“ – каза..

публикувано на 09.07.24 в 15:33

Зад решетките остава мъж, обвинен в кражба и побой на норвежец в Слънчев бряг

Мярка за неотклонение "задържане под стража" наложи Окръжният съд в Бургас на мъж, който е обвинен в кражба на мобилен телефон и парична сума от норвежки гражданин.  Нападателят е упражнил и сила, като пострадалият е със средна телесна повреда. Престъплението е от 30 юни в к.к. Слънчев бряг.  По време на разследването е установено, че грабежът е..

публикувано на 09.07.24 в 15:14