Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват експозиция с лични вещи на Точно Русев

От 11:00ч. на 1 септември, във фоайето на Културен дом НХК, ще бъде официалното откриване на експозиция с вещите на големия български музикант Тончо Русев. Част от нея ще бъдат пишещата му машина, тромпетът му и пианото, което семейството дари на Бургас. Посетителите на експозицията ще имат възможността да разгледат част от личната колекция от марки и картички на Бургас, които композиторът събира през целия си живот. Голяма част от експозицията ще заемат и наградите на Точно Русев – от "Златния Орфей", наградата от Токио, държавни и военни отличия и още десетки статуетки и призове.

В същия ден, на площад „Тройката“, ще бъде разположена и изложба от снимки от различни периоди в живота на композитора. Връчването на награди и отличия, запечатани спомени с колеги и приятели, работни посещения в страната и чужбина, са само част от интересните моменти, които ще могат да се проследят на специално изготвените пана.

Всички вещи, снимки, награди и документи, свързани с изложбите, са предоставени от семейството на Тончо Русев. Благодарение на Елена Русева /съпруга на Точно Русев/, Албена Русева /дъщеря/ и Елена Хаджистоянова /внучка/ в Бургас, специално за „НЕЗАБРАВА“ – 90 години от рождението на Тончо Русев и изложбите посветени на честването, пристигнаха всички грижливо събирани и пазени предмети и фотографии, част от живота на големия композитор. Въпреки голямото желание на семейството да присъства лично на откриването на изложбите, това няма да може да се случи, а причината е изключително щастлив повод. Преди седмици внучката на композитора стана майка на прекрасна дъщеричка, която е кръстена на своя прадядо – Антония.

По повод честванията на „НЕЗАБРАВА“ – 90 години от рождението на Тончо Русев, Българската национална телевизия предоставя за безплатна прожекция музикално-документалния филм „Пътуване с песента“, който ще бъде излъчен на 2 септември /петък/ от 18:30ч., в зрителна зала „Тончо Русев“, културен дом НХК.

Напомняме ви и за концерта със златните хитове на Тончо Русев, който е на 1 септември от 20:30 ч. в Летния театър при вход свободен.

На сцената ще се качат талантливи изпълнители, родом от Бургас или свързани с него, които ще участват в един празник, посветен на музиката. В афиша са имената на "Фортисимо", Рафи, Кристина Дончева, Стефан Илчев, група FOUR, Вокално трио Déjà vu, Димитър Атанасов и Христо Младенов, Мина Пенкова, Георги Дюлгеров и Марияна Добрева-Велева.

С цел приемственост и предаване на музиката през поколенията, по новите аранжименти на златните песни на Точно Русев работят аранжорите Пламен Велинов, Димитър Атанасов, Петър Алексиев, Руслан Карагьозов и Красимир Гюлмезов.

Серията от събития, посветени на композитора, включваща постоянна експозиция в културен дом НХК, изложбата на пл. „Тройката“, концертът в Летния театър, ще завърши с изработка и отпечатване на музикална школа с новите аранжименти, каталог и CD с песни от концерта, които ще бъдат подарени на бургаските училища на 1 ноември - Ден на народните будители.

Проектът „НЕЗАБРАВА“ – 90 години от рождението на Тончо Русев се реализира от Община Бургас с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в партньорство с БНТ. Концертът на 1 септември ще бъде записан от екип на БНТ и ще влезе в Златния фонд на телевизията.


По публикацията работи: Калина Енчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приморско е домакин на фестивала "Фолклорна плетеница 2024"

Предстои 5-ото издание на музикалния и танцов фестивал „Фолклорна плетеница“, който за първи път ще се проведе в Приморско и ще има конкурсен характер. Той ще бъде в дните между 12 и 14 юли, на сцената на Амфитеатъра в Приморско, под патронажа на кмета на града Иван Гайков. Жури ще оценява всички изпълнители, които са от почти всички..

публикувано на 10.07.24 в 14:29

Ясни са изпълнителите на SPICE Music Festival 2024

Ясни са изпълнителите в шестото издание на  SPICE Music Festival 2024  в Бургас! Тази година  2 и 3 август  са датите, които ще съберат изпълнителите на най-големите хитове на 90-те и феновете им на метри от морския бряг. В първия фестивален ден – 2 август – сцената на фестивала ще взривят  2 Unlimited ,..

публикувано на 10.07.24 в 11:04

„Джаз в Бургас 2024" с три вечери през юли и две през август

Фестивалът „Джаз в Бургас“ е не изменна част от бургаското музикално лято.  Новото му издание идва с 3 дати през юли и 2 през август. Мястото е известно – уютният двор на експоцентър „Флора“. През  годините събитието, организирано с желание от Община Бургас, си създаде редовна публика от ценители, които се наслаждават на стилен джаз,..

публикувано на 09.07.24 в 10:59

Джаз Уикенд предлага Бургас

Уикенд на музиката ще оцвети летните дни в Бургас през тази седмица. Жителите и гостите на града ги очаква музикалният фестивал "Джаз в Бургас". Културната програма на общината започва още от 11 юли, четвъртък, когато е и началото на феста. А през август ще бъде и втората част от престижното издание. „Джаз в Бургас 2024" с три вечери през юли и..

публикувано на 08.07.24 в 14:23

Голям концерт събира в Бургас най-обичаните странджански изпълнители

Голям концерт на младия странджански народен певец Стойко Василев ще събере на  една сцена Янка Рупкина, Галя Гильова, Милка Андреева, Лазар Налбантов, Станка Пейчева, Никола Данданов, Стоян Ганчев, Костадин Михайлов, Катя Георгиева, стойко Петков, Нели Танева, Златка Ставрема и Димо Димов. Програмата включва още изпълнение на ръководения от Стойко..

публикувано на 08.07.24 в 13:09
Проф. Борислава Танева

Вечер на майсторските класове днес на "Солинария"

Класически произведения са подготвили за концерта тази вечер участниците в майсторските класове на младежкия арт фестивал „Солинария“. Тази година фестивалът предложи два мастър класа – по пиано и камерна музика, както и цигулка. Млади музиканти от цялата страна и дори чужбина са запълнили бройките още при обявяването, разказа проф. д-р..

публикувано на 08.07.24 в 12:18

Силвия Кацарова гостува с концерт-спектакъл в Поморие

Община Поморие подарява днес на своите жители и гости концерт-спектакъл на Силвия Кацарова. Тя ще заплени сърцата на публиката със „70 нюанса любов“, с които отбелязва и своя 70-и рожден ден и 50 години от първата си сценична изява.   На сцената ще се качат още Теди Кацарова и Дичо. Участници в спектакъла ще бъдат и Майсторите на комедията - Тончо..

публикувано на 07.07.24 в 17:00