Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болярово посрещна европейски гости

Болярово посрещна днес гости от няколко европейски държави, с които заедно реализира проекта  „#EuSAVE-Дейности на гражданите на ЕС за умни исторически селища“. Това е неговото финално събитие,чужденците ще се запознаят отблизо с бита и културата на боляровския край, ще посетят и нашето Черноморие. Престоят им тук ще е до 2-ри септември.

В проекта са обединени 40 малки общини от Испания, Италия, Белгия, Хърватия, Португалия, Северна Македония, Латвия. Той се реализира в последните 4 години. Срокът му е удължен заради ковид пандемията.

 В залата на местното читалище днес българските домакини подредиха кулинарни специалитети  и експозиция, разказваща за важните моменти от развитието на района. Танцов състав и певческа група приветстваха гостите.

Ползите от проекта за Болярово са няколко, подчерта кметът Христо Христов:

"Първо обогатяваме нашия опит в разработка на проекти, второ утвърждаваме и наслагваме нашите културни традиции, а те не са малко. Само днес в читалището беше подготвена една изложба, в която участваха всички читалища в общината, шестте, участваха всички социални заведения. Там видяхме едни прекрасни кулинарни произведения, които после всеки имаше възможност да опита."

Водещ партньор по проекта е испанската държава, нейният представител Роса Санчес благодари на домакините и уточни:

Имаме доста прилики между нашето нематериално културно наследство и вашето, базирайки се на това, което ни беше представено на откриването на срещата, а именно музикалния инструмент гайда.

Мария Микевица от Латвия подчерта:

"Този проект ни даде възможност да научим, да разберем много нови неща, тези нови неща да ги пречупим през нашата призма и да ги приложим в нашите държави."

Алесия Лега от " Алдо" от Белгия обясни:

Нашето посрещане беше много добро, това, което усетих, е усещането за общност. Впечатли ме това, че такова малко населено място като Болярово има такава богата култура.

Към колегите си се присъедини  и италианецът Фабио Танрантино:

"Моята култура и моето културно наследство е различно от вашето, но всички ние сме обединени от Европейския съюз и сме едно."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Още доброволци се включват да помагат в опожареното село Воден (ОБНОВЕНА)

И днес в опожареното село Воден пристигат доброволци от цялата страна. Една част от тях ще бъдат включени в разчистването на опожарените къщи, други ще бъдат в гасителните действия.  Младежите са от различни градове на страната. Тони Ангелов от Бургас и неговия приятел Атанас донесоха с личния си автомобил храни, дрехи и вода. Идеята им е след това да..

обновено на 21.07.24 в 11:57

Почти 6000 лв са дарени до момента на пострадалата крайгранична община Болярово

Вълна от съпричастност към пострадалата крайгранична община Болярово.  Само за часове в обявената дарителска сметка за пострадалите жители  на общината са събрани почти 6000 лв. Освен това са дарени стотици литри вода, храна и пакетирани хранителни стоки. От Общината изказват своята благодарност към дарителите: “БЛАГОДИМ ВИ за съпричастността!..

публикувано на 21.07.24 в 08:16

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

обновено на 20.07.24 в 12:14

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Приключи ремонтът на две улици в Айтос

Приключи ремонтът на две улици в Айтос. Финансирането е осигурено от Програмата за развитие на селските райони за периода. Градът вече има и нов Плувен комплекс.  1906 кв.м. улични и 899 кв.м. - тротоарни настилки са изградени по общинския проект „Реконструкция на ул. „Даме Груев“ и ул. „Зюмбюл“. Общата стойност на дейностите е в размер на 214..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Локализиран е пожарът, обхванал село Воден

Големият пожар, обхванал село Воден, е локализиран, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов. Ситуацията остава изключително тежка. Много от жителите на селото останаха без покрив, след като огнената стихия погълна къщите им. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи "В момента има нужда от много..

публикувано на 20.07.24 в 10:52
Една от изгорелите къщи в село Воден.

Събират дрехи и чакат помощ за ремонт на къщите за хората без дом във Воден

Кампания в помощ на хората с опожарени домове в село Воден поде Калина Калчева от Ямбол, израстнала във Воден.  Нейният пост в социалните мрежи достигна до хиляди хора в цялата страна. Тя призова строителни фирми, които имат възможност да подкрепят възстановяването на домовете на пострадалите, защото по думите й те "в момента най-много имат нужда от..

публикувано на 20.07.24 в 09:05