Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спряха плувния маратон в Гибралтарския проток заради опасен вятър

Силен западен вятър спря плувния маратон в Гибралтарския проток, това съобщи на фейсбук страницата си бургазлията Цанко Цанков, който участва в състезанието. Тази надпревара е едно от най-трудните плувни предизвикателства в света. Състезателите трябва да преплуват разстоянието от Европа до Африка, което по права линия е 17 км. Реално никой не може да спази тази линия и минимумът, който плувците преминават е 20 км.
" Гибралтарският проток ни показа своята сила и непредвидимост! Поради лошо време в Атлантическия океан, в средата на дистанцията организаторите на състезанието прекъснаха плувния маратон. Стартът на преплуването бе даден в 07:45ч испанско време. Състезанието започна перфектно. Чувствах се отлично и в много добра форма. В средата на дистанцията, след изминати 7500 метра, водещата лодка съобщи за появата на силния западен вятър “Poniente”. Той създава големи вълни и силни течения, които ни отклоняват към центъра на Средиземно море. В резултат на това организаторите на състезанието незабавно взеха решение за прекратяване на плуването, тъй като има опасност за нашия живот и сигурност. С оглед на нашата безопасност решението, което организаторите взеха беше повече от правилно", посочва спортистът. 
Заедно с част от екипа си той остава в Тарифа и ще чакат подходящо време за нов старт в следващите дни. Цанко Цанков благодари за на всички за подкрепата и на нашите сънародници от чужбина, които за дошли да го изпратят от пристанището и честите празника на Съединението на всички българи! 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новиков и Калейн ще бъдат знаменосци по време на закриването на Олимпиадата

Олимпийският шампион по борба класически стил в категория до 87 килограма Семен Новиков и вицешампионката в индивидуалната надпревара по художествена гимнастика Боряна Калейн ще бъдат знаменосци на българската делегация на закриването на Игрите в Париж 2024. Церемонията ще се състои тази вечер от 22:00 часа на "Стад де Франс" във френската столица...

публикувано на 11.08.24 в 13:30

Без българско участие в днешния последен състезателен ден на Олимпиадата в Париж

Без българско участие ще премине днешния последен състезателен ден на Олимпийските игри в Париж. Ще бъдат изиграни последните 13 финала, в които ще бъдат определени шампионите на маратон за жени (начален час 9:00), модерен петобой за жени (12:00), вдигане на тежести за жени в категория над 81 килограма (12:30), борба свободен стил за мъже в категориите..

публикувано на 11.08.24 в 09:30

Състезание по подводен риболов се проведе в Черноморец

Заместник-кметът на Община Созопол Тодор Дамянов даде първата награда на най-добре представилия се състезател по подводен риболов. Това е Александър Перухов от СКПР „Несебър“. На второ място се класира Валентин Люцканов от КПР „Черноморец“. Трети остана Мирослав Илчев от СКПР „Несебър“. Той спечели и приза за най-голяма уловена риба. Зам.-кметът..

публикувано на 11.08.24 в 09:00

Провеждат плувен маратон "Свети Никола" в Черноморец

Традиционният плувен маратон ‘‘Свети Никола’’ще се проведе днес в Черноморец. Дистанция, която трябва да се преплува е 1 200 метра от местността Биволите до Централен плаж.  Стартът е от 8.30 мин. , като преди отплаването с кораб до Биволите ще бъде извършен медицински преглед на участниците.  За първо, второ и трето място мъже и жени са предвиден..

публикувано на 11.08.24 в 08:00

Българският щангист Карлос Насар е олимпийски шампион

Българският щангист Карлос Насар преодоля 213 килограма в изтласкването от първия си опит. При втория си опит Карлос изтласка 224 кг, с което постави световен рекорд.  Общият резултат на Насар в двубоя е 404 килограма, което му осигури златото в категория до 89 килограма. След опита на Насар залата веднага избухна в скандирания: "Българи юнаци"!

публикувано на 09.08.24 в 18:35

В родното село Тополчане очакват бронзовия медалист Божидар Андреев

В Тополчане - родното село на бронзовия медалист в щангите Божидар Андреев, днес негови близки, приятели и съседи коментираха успеха му и обявиха, че той е гордостта на селото. В дома на майка му Гинка Илиева снощи всички са били пред телевизора, за да подкрепят Божидар.  Днес за успеха на Божидар Гинка още рано сутринта почерпи съседите си. Тя..

публикувано на 09.08.24 в 12:22

Българи в четири спорта днес на Игрите

Български спортисти в четири спорта ще участват днес на олимпийските игри в Париж. Реални шансове да спечелят медали, след четирите отличия за страната ни вчера, имат щангиста Карлос Насар и гимнастичката Боряна Калейн. Сигурно, поне сребърно отличие, си гарантира борецът Магомед Рамазанов, който е на финал довечера. В 11 часа започват квалификациите..

публикувано на 09.08.24 в 08:26