Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камено обжалва становище за строителство на крематориум

Жители на Камено и Българово протестираха пред сградата на РИОСВ Бургас срещу изграждането на крематориум в землището между двете общини, 15 декември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Община Камено внесе жалба в Административния съд в Бургас срещу положителното становище на Регионалната екоинспекция за строителството на крематориум в местността „Дере Арас“. Очаква се решението да бъде обжалвано и от сдружението "За чист въздух в Камено".

В края на миналата седмица Регионалната екоинспекция в Бургас излезе с решение, в което даде положително становище относно оценката за въздействие върху околната среда на проекта за строителство на крематориум близо до входа на град Камено. В законоустановения 14 дневен срок община Камено обжалва решението по съдебен ред. Какви са мотивите обяснява кметът Желю Вардунски:

"Те имаха една промяна в плана, в която трябваше да уведомят община Камено и да се направи допълнително обществено обсъждане. Това е единият от мотивите, и другото е, че се засяга охраняема зона вододайна. Те са направили промяна в проекта, а след тази промяна не е имало обществено обсъждане и уведомяване на община Камено".

След приключването на съдебните дела, за да бъде реализиран проекта за строителството на крематориум е необходимо решение на Общинския съвет в Камено, който да одобри разработването на Подробен устройствен план. Едва тогава Община Камено трябва да пристъпи към издаването на строително разрешително.


По публикацията работи: Калина Енчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Православната църква почита света Марина

На 17 юли православната църква почита света Марина. На днешния ден празнуват Марина, Марин, Маринела и техните производни. Света Марина живяла през 3 век в древния град Антиохия, разположен в днешна Турция. Марина искала да приеме християнството чрез акта на Светото кръщение, но нямало свещеник, който да извърши тайнството. Тя е измъчвана и осъдена на..

публикувано на 17.07.24 в 06:10

Пожар до боляровското село Горска поляна

Продължава гасенето на пожара до пограничното село Горска поляна. Няма опасност пожарът да достигне до компресорната газоизмервателна станция "Странджа", не се налага и евакуация на жителите на пограничното село. По последни данни огънят се разраства в посока село Вълча извор. Огънят е обхванал около 3 000 дка, но засега няма опасност да прехвърли..

обновено на 16.07.24 в 17:21

Министър Атанас Запрянов в Безмер: Съвместните тренировки са от изключителна важност за ВВС

"НАТО не се занимава само с общи политики и стратегии, а всичко, което е планирано, включително и за България, е подсигурено с необходимите военни способности, за да защитава територията ни". Това заяви военният министър Атанас Запрянов при откриването на учението "Тракийска пепелянка" в авиобаза Безмер. В него участват военнослужещи от..

публикувано на 16.07.24 в 17:16

На Света Марина празнува Созопол

Созопол празнува своя патронен празник на Света Марина. Вицепрезидентът Илияна Йотова се очаква да се включи в тържествата. Програмата започва с празнична литургия в 8 часа в храм "Света Великомъченица Марина". Половин час по-късно от рибарското пристанище е стартът на плувния маратон, обиколка на Созопол. Началото на традиционното събитие ще даде..

публикувано на 17.07.24 в 06:00

Митрополит Арсений дава благословията си за църковни служения в храма на острова

След посещение на остров Света Анастасия и в частност на храм „Успение Богородично“, Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Арсений предложи да се положат две икони на царския ред от иконостаса, резбован и позлатен през 1802 г. По този начин той дава благословията си за църковни служения в храма, свети кръщения и венчавки. След..

публикувано на 16.07.24 в 13:58

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

публикувано на 16.07.24 в 13:49

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

публикувано на 16.07.24 в 13:02