Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаският съд отказа екстрадиция на руснак обвинен за ОПГ

Окръжен съд – Бургас отказа екстрадицията на руски гражданин и предаването му на съдебните власти на Руската Федерация за осъществяване на наказателно преследване спрямо него.Производството бе гледано по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и образувано по искане на Окръжна прокуратура – Бургас по повод молба на Генералната прокуратура на Руската Федерация за екстрадиция.

Мъжът се издирва от руските власти по обвинения в организирана престъпна група, незаконен хазарт и подкуп.

Защитата пледира пред съдебния състав искането за предаването му  да не бъде уважено. Защитата обърна внимание на системното нарушаване на правата на човека в Руската Федерация и по специално на условията в затворите и следствените арести и масовите практики на изтезания там. В съдебното заседание адвокатите представиха доклади на правозащитни организации. Изложиха тезата, че дадените гаранции от Руската Федерация, че мъжът няма да бъде подлаган на жестоко и унизително отношение не са достатъчно убедителни.

В предоставената му последна дума, руснакът помоли съда да не бъде ектрадиран, тъй като обвиненията срещу него са изфабрикувани поради политическата му дейност и активната му гражданска позиция.

Окръжен съд – Бургас отхвърли искането за екстрадиция. Съдът счете, че твърдението на руския гражданин, че е жертва на политическо преследване в Русия, не е подкрепено от убедителни доказателства. В производството по екстрадиция обаче, съдът следва да прецени дали ако лицето бъде предадено на искащата държава, то няма да бъде изложено на отношение, противоречащо на ЕСПЧ. Европейския съд по правата на човека е констатирал съществуването на системни и общи недостатъци в условията на лишаване от свобода в следствените арести в Руската Федерация. Окръжен съд – Бургас постави под съмнение дадените от руската страна гаранции, че мъжът няма да бъде подлаган на измъчване, жестоко, нечовешко, унижаващо достойнството третиране или наказание. Видно от доклада на БХК, изготвен за нуждите на настоящето дело, изтезанията и малтретирането на лишени от свобода в Русия е системен проблем. ЕСПЧ многократно е имал повод да констатира тежки нарушения на правата на човека, включително случаи на изтезание и друго нечовешко отношение към лишените от свобода в Руската Федерация. Видно от доклада на БХК, системата на задържане и на лишаване от свобода в Русия е напълно затворена и не подлежи на никакъв външен контрол и извършителите на подобни деяния често остават ненаказани. Окръжен съд – Бургас счете, че съществуват сериозни основания за предположение, че исканото лице може да бъде подложено в Руската Федерация на насилие, изтезания или жестоко, нечовешко и унизително отношение в нарушение на чл. 3 от ЕКПЧ и не са гарантирани правата му съгласно изискванията на международното право, като същевременно липсва какъвто и да било ефективен механизъм за контрол по спазване на дадените от руската страна гаранции, че това няма да се случи.

Решението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в 7-дневен срок пред Апелативен съд – Бургас.

Припомняме, че с Определение от 27.05.2022 г., Окръжен съд – Бургас е наложил на обвиняемия временна мярка „Домашен арест“ за срок до 40 дни, която да се изпълнява по постоянния адрес на лицето - с. Равда. Съдът е наложил спрямо исканото лице и мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане пределите на Република България“.

В днешното заседание Окръжен съд – Бургас отмени наложената мярка.


По публикацията работи: Калина Енчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наложиха най-тежката мярка на трима за кражба за над 100 000 лв

Мярка за неотклонение „задържане под стража“ наложи Районния съд в Бургас на мъж и две жени от Троян и Плевен. Те са обвинени в кражба на метален сейф, съдържащ сумите от 75 000 лева, 15 000 евро и три златни монети. Случаят е от  29 юни. Обвиняемите са пристигнали от родните си места с автомобил. С него са се върнали в обратната посока след..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Софиянец се самопростреля във вилна зона "Маджестик"

Откриха мъртъв 39 –годишен софиянец във вилна зона „Маджестик“, която се намира между Сарафово и Поморие, съобщиха от пресцентъра на бургаската полиция.  Мъжът се е самопрострелял със законно притежаван от него пистолет.  Вилата е била наета от него и приятелката му за почивка, но след скарване между двамата тя се е прибрала обратно в София. От..

публикувано на 14.07.24 в 16:57

Трима души са задържани с над 800 гр. марихуана в Свети Влас

Трима разпространители на наркотици са били задържани по време на специализирана операция на територията на Свети Влас, съобщават от пресцентъра на МВР. Тя е била реализирана от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ на 12 юли. При проведените действия са извършени лични обиски, огледи и претърсвания на автомобили и..

публикувано на 14.07.24 в 12:26

Полицаи иззеха над 20 000 флакона с райски газ по Южното Черноморие

Над 20 000 флакона с  райски газ, продавани на различни места по Южното Черноморие, са открити и иззети при масираните полицейски операции, проведени в последните дни от служители от отдели “Икономическа” и “Криминална полиция” към ОДМВР - Бургас.  Установени са общо 19 лица, продаващи балони с райски газ, на които са съставени предупредителни..

публикувано на 14.07.24 в 09:26
Христо Узунов - гл.експерт Дирекция

Христо Узунов: Над 150 нарушения за половин месец констатираха данъчни инспектори

Над 150 са нарушенията на данъчното и осигурително законодателство по Черноморието. Това констатираха данъчни инспектори при проверки, само две седмици след началото на лятната контролна кампания на Националната агенция за приходите. Извършени са над 800 проверки, половината от тях са по Южното Черноморие. Проверени са търговски обекти, питейни..

публикувано на 13.07.24 в 16:32
Пожарникар от екипа, изпратен да угаси пожара в парк

Пожар пламна в парк "Росенец" до Бургас

Пожар избухна в широколистна гора в парк "Росенец" до Бургас.  На място бе изпратен един противопожарен автомобил с екип от огнеборци.  Огънят е обхванал малка площ. В парка се намира лятната резиденция на почетния председател на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган, където днес отиде съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров. Той напусна..

публикувано на 13.07.24 в 15:08

АПИ ограничава движението на камиони над 20 тона в 6 области

Агенция "Пътна инфраструктура" ограничава движението на камиони с тегло над 20 тона в шест области утре (14 юли) между 13 и 21 ч, съобщи пресцентърът ѝ. Причината е очакваното горещо време с температури над 35 градуса на сянка . Целта е да се намали рискът от деформации на пътната настилка и да се опази животът и здравето на пътуващите. Областите са..

публикувано на 13.07.24 в 12:20