Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР Бургас награди участници в "Приказни истории"

| обновено на 15.09.22 в 16:31

БНР Бургас представи официално шестото издание на своя сборник с разкази „Приказни истории“. По традиция това стана на първия учебен ден. 

60 приказни истории са част от последната ни книжка, която събира разкази, родени от чистото детско въображение. Така превръщаме малките творци в издадени автори при това в истинска книга.


Децата са между 6 и 18-годишна възраст уточни рекламният мениджър на БНР Бургас Мариана Рачева:

"Много се радваме, че конкурсът ни се разраства все повече. За първа година имаме участници от българското училище в Париж, Франция. Благодарим на децата, които ни изпратиха своите истории, придружени от великолепни илюстрации."

Над сто са децата, които са изпратили до радиото своите приказни истории, уточнява Рачева.

Екипът на БНР Бургас се срещна с част от младите автори и лично им връчи грамотите. 


Венелина Стоева е преподавател по български език и литература в Основно училище „Елин Пелин“Именно от там са едни от най-многобройните участници в литературния ни конкурс. 

"Детската фантазия е много богата и необятна. Ние им задаваме параметрите, а тяхната фантазия е достатъчно креативна, достатъчно богата, за да създадат тези интересни истории."


Въображението е ключов при писането на приказки и при седмокласничката Ванеса Василева.

"Когато седна да пиша, се чувствам спокойна, а не защото трябва. Много съм развълнувана, че историята ми е част от книжката."

Оказва се, че за да напишеш хубава приказка не е нужно да имаш само добра история, разкрива преподавателят Ивелина Йорданова.

"Има деца, които си пишат, но когато имаш елементите и схемата за написването, малко по малко започват да се вдъхновяват. Тук ми трябва един помощник, вълшебник, там - един злодей. Това го учат в пети-шести клас. Но трябва да четат много, защото колкото повече прочетени приказки имат, толкова повече им се разгръща въображението."

Тя е категорична, че литературният конкурс на БНР Бургас е много ценен. 

"За да развива въображението още повече. То само си стои в главата, но трябва да излезе наяве. Иначе как някой друг ще се докосне до него?"


Екип на БНР Бургас посети и ОУ" Антон Страшимиров". То също е сред учебните заведения активно участващи в конкурса на обществената медия. Приветствие за първия учебен ден към тях направи Марияна Рачева.


Едно от децата, които днес получиха грамота за разказа си, е Йоана Йорданова. 
В момента детето е втори клас, мечтата й е да стане писателка. Затова решава да участва в конкурса,сега се радва, че е отличена. Йони обича да чете и харесва  Пипи Дългото чорапче, защото е смешна и забавна, сподели тя за БНР Бургас.

Преподавател на Йоана е Петя Сулева, която ни разказа, че децата обичат да участват в различни конкурси и да се изявяват.Лесно се работи, когато има желание:
"В момента децата не искат да четат, четат, ако родителите го правят. Има много грижовни родители, които правят това у дома.Ние в училище се опитваме да продължим това, което е започнато вкъщи. Можем да запалим някого по четенето с различни наши хитринки, което се опитваме да правим. Надявам се да сме запалили огънчето и да открият магията на четенето, да разберат, че е едно хубаво бягство."

Недялка Карастамова е преподавател, който за пореден път участва в " Приказни истории".  Този път тя опитва с първокласници, които пишат колективен разказ, който се опира на сюжета на вълшебната приказка.За целта децата са били разпределени на групи и всеки е давал идеи какво да се случи в хода на историята:

"Със сигурност пак ще участваме, този път ще стимулирам децата да участват индивидуално. Началото е положено."

122 -ма са първокласниците, 937 са учениците общо тази година, каза директорът Дияна Петкова. Добрите резултати, които постига учебното заведение се дължат на работата на учителите и съдействието на родителите, подчерта тя и пожела:

"Да бъде здрава, спокойна и успешна година за всички".


От днес стартираме събирането на детски разкази за седмото ни издание. Ако сте между 6 и 18 години, и вие можете да сте част от следващата ни книжка „Приказни истории с БНР Бургас“. Очакваме ви! 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

От детска градина "Златното ключе", БНР Бургас стартира Маратон на четенето

БНР Бургас започна маратон на четенето сред детските градини и училищата в града. Екипът на обществената медия чете на малчуганите едни от най-интересните сюжети от книжката „Приказни истории с БНР Бургас“ . Нашето издание, в което разказите са създадени от деца за деца.  Днес посетихме Детска градина „Златното ключе“.  Възпитаниците му..

публикувано на 09.04.24 в 17:17

БНР-Бургас събира приказни детски истории за осми път

За осми път БНР-Бургас провокира детското въображение и интерес към четенето на книги и създаването на истории! В Международния ден на детската книга напомняме на деца и родители, че проектът на обществената медия „Приказни истории с БНР Бургас“ е отворен и може да изпращате вашите авторски сюжети.  В конкурса могат да участват деца на възраст от 5 до 18..

обновено на 02.04.24 в 13:45
Водещите Алексей Ледов и Атанасия Петрова

Художничката Емилия Николова пред "Детско царство"

Художничка Емилия Николова гостува в седмичното издание на предаването „Детско царство“. Пред водещите Алексей Ледов и Атанасия Петрова тя разказа за увлечението си по изобразителното изкуство: „Рисувам от малка. Това увлечение към създаването на някакви пространствени образи като че ли на човек му е дадено с неговото създаване. То иска да..

публикувано на 31.03.24 в 09:00

Народната певица Златка Ставрева пред "Детско царство"

Народната певица Златка Ставрева бе специален гост в предаването "Детско царство" на 10 март. Пред водещите Надя, Григор и Атанасия Петрова тя разказа за първите си стъпки в народното пеене и фолклорната традиция, която предава на младите. Певицата сподели: "Духът на легендарна Странджа, който нося вече толкова години, е силата на моето ежедневие,..

обновено на 10.03.24 в 16:39

Роза Боянова: Фотев говореше малко, но ронеше бисери

С кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ БНР-Бургас отбелязва  90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев. Община Бургас и БНР-Бургас обявиха събитията, посветени на поета Христо Фотев Съвместно с Община Бургас медията ни  подготвя биографична експозиция, посветена на житейския и творчески път..

обновено на 06.03.24 в 10:38

БНР-Бургас подготвя изложба за Христо Фотев пред НХК

БНР-Бургас ще отбележи 90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев с кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ Съвместно с Община Бургас обществената медия подготвя биографична експозиция, посветена на житейския и творчески път на Христо Фотев-роден на Благовещение, отдаден на словото, морето и своя Бургас. Ръкописи,..

публикувано на 23.02.24 в 15:22

Отбелязваме Световния ден на радиото

Отбелязваме Световния ден на радиото. Инициативата е на ЮНЕСКО. Тази година честването ще се проведе за 13-и пореден път, и е под наслов: "Радиото: един век информира, забавлява и образова".  Бургазлия реставрира радио апарати от Втората световна война В епохата на бурно технологично развитие, радиото остава медията, на която се доверяват..

публикувано на 13.02.24 в 10:43