Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лишени от свобода помагат за отстраняване на щетите от урагана в Бургас

След бурята: Над 120 коли с щети, унищожени лозови и овощни масиви, над 300 сигнала за паднали дървета и клони (ОБНОВЕНА)

След община Поморие и община Бургас обяви бедствено положение

| обновено на 18.09.22 в 17:11
Снимка: Даниела Костадинова

След община Поморие и община Бургас обяви бедствено положение. Мощната буря преминала през 2-те общини вчера нанесе сериозни щети. 

В Бургас е възстановено електрозахранването в комплекс „Меден рудник“.  В Бургас министърът на енергетиката Росен Христов:

„За съжаление големите поражения са по 110 киловолтова мрежа. Предварителната оценка на щетите е, че ще отнеме около 2 месеца за възстановяваве. Изискал съм още утре да ми представят графика, да обсъдим всичко на Кризисния щаб за да намерим вариант по-бързо да бъде отремонтирана тази високоволтова мрежа. “

Лозовите масиви край Поморие са напълно унищожени. Слушаме Киряк Ралев, който е сред потърпевшите лозари:

„Има цели парцели, които са унищожени, съборени са коловете, всичко е паднало долу на земята. Има парцели, които са ударени и от градушката по чепките, по гроздето. Ще подадем заявление за подпомагане от държавата, а за целта ще създадем и работна група, която парцел по парцел ще описва щетите.“

Земеделските стопани, пострадали от лошата метеорологична обстановка в района на Бургас, могат да подават заявления за подпомагане и огледи от днес – 18 септември 2022 г., съобщи земеделското министерство. Документите ще се приемат в Общинските служби „Земеделие“ по местонахождение на имотите. Подкрепата ще бъде отпускана на база констативни протоколи, а изплащането на средствата ще се извърши в най-кратки срокове.

Обръщаме внимание, че заявления могат да се подават в рамките на 10 дни от настъпване на събитието. Огледът на засегната площ се извършва, когато условията позволяват да се направи оценка на щетите.

Земеделските производители ще бъдат подпомогнати чрез държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, приравнени на природно бедствие.


Лишени от свобода, изтърпяващи наказанията си в Затворническото общежитие от открит тип "Житарево", се включиха в отстраняването на щетите от урагана в областния център.

Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова и кметът на града Димитър Николов са поискали съдействие от началника на затвора в Бургас Янчо Желев тази сутрин. Групата е сформирана своевременно, по преценка на затворническата администрация и след съгласие на 9-има лишени от свобода.

При необходимост има готовност за включване в дейностите по разчистване и на лишени от свобода от Затворническото общежитие "Строител", заявиха от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".


Над 120 са ударените от паднали дървета автомобили в областния център. 

Над 300 сигнала за изкоренени дървета и прекършени клони са постъпили в община Бургас. 1000 декара лозови масиви са опустошени. Без ток все още са части от комплекс "Меден рудник" и в Поморие - село Лъка и квартал "Каменар". Няма тежко пострадали и бедстващи хора. Остава в сила и частичното бедствено положение в община Поморие.



В Бургас бурята нанесе много щети по сгради. Липсват дрехи от терасите, изтръгнати са комарници, има паднали комини, а на саниран блок в комплекс "Славейков" ураганният вятър е отнесъл част от изолацията.

Всички дежурни екипи на Регионалната служба за пожарна безопасност и защита на населението работят по отстраняването на паднали дървета, каза комисар Николай Николаев:

"В момента на територията на община Бургас има седем екипа, които обслужват произшествия, свързани с паднали дървета върху автомобили. Имаме такъв екип и в Поморие".

Работи се по възстановяването на електрозахранването в бургаския комплекс "Меден Рудник" и селата Лъка и Каменар, заяви говорителят на електроразпределителното дружество Петър Костадинов:

"Хубавото е, че  град Поморие вчера около 2.00 часа сутринта колегите успяха да го захранят. Работили сме до късните часове. За Лъка и Каменар, в момента чакам информация да ни кажат какво е положението там. В Сарафово успяхме да възстановим захранване. Имаме една част от "Меден рудник", по която днес ще работим. Проблемът е вътрешна мрежа в самия квартал, така, че лесно ще го оправим днеска".

За ситуацията в Поморие заместник-кметът Кунчо Гайдов заяви: "Все още е затруднено движението по главните пътища и подходите към Поморие. Има нападали още много клони, листа и части от дървета. В момента се работи на територията най-вече на град Поморие. Там са най-многото щети по инфраструктурата. Има също нападали дървета, изпотрошени коли, огради, улици, канали задръстени".

Над 1000 декара лозови масиви са унищожени край Поморие. Обобщава областният управител на Бургас Мария Нейкова. Ситуацията е много тежка, подчерта тя:

"Успоредно с това там, където гроздето не е обрано, също е поразено, което според хората за милион и половина са щетите към този момент".



По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последен етап от ремонта на пътя Минерални бани–Банево–Изворище

Започват строителните дейности по последния етап от реконструкцията на общинския път Минерални бани–Банево–Изворище, в участъка от км 9+480 до км 10+180. За целта се въвежда временна организация за преминаването на МПС от днес, 14 август, до 16.09.2024 г., като поетапно ще се затваря едната лента за движение, съобщи Общината. Дейностите се извършват..

публикувано на 14.08.24 в 15:54
снимката е илюстративна

Отвориха пътя Бургас-Средец (обновена)

Заради двоен пожар пътят Бургас-Средец беше затворен и в двете посока. Към 15:30 часа от полицията информират, че движението и в двете посоки е възстановено.  Единият пожар е между с. Черни връх и кариерата, а другият е между Константиново и кариерата. Там има голямо задимяване, което намалява видимостта, съобщиха от ОД на МВР. В гасенето на огъня..

обновено на 14.08.24 в 15:36

Ръст на новопостроените жилищни сгради в област Сливен

Въведените в експлоатация новопостроените жилищни сгради в област Сливен през второто тримесечие на 2024 година се увеличават 4,2%, съобщават от Националния статистически институт. Преобладаващата част от всички новопостроени жилища през второто тримесечие на 2024 г. са двустайни и тристайни.  Спрямо предходното тримесечие броят на въведените в..

публикувано на 14.08.24 в 14:28
снимката е илюстративна

В 25 населени места в Ямболска област са на воден режим

В 25 населени места в Ямболска област е въведен режим на водата. Липсата на достатъчно валежи през последните години и амортизираната до крайност водопроводна мрежа са основните причини за налагането на ограниченията. Трайното засушаване засегна освен равнинните и полупланинските райони на областта. В община Болярово жителите на село Камен връх..

публикувано на 14.08.24 в 14:14

Общинските съветници в Царево разрешиха изграждане на сграда за съд и прокуратура

С две питания от общински съветници в Царево – за моста в квартал „Василик“ и проблема с битовите отпадъци в общината започна днешната сесия на местния парламент. Дебати имаше и за фирми, пострадали от наводненията на 5 септември миналата година, които ще получат помощи от дарения.  Общинските съветници разрешиха Община Царево  да придобие..

публикувано на 14.08.24 в 13:30

Птицевъди искат да се забрани вносът на украински яйца

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дена и заплашват с протести, ако това не се случи. Според Даниел Божанков, председател на браншовата организация, украинските яйца, които влизат на..

публикувано на 14.08.24 в 11:22

В община Тунджа ще бъде разкрит център за непридружени деца бежанци

В село Овчи кладенец,община Тунджа, област Ямбол, предстои да бъде разкрит център за непридружени деца бежанци. Той ще се намира в базата на бивш дом за деца, лишени от родителска грижа. Изграждането на центъра и предоставянето на комплексни услуги за децата бежанци ще се реализира по проект на Държавната агенция за бежанците в партньорство с Община..

публикувано на 14.08.24 в 10:11