Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава борбата с щетите от урагана в Поморие /СНИМКИ/



Продължава борбата с нанесените от бурята щети в Поморие. Градът бавно се възстановява след урагана. Силният вятър със скорост над 100 км. в час повали десетки дървета, огради и електрически стълбове, отнесени са покриви на заведения. Там от вчера е обявено частично бедствено положение. 

Повече чуйте в звуковия файл


Мощната буря оставя след себе си счупени и обърнати плавателни съдове. Днес рибари поправят и укрепват лодки на кея в Поморие. Морският вълк Николай Тодоров успява да се спаси по чудо.

„Бяхме за риба на моряшкия вълнолом и нямаше време да се изнесем. Аз, жена ми и детето влязохме в колата. Вятърът бе над 120 км в час, макар че за мен беше над 150 км в час, защото надига на три-четири пъти колата ни, с трима човека вътре, а тя тежи тон и половина“


Ураганният вятър запраща покрива на крайбрежното заведение на Стоян Джисов на метри от постройката.

„Стана за 30 секунди. Бях вътре и в един момент се оголи отгоре, покрива ми изчезна. После вече го видях, там до морето е половината, тук е другата половина. Уплаших се, влязох тук долу, където е стабилно“


Бурята заварва дългогодишният спасител на централния плаж Валентин Ненков на работното му място.

„На 3-ти пост. Мина с градушка, 15 минути. Държахме се за поста, не можехме да слезем. Постът се клатеше, ама благодарение на това, че сме ги вкопали, не ни събори. Ако бяхме дошли насам, тези ламарини сигурно щяха да ни отрежат главите. Те летяха във въздуха“


В града продължава разчистването на паднали дървета, билбордове, указателни табели, ел. стълбове, огради, пейки. Най-критичните точки са по улиците „Крайбрежна“, „Проф. Стоянов“ и „Княз Борис“, бул. Яворов, пл. „Св.Св. Кирил и Методий“.

В село Лъка ел. захранването е възстановено към 15 часа днес. „Единствено тази вечер няма да имаме улично осветление, но се работи и утре мисля, че това също ще е факт“, каза кметският наместник Жасмина Димитрова.


Другото проблемно населено място - кв. Каменар също вече има ток. Административният му директор Петко Петков посочи, че електричеството е възстановено около обяд, но е на една фаза и много слабо. „Екипите работят. Имаме засегнати дворове и лозови насаждения“, каза още Петков.  

Ако няма нови събития, частичното бедствено положение в Поморие ще бъде отменено утре.





Снимки: Нина Рангелова 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

1030 лева е средната пенсия за стаж и възраст през юли

1030 лева достигна средната пенсия за осигурителен стаж и възраст през месец юли тази година, отчете Националният осигурителен институт. Нарастването е с 13,6 процента спрямо година по рано. Преди осъвременяването на пенсиите от първи юли средният размер на тази за стаж и възраст през юни е 910 лева.  Така ефектът от увеличението на пенсиите,..

публикувано на 25.08.24 в 10:45

Църногоровският панаир се провежда край Малко Търново

Летните културни празници в Малко Търново продължават и днес. Акцент в програмата е Църногоровския панаир, който се провежда в местността Черногорово. Тя се намира около 4 км югоизточно от Малко Търново, около Църногоровската река. Това е една от най-красивите местности в района, любимо място за отдих на малкотърновци и гостите на града. От 1990..

публикувано на 25.08.24 в 09:00

Опасно горещо време в по-голямата част от страната

Предупреждение за горещини и днес. В сила е "жълт" код в 18 области, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е за  Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол.  На места в тези области..

публикувано на 25.08.24 в 08:31

Благотворително пешеходно шествие в памет на Атанас Градев и Йордан Илиев

Благотворително събитие се организира в памет на полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев.  Днес, в неделя от 10.30 ч. ще се проведе пешеходно шествие, с което да се почете паметта на двамата, загубили  живота си преди 2 години.  Организатори на събитието са ОД на МВР Бургас и Фондация „Емил Шарков“, като целта на паметното пешеходно шествие..

обновено на 25.08.24 в 07:40

Над 100 изпълнители участват в концерта, посветен на Украйна в Бургас

Украинската диаспора в Бургас, Почетното консулство на Украйна в Бургас, с подкрепата на Община Бургас и Международен младежки културен център отбелязват днес Деня на независимостта на Украйна с голям концерт. В него ще участват над 100 изпълнители от украинската общност. Събитието ще започне в 17:30 часа пред Международния младежки културен център...

публикувано на 24.08.24 в 15:40

Овладян е пожарът между ямболските села Крайново и Голям Дервент

Овладян е пожарът между ямболските села Крайново и Голям Дервент. Днес дейностите по неговото локализиране ще продължат, на място са 11 противопожарни екипа и горски служители.  Пожарът пламна в четвъртък следобед в гориста, труднодостъпна местност, засегнати са около 1000 декара, тепърва ще се изясняват причините за възникването на пожара.

публикувано на 24.08.24 в 07:56

Евтим Милошев: 245 млн. компенсация за бизнеса заради скъпия ток

245 млн. лева са осигурени за компенсация на бизнеса за по-високите с 40 на 100 сметки за ток от месец юли до края на годината. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев след среща с хотелиери и ресторантьори в к.к. “Слънчев бряг“. Очаква се изплащането на средствата да започне след 2 месеца, когато страната ни ще получи поисканата..

публикувано на 23.08.24 в 16:29