Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Стралджа планира още обществени сгради да се отопляват с минерална вода

Седма поредна година учебните заведения в Стралджа ще се отопляват с вода от местен минерален извор. От Общината планират в проекта да бъдат включени и важни обществени сгради, защото по този начин отоплението излиза евтино.

Шест сгради, от които две училища и две детски градини, както и пенсионерският клуб в Стралджа, се отопляват с минерална вода. Температурата на водата при изворите е около 78 градуса и се нуждае от леко подгряване, за да се поддържа отопление в стаите, посочи кметът Атанас Киров:

"По отношение на сметките за тока не е нужно да казвам, че не плащаме нищо. Сметката е 5000 лева на година за помпите, които теглят водата от находището, което се намира на полето извън Стралджа".

От Общината са готови да кандидатстват по различни програми, за да бъдат включени още сгради към отоплението с минерална вода: "Дори да няма финансиране на такива проекти, все пак ние имаме средства. Няма да струва много пари да го направим, защото икономията, която ще направим, ще си заслужава, отколкото да чакаме отнякъде да се появи програма".

Идеята е към отопляваните сгради да бъде включена и тази на Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Сметките за ток за нейното отопление в началото на годината скочиха тройно и от ръководството дори обмисляха затварянето на центъра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинските съветници приеха важно решение за новото училище в „Крайморие“

Общинските съветници подкрепиха следващата стъпка за изграждане на ново училище в кв. „Крайморие“. То  ще е филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ и ще се намира на метри от морето. Това е възможно след като съветниците одобриха споразумението с ПК “Наркооп” да освободят част от съседния терен.  "Очаква се през лятото да се ползва от..

публикувано на 23.04.24 в 15:50

В Световния ден на книгата завършва "Маратонът на четенето" с БНР-Бургас (ВИДЕО)

На Световния ден на книгата и авторското право приключва „Маратонът на четенето“ на БНР-Бургас. В продължение на месец в училища и детски градини в Бургас представихме конкурса „Приказни истории с БНР-Бургас“, чието 8-о издание е в ход. Стотици истории, написани от деца за деца, събират седемте издания на сборника "Приказни истории с..

публикувано на 23.04.24 в 08:01

Бургаски ученици представиха в София проект за фотоволтаична централа

Деветокласниците Стилян Памуков и Владимир Иванов представиха свой проект на първия професионален форум за кариерно развитие в бранша, който се състоя в София.  Учениците представиха два инженерни макета, с помощта на които се илюстрира окачествяването на фотоволтаични панели и се изгражда, настройва, и оптимизира фотоволтаична електроцентрала...

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Обновиха по проект дворовете на две детски градини в Бургас и М. Търново

Обновяване на дворните пространства и площадките на ДГ „Делфин“ в Бургас и на ДГ „Юрий Гагарин“ в Малко Търново, създаване на стационарен и мобилни хъбове, закупуване на два нови микробуса, обучения на здравни и образователни медиатори, са част от извършените дейности по проект „Заедно днес, заедно утре – местните общности в подкрепа на подобрено..

публикувано на 22.04.24 в 15:53

"Кариерно изложение 8.0 - с поглед в бъдещето"

Ученици от 11 клас на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ) представиха свои проекти, в областта на високите технологии, по време на кариерен форум в Бургас. Той се проведе за втора поредна година по инициатива на Стопанския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и неговия филиал в морския..

обновено на 22.04.24 в 10:42

Обявяват победителите от Олимпиадата по лингвистика

Днес ще станат ясни имената на победителите в Националния кръг на олимпиадата по лингвистика, който се провежда в Бургас. В него се включиха 120 ученици от VIII до XII клас от цялата страна. Днес се проведе отборното състезание, като отбори от по 3-ма или 4-ма души работят съвместно върху една тема. Времето за работа е до 3 часа...

публикувано на 21.04.24 в 11:39

Над 230 млн. лева се отпускат за 22 образователни програми

Двадесет и две национални програми с общ бюджет от 230 963 400 лв. за развитие на образованието одобри правителството. Две от тях са нови - „Безопасност на движението по пътищата“ и „Без агресия за сигурна образователна среда“ . Първата е на стойност 4 300 000 лв. и има за цел формиране и развитие на компетентността за отговорно поведение на..

публикувано на 20.04.24 в 08:47