Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Община Стралджа планира още обществени сгради да се отопляват с минерална вода

Седма поредна година учебните заведения в Стралджа ще се отопляват с вода от местен минерален извор. От Общината планират в проекта да бъдат включени и важни обществени сгради, защото по този начин отоплението излиза евтино.

Шест сгради, от които две училища и две детски градини, както и пенсионерският клуб в Стралджа, се отопляват с минерална вода. Температурата на водата при изворите е около 78 градуса и се нуждае от леко подгряване, за да се поддържа отопление в стаите, посочи кметът Атанас Киров:

"По отношение на сметките за тока не е нужно да казвам, че не плащаме нищо. Сметката е 5000 лева на година за помпите, които теглят водата от находището, което се намира на полето извън Стралджа".

От Общината са готови да кандидатстват по различни програми, за да бъдат включени още сгради към отоплението с минерална вода: "Дори да няма финансиране на такива проекти, все пак ние имаме средства. Няма да струва много пари да го направим, защото икономията, която ще направим, ще си заслужава, отколкото да чакаме отнякъде да се появи програма".

Идеята е към отопляваните сгради да бъде включена и тази на Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Сметките за ток за нейното отопление в началото на годината скочиха тройно и от ръководството дори обмисляха затварянето на центъра.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас се включва днес в Европейската Нощ на учените

С няколко инициативи Бургас се включва в Европейската Нощ на учените днес. Програмата включва срещи и лекции с преподаватели в университет "Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас, поясни заместник -ректорът проф. Д-р Инж. Сотир Сотиров.  Какво означава киберсигурност и как да се държим в социалните мрежи и онлайн пространството са сред темите,..

обновено на 30.09.22 в 08:47

Откриха новия корпус в бургаското училище „Св. св. Кирил и Методий“

Бургаското училище „Св. св. Кирил и Методий“ вече разполага с нов учебен корпус с физкултурен салон. Новата придобивка беше официално открита днес. Тя ще се ползва от над 1150 ученици, които се обучават в момента в най-старото бургаско училище. Новата сграда е изградена изцяло с общински пари, като инвестицията е за близо милион и..

публикувано на 29.09.22 в 12:53

Бургаско хоро днес в НБУ "Михаил Лъкатник"

Началното базово училище "Михаил Лъкатник" в Бургас организира поредица от еко инициативи под надслов "България бъди активна" (BG BE ACTIV). Сред акцентите са маратони, надиграване с народни танци, стрийбол и др.  Днес  в двора на централната сграда стартира инициативата " Най-дългото бургаско хоро ". Точно в  9,40 там ще се съберат както ученици и..

обновено на 29.09.22 в 09:10

Еврокомисарят Мария Габриел даде старт на инициативата "Пирати на пластмаса" в Бургас

Мария Габриел, комисар на ЕС по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, посети БСУ и даде старт за България на европеизацията на инициативата за гражданска наука (citizen science) „Пирати на пластмаса – напред в Европа!".  В проекта участват БСУ и ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията"...

публикувано на 23.09.22 в 18:13

Откриха STEM център за космически изследвания в ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“

Обучителен STEM център за космически изследвания откриха днес в ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ в Бургас. Създаването на иновативния център е по националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“.  На събитието  присъства българският еврокомисар Мария Габриел, кметът на Бургас Димитър Николов, началникът на РУО – Бургас..

публикувано на 23.09.22 в 14:49

Нов клуб по фотография ще обучава ученици от Бургас

Нов клуб по фотография в ЦПЛР Бургас събира ученици, които проявяват интерес към снимането. Лекционните часове ще бъдат разделени на теория и практика, а обучението ще е основано на иновативни и интерактивни методи. В рамките на курса фотографията ще се разглежда като част от изобразителното изкуство, ще се премине през основните моменти от историята..

публикувано на 23.09.22 в 12:24

Обучителен STEM център за космически изследвания ще бъде открит в ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ в Бургас

Обучителен STEM център за космически изследвания открива днес от 11.30 часа ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ в Бургас. На събитието ще присъства и българският еврокомисар Мария Габриел. Пред еврокомисаря и кмета  Димитър Николов децата ще представят своите досегашни проекти в областта на STEM -наука, технологии, инженеринг и математика,..

публикувано на 23.09.22 в 08:44