Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Бургас започна Седмица за скрининг на риска от туберкулоза (ОБНОВЕНА)

Рязко е спаднала заболеваемостта в Бургаска област, като през последната година новорегистрираните пациенти са 32

| обновено на 19.09.22 в 15:34
Снимка: АрхивЗаболеваемостта в Бургаска област от туберкулоза рязко е спаднала през последните години, като от  220  през 2000-та година,  за последната и то в условията на пандемия новорегистрираните пациенти са 32. Това се дължи най-вече и на профилактиката, която провежда ежегодно Белодробната болница. От днес там започна и Седмицата на отворени врати за скрининг на риска от туберкулоза, в дните от 19 до 23 септември. 

И тази година Белодробната болница организира дни на отворените врати за скрининг на риска от туберкулоза, като консултациите и прегледите ще се провеждат ежедневно от 10:00 часа  до 16:00 часа, каза д-р Евелина Трошанова, управител на лечебното заведение:

„Набляга се и на тези съпътстващи заболявания, които утежняват както лечението така и протичането на туберкулозата, като имунокомпрометирани болни, които имат друго общо заболяване, което нарушава техния имунитет, също диабетици и хора с бъбречни заболявания.

Започваме прегледите от днес. Правим също и манту, проба на ръката, която да ни даде отговор дали пациентът има защита или е рисков. Ако няма защита се взимат и съответните мерки с профилактично даване на медикаменти ако е необходимо.

Ковид-19 е заболяване, което през последните  2 години и половина промени няколко пъти своя облик, благодарение и на имунизацията, която си направиха хората.

В отделението има разкрити 15 легла, а към момента имаме шестима ковид болни, те са в отделение, което е специализирано, където влизат само определени медицински лица.

При първата вълна на заболяването коронавирусът направи много поражения на белите дробове и хората развиха фиброза. Сега толкова много фиброза не виждаме. Обикновено тези, които си правят тестовете и стоят вкъщи позитивни, а по телефона ги лекува лекар, без да е направил необходимите изследвания, защото докторът е доктор, когато се види с пациентите, а не това да става дистанционно. После при нас идват такива пациенти след 15-ия ден от ковид със задух, както и с обща отпадналост, нежелание за работа. За щастие техните снимки не показват сериозни изменения, за разлика от първата вълна на заболяването.

Туберкулозата няма общо с ковид-19, това че има малък брой новорегистрирани през последата година го доказва. Моето лично мнение е, че туберкулозата е едно хронично заболяване, започнало е още от най-дълбока древност и ще продължи и в бъдеще, защото тази специфична туберкулозна бактерия е устойчива на всички въздействия на околната среда. През последните 15 години в България беше стартирала Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата. Като пример мога да Ви кажа, че през 2000-та година в Бургаска област е имало 200-220 новорегистрирани пациенти. През 2007 година те са 190. Миналата година са 36. 

Именно ограничаването в движението и комуникацията заради пандемията помогна и в ограничаване на заболяването, като за една година новорегистрираните с туберкулоза са 32-ма пациентите“, допълни д-р Евелина Трошанова. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

47 са новите случаи на ковид в бургаска област

47 са новите случаи на ковид в бургаска област, в сливенска са 26, а в ямболска 10. 752 са те в страната, показват данните на Единния информационен портал. Това са 15.5% от направените 4 856 теста за изминалото денонощие. 569 души са в болница, като 43-ма от тях са в интензивно отделение. 3 души са починали заради усложнения. Поставени са 2..

публикувано на 30.09.22 в 09:30

Работещите в ЦСПМ искат реално увеличение на заплатите, а не бонуси

Не ни устройват парите, които правителството отпусна за Центровете за спешна медицинска помощ в страната, каза председателят на бургаската  структура на КНСБ  Климентин Милчев. Това е бонус,  а не увеличение на заплатите, подчерта той: "След първи януари ще ги спрат, това нещо се дават един вид да ни замажат очите.Лошото е, че молбите за напускане..

публикувано на 30.09.22 в 08:16

Бургас ще се включи в отбелязването на Световния ден на сърцето

Бургас ще се включи в отбелязването на Световния ден на сърцето – 29 септември, с открита спортна тренировка на входа на Морска градина от 18.30 до 20.30 часа. Пак ще бъде позиционирана информационна шатра, на която ще бъдат раздавани на всички желаещи карти за спорт и информационни материали за превенция на сърдечно-съдовите заболявания. В събитието в..

публикувано на 28.09.22 в 10:47

Служители на Регионалната здравна инспекция в Бургас излязоха на протест

Близо 30 души от Регионалната здравна инспекция в Бургас се включиха в националния протест на служителите в системата. Протестиращите настояват за 30% увеличение на заплатите.  Национален протест на служителите в РЗИ Протестиращите служители на РЗИ в Бургас показаха фишове с нетно възнаграждение от 788лв. Те казаха, че задълженията им се..

публикувано на 26.09.22 в 14:11

Електронното здравеопазване - предизвикателство и пред фармацевтите

Дигитализацията в системата на здравеопазването е едно от предизвикателствата пред българските фармацевти. Това в Световния ден на фармацията заяви пред БНР-Бургас Любима Бургазлиева, председател на регионалния браншови съюз: "Свързани познания трябва да имат в областта на проверката на автентичността на лекарствените продукти-да може да..

публикувано на 25.09.22 в 09:39

С велообиколка КОЦ-Бургас събира средства за отделението по Онкохирургия

За трети пореден път КОЦ-Бургас организира благотоврително каране на велосипед. Инициативата Велотон е под егидата на актрисата Гергана Стоянова и цели събиране на средства за закупуване на апаратура за отделението по Онкохирургия.   "Ще се закупи апаратура, която ще позволи още след премахването на млечната жлеза да се постави имплант. Нещо..

публикувано на 24.09.22 в 09:10
Събитието се провежда под патронажа на актрисата Гергана Стоянова

Благотворителна велосипедна обиколка набира средства за онкоболни

"Покарай и помогни!“ е мотото на благотворителната инициатива на Комплексен онкологичен център - Бургас за събиране на средства, които ще се използват за закупуването на апаратура за лечение на онкоболни пациенти в Отделението по онкохирургия. Тя ще се проведе на 24 септември, събота. Инициативата е от серията „Спортувай с мисия с КОЦ - Бургас” и се..

публикувано на 23.09.22 в 13:12