Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С емоционална реч ректорът на НХА откри петата академична година на филиала в Бургас (ГАЛЕРИЯ)

5
Снимка: Лина Главинова



С празничен водосвет и тържествено връчване на студентските книжки на първокурсниците бе открита петата учебна година във Филиала на Националната художествена академия в Бургас.

Студентският химн даде началото на церемонията. Приветствената реч на ректора на НХА професор Георги Янков бе ярка и запомняща се:

„Посещавайте лекциите, изпълнявайте и проектирайте задачите си навреме, защото те се натрупват, накрая се събират, а знаете поговорката-„Петима Петка не чакат“. Възползвайте се от свободата и възможностите, които ви дава академията. Не я карайте пет за четири. В тълковния речник изразът е обяснен-бърза, претупана работа. В нумерологията числото 5 символизира човешките сетива. Пожелавам ви да ги отворите, за да усетите цялото удоволствие на живота! Спомняте си и филма „Петият елемент“ на великия френски режисьор Люк Бесон- четирите елемента-вода, земя, въздух и огън, са нищо без петия елемент-любовта. Затова ви пожелавам да обичате колкото можете повече, за да спасите света!“


От името на Областна управа приветствие към студентите и академичния състав на университета по изкуства отправи заместник-областният управител Пламен Янев.

Създаването на филиала на НХА в Бургас е едно от най-значимите събития през последните години. Той влезе с летящ старт в културния живот на града, подчерта заместник-кметът с ресор „култура“ Диана Саватева.

Сред гостите на церемонията бяха генералният консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел, почетният консул на Република Австрия в Бургас Радостина Иванова, председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова, зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева и  ректорът на БСУ проф. Милен Балтов.


Студентите също споделиха емоциите си от откриването на учебната година. Аксения Аврамова от Добрич е заместник-председател на студентския съвет във филиал Бургас, в 4 курс е на специалността „Плакат и визуална комуникация“: 

„Художественото образование е изключително важно. Според мен този вид образование трябва да не бъде концентрирано само в столицата. Филиалът в Бургас е прекрасно място, където това вече се случва. Изключително голям плюс е, че се намира на морето, защото за нас, художниците, то е един безкраен източник на вдъхновение и е изключително зареждащо.“

Времето мина неусетно, но с гордост можем да кажем, че натрупахме завидна биография. Наред с високото качество на образованието, ние успяхме да представим 107 изложби на града, заяви доцент Димо Колибаров, директор на филиала в Бургас, който обяви имената на първокурсниците.  


Първа студентската си книжка получи Анифе Мехмед. „Много съм развълнувана. Това ми беше мечта. От дете искам да стана дизайнер и съм много доволна, че направих първата стъпка“, сподели тя. Първокурсникът Алекс Аршак Холасян е избрал специалността „Книга, илюстрация, печатна графика“. В училище се е занимавал с програмиране и сега очаква да научи тънкостите на една интересна професия, а добрите отзиви за обучението, получил от приятелка. Ахинора Дичева от Сливен е завършила Националната художествена гимназия и за нея избора на НХА в Бургас е логичната следваща стъпка. 

Музикален поздрав за началото на учебната година изпълниха ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, а бъдещите художници и техните родители имаха възможност да разгледат в галерия „Ателие“ в „Магазия“ 1, ет. 2 изложбата на проф. Светозар Бенчев „Морски чудовища и…“ – живопис и обекти.


Филиалът на НХА бе създаден с Постановление № 16 от 5 февруари 2018 г. на Министерския съвет. В него се обучават студенти по специалностите „Живопис“, „Графика“, „Книга, илюстрация, печатна графика“, „Плакат и визуална комуникация“,„Мода“, магистърска програма „Арттерапия“. През 2021 г. беше разкрита нова магистърска програма „Културното наследство на Българското Черноморие“, създадена от катедра „Изкуствознание“ ексклузивно за филиала на НХА. Неин основен фокус е да представи и интерпретира културното наследство на региона с акцент върху развитието на културния туризъм. 

Повече чуйте в звуковите файлове. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Димо Колибаров с мастър клас и изложба в Китай

Бургазлията доц. Димо Колибаров, един от международно признатите  майстори на графични техники и у нас и в чужбина, ще проведе майсторски клас и ще представи самостоятелна изложба в Музей за графика и екслибрис в Китай. Престижната покана  за изява в 20-милионния Шъндьжън, Китай, където е и Меката на графичното изкуство, идва от екипа на галерията,..

публикувано на 22.07.24 в 14:31

Любо Киров с „Ново турне 2024“ в Бургас тази вечер

Любо Киров обяви „Ново турне 2024“ с концерти в страната. Тази вечер е в Летния театър на Бургас.  Както подсказва и името му „Ново турне 2024“ - то е изцяло ново преживяване за публиката. В момента Любо Киров работи и по албум, който се очаква да излезе през годината, а заедно с екипа си отново подготвя безкомпромисно музикално шоу.  Поредицата..

публикувано на 21.07.24 в 14:42

Мария Статулова ще е първият гост в нова иницитива на Международния филмов фестивал в Бургас

Над 40 заглавия събира програмата на Международния филмов фестивал Бургас тази година. Деветото издание се провежда в дните от 19 до 25 юли . Прожекциите са с вход свободен в Културния дом на НХК и на откритата сцена „Охлюва“. Фестивалният директор Емил Ованесов съобщи в студиото на БНР-Бургас: "Приготвили сме богата..

обновено на 21.07.24 в 12:07

Класически концерт с международно участие на "Флората" тази вечер

Тази вечер концерт, който ще се проведе в залата на Експозиционен център „Флора“ от 20 часа събира международна група музиканти: Павел Берман - цигулка (Швейцария), Галина Койчева - Мирчева - цигулка, Огнян Константинов - виола, Ромен Гариу - виолончело (Франция-Германия) и Даниела Дикова - пиано за изпълнение на пленителните Габриел Форе - клавирен..

публикувано на 21.07.24 в 11:50

Лятно кино „Яворов“ в Поморие предлага разнообразие от филми до 25 юли

Лятно кино „Яворов” в Поморие посреща зрители под богатия си звезден купол. Програмата днес включва от 21:00 ч. –„ Аз, проклетникът 4“ - анимация, комедия – 90 мин., а  от 22:45 ч. е „Покажи ми луната“ - комедия, романтичен – 127 мин. 22.07.2024 г. /понеделник/ 21:00 ч. – Грейси и Педро: пухкаво приключение /анимация – 80 мин/ 22:30 ч. –..

публикувано на 21.07.24 в 10:44